2017-05-22 1488 瀏覽
昨晚突然心血來潮好想食辣雞煲,韓式定重慶嗰種好呢?最終決定都係幫襯大圍來來重慶雞煲,因為貪佢夠地道及唔使限時間食。都有成年無幫襯過,我記得當時是叫小辣的,但印象中都好似好辣吓,所以今次有啲淆底,叫了微辣。但今次我食微辣後覺得唔夠辣,好彩可以在中途加辣。另外叫了豬紅,豬皮,冬瓜,丁麵。埋單約$380。兩個人食。
昨晚突然心血來潮好想食辣雞煲,韓式定重慶嗰種好呢?
另外叫了豬紅,豬皮,冬瓜,丁麵。埋單約$380。兩個人食。

辣雞煲
辣雞煲
2017-02-06 1505 瀏覽
🙄呢間野係成日都好多人幫襯既,但我覺得佢多人只因為大圍冇其他雞煲選擇囉。首先,等位有排而且亂兼白鴿眼睇你消費得起既咪快啲比枱你囉,覺得你食少少架咋喎?慢慢等啦你。第二,態度唔好是常識啦。甚至我琴晚去食4大人2細路,嗌1煲全雞加約10個餸,佢啲眼神都係咁啤住我地好似話6個都唔嗌2煲咁,正一白鴿眼。第三,我嗌既係全雞,但出尼個煲野唔洗諗都知肯肯定唔係全隻雞比你啦。又肥又多骨,最搞笑係一個雞頭兩條頸,呵,偷野都唔該你聰明少少尊重下自己丫。第四,雞煲個醬汁啲味道係ok既,之前食中辣就更好啦,但都係個句,真係好很少肉囉!第五,價錢真係唔值。啲餸又唔洗佢加工加熱都可以賣咁貴又咁少,仲要係唔好味!連墨魚滑都唔爽口既?呢啲咪叫失敗囉!第六,我好有禮貌咁同你講唔該呀呢樣個樣佢都一啲反應都冇,敷衍都望一望呀?咦?唔通你地聾既?哦~sorry喇咁就~所以最後我選擇燶面收聲。整體尼講,樣樣都係so so甚至唔合格囉。你想試既咪慎重考慮下囉,科科。(☺️補充一句,環境我比2星有1粒係啲客聚係度,比較有氣氛,咁幫你𢱑番尼架。改下啦,唔憂做!)

雞煲
2017-02-05
2017-01-06 1201 瀏覽
特登由港島去大圍食雞煲。五點入到去 (明明佢說五點開始可食)唔知係咪很罪左廚房 個雞煲竟然有個雞頭吓到我。d雞好鞋 叫半隻得個幾舊 份量真係比平時少好多 水準差左好多 個肥呀姐態度又差 未到五點等緊既時候想借手間。佢叫我去第二度洗手間 真係食到一肚氣。以後都唔黎

2016-09-16 1630 瀏覽
今天中秋突然想吃辣火鍋,來到大圍來來叫了一隻雞的辣雞鍋,雞鍋好香上來已可以吃,但只細一看,一隻雞只有半個雞頭,一隻雞冀,一隻雞脚,找了2個伙記問都說這是一隻雞的雞鍋,我問他們一隻雞應該是2隻雞冀2隻雞脚,叫他找給我看看,他看也不看說他們的雞是供應商一包包交來,有什麼問題問供應商,大哥我是來你們家吃雞鍋不是到你們供應商吃,怎樣問,他什麼都不說管也不管,這樣的店,這樣的態度,這樣的承信,我以後也不會再來了
2016-09-15
2016-09-07 1280 瀏覽
今晚心大心細食咩好,本身想食海福花園對面嘅雲吞麵,點知好似執咗。結果去咗對面馬路嘅來來食雞煲。因為我地得兩個人,所以只係叫咗半隻雞嘅雞煲(中辣)。大約等咗十分鐘,就上雞煲,而且已經食得喇!醬汁唔係好辣,不過味道唔錯,而且雞煮得非常滑。可惜火鍋配料無咩特別,只有豬紅好食,菜肉餃皮太厚太黏......粉絲吸完個汁之後變咗超深啡色,即使加湯先煮都係咁。最後煲湯汁個色亦係變到好深色好濃好油,菜都唔敢食。(好在無叫肥牛否則一定仲核突)整體嚟講雞煲好食,但係火鍋配料要改善下。

結果去咗對面馬路嘅來來食雞煲

因為我地得兩個人,所以只係叫咗半隻雞嘅雞煲(中辣)。

大約等咗十分鐘,就上雞煲,而且已經食得喇!
醬汁唔係好辣,不過味道唔錯,而且雞煮得非常滑。

整體嚟講雞煲好食,但係火鍋配料要改善下。
2016-09-07
2016-02-12 1529 瀏覽
派利是之夜。朋友話食雞煲 夠熱鬧。來來雞煲聽人講左好內 六點半到 好彩唔洗排隊。四個女生 唔食得多。所以點左半隻雞 唔辣。因為友人完全唔辣得。雞煲個汁好濃 好鬼正 好多洋蔥蒜頭芫茜 雞件都幾大舊 入曬味 先食雞 後加湯再打邊爐。 配料叫了雪花肥牛 普普通通。都有點牛味既。冰豆腐 響鈴 份量幾足料 索曬d汁 正。芝士丸 都是平時食開的街市貨色 芝士味濃。娃娃菜 生菜都算新 洗得幾乾淨 墨魚滑 普通。略嫌唔夠彈牙 但都食到墨魚粒粒係內面。薯粉 呢個反而幾鐘意。粗條既。煮一陣已經OK 煙煙韌 食雞煲必備。正! 總括而言 配料冇咩驚喜 勝在雞煲真是好入味 食完唔會太口渴。
派利是之夜。朋友話食雞煲 夠熱鬧。

來來雞煲聽人講左好內 六點半到 好彩唔洗排隊。

配料叫了雪花肥牛 普普通通。都有點牛味既。

冰豆腐 響鈴 份量幾足料 索曬d汁 正。

芝士丸 都是平時食開的街市貨色 芝士味濃。

娃娃菜 生菜都算新 洗得幾乾淨

墨魚滑 普通。略嫌唔夠彈牙 但都食到墨魚粒粒係內面。

2014-01-03 4243 瀏覽
2014第一個工作天放工, 有好的開始,要去食餐好的 !女友住附近, 以前食過一次話好好味, 想再食, 所以今次2個人就去大圍呢間食雞煲佢話呢間要等好耐位, 我地8點15分黎到, 都要等2台, 等了差不多20分鐘 女友話可能矩地轉左手,以前會開好多台的半隻雞小辣 138鮮冬菇墨魚滑菜肉餃小辣雞煲湯底夠濃夠味, 第一轉食雞時,都唔會覺得太咸後期加左一轉水,都能保持湯底味濃雞都算大舊, 雞肉好滑雞煲湯底加鮮冬菇,真係一流煲大約10分鍾到入口,菇心爽滑,想食林啲的,可以煲耐小小,更加林同入味.最後加左碗白飯,黎個雞汁雞汁攪飯飯 (不過唔記得影相...)順利完成整煲計埋雞煲,一共叫左5樣野, $$232推介, 不過要早半個鐘去扲位

2014第一個工作天放工, 有好的開始,要去食餐好的 !

女友話可能矩地轉左手,以前會開好多台的

半隻雞小辣 138
鮮冬菇
墨魚滑
菜肉餃

小辣雞煲湯底夠濃夠味, 第一轉食雞時,都唔會覺得太咸
後期加左一轉水,都能保持湯底味濃
雞都算大舊, 雞肉好滑

雞煲湯底加鮮冬菇,真係一流
煲大約10分鍾到入口,菇心爽滑,
想食林啲的,可以煲耐小小,更加林同入味.

順利完成整煲

計埋雞煲,一共叫左5樣野, $$232
推介, 不過要早半個鐘去扲位
2013-07-15 3098 瀏覽
早幾天,朋友說剛吃過雞煲,料不到他這麼一說,竟然在我跟男友的腦子種下了想吃的念頭。這天男友有點事要做,要晚一點才跟我吃飯,他問我想吃什麼?雞煲?然後他叫我想想吃什麼好,我在想,吃雞煲好似有點熱氣...還是吃拉麵?...潮州野?.....................雞煲?火車剛好經過大圍,然後就直接下車去等位 熱氣這個念頭瞬間拋到千丈遠...而且男友沒那麼早到,等著等著應該差不多。我走慢了一步,最後等了45分鐘檯...男友在我剛坐下的時候也到了。由於只有兩個人的關係,只叫了半隻雞,而且是不辣的,嘻嘻。還有叫了娃娃菜(沒有白菜仔了)味道還是依舊的濃,其實味道不是特別的好吃,但間中就是會想吃....加了兩次水還是蠻咸的。娃娃菜跟雞煲不太配,下次不要點好了。叫了一個可樂一個加多寶,加多寶要$15!男友聽到咋舌,不過我嚷著要喝,他還是退步了。兩個人點的東西不能太多,今次點了半隻雞加菜份量剛好,如果可以再加其他東西吃便好了...這樣吃有點單調不過這個天氣沒冷氣不要吃雞煲了!男友吃到身水身汗-_-
早幾天,朋友說剛吃過雞煲
料不到他這麼一說,竟然在我跟男友的腦子種下了想吃的念頭。

然後他叫我想想吃什麼好,我在想,吃雞煲好似有點熱氣...
火車剛好經過大圍,然後就直接下車去等位
熱氣這個念頭瞬間拋到千丈遠...
而且男友沒那麼早到,等著等著應該差不多。

我走慢了一步,最後等了45分鐘檯...
男友在我剛坐下的時候也到了。
由於只有兩個人的關係,只叫了半隻雞,而且是不辣的,嘻嘻。
還有叫了娃娃菜(沒有白菜仔了)
加了兩次水還是蠻咸的。
娃娃菜跟雞煲不太配,下次不要點好了。
叫了一個可樂一個加多寶,加多寶要$15!
男友聽到咋舌,不過我嚷著要喝,他還是退步了。
半隻雞
兩個人點的東西不能太多,今次點了半隻雞加菜份量剛好,
如果可以再加其他東西吃便好了...這樣吃有點單調
不過這個天氣沒冷氣不要吃雞煲了!男友吃到身水身汗-_-
題外話/補充資料: 沒有冷氣,風扇不夠多,十分熱....
2013-07-03
半隻雞
2012-12-05 2041 瀏覽
見咁多話幾好,想試下。點知等足2個鐘...個o靚仔見有三個著化妝品制服嘅女就比枱佢地先,又笑晒口,對住其他態度又差,又話係咁多枱,唔等就走!態度算,唔等都等左兩粒中,唔通走咩,兩人食,叫左半隻加牛肉加菜加烏冬,個煲真係超失望,超級一般,求其茶記水準,唔值等咁耐。重有!加湯打邊爐真係超可怕,加啲唔知咩湯,個鍋即時冇晒味,重要爆晒油,只得返油味,講真,有啲反胃,之後啲邊爐野乜都食唔到!因為用手機打的,網頁表示照片不是認可格式,所以沒有照片,試下之後電腦補返!兩個月前食完我都係要同大家分享返!大家想食前不妨想清楚

兩個月前食完我都係要同大家分享返!大家想食前不妨想清楚
2012-11-11
2012-11-15 1711 瀏覽
本來想食另一間"乾隆古法秘製雞煲",之前打左幾次去,個電話都唔同,估佢執左,點知真係...所以今日就去左呢間試,已經6點就黎左等,但因為俾人抄牌,佢無擺出街,所以得好少位可以俾人食野,所以就等得好耐...等到8點先有得坐...仲要係勉強坐0係隔離舖的門口.好彩,坐低後,好快就有得食.叫左小辣,唔辣的,反而有少少甜,好多洋蔥.d雞都唔算好細件,都ok la.不過就唔係好滑.叫左個菜同手打牛肉,d牛肉無味的...之後有加湯想用黎打邊爐,但唔加仲好過加,一加個煲好油.....好後悔...所以都無再點食就走了.

等到8點先有得坐...仲要係勉強坐0係隔離舖的門口.
小辣,半隻雞

叫左個菜同手打牛肉,d牛肉無味的...
手切牛肉

所以都無再點食就走了.
題外話/補充資料: P.S.唔知係太油定唔乾淨,第二日肚痛加肚屙...:(
2012-11-12
2012-07-05 1236 瀏覽
同朋友講左好耐, 終於黎到大圍試下著名既雞煲~果然係名不虛傳!!!!好熱, 但都係咁多人等位~等左一會, 終於有位~ 雞煲, 來了!!好香, 好辣, 整隻雞都入晒味~ 好香口~一下子..就變成咁~之後再叫左幾個菜黎打邊爐~ 好正環境係預左既惡劣~價錢又唔太貴~十分不錯~
同朋友講左好耐, 終於黎到大圍試下著名既雞煲~

果然係名不虛傳!!!!

好熱, 但都係咁多人等位~

等左一會, 終於有位~ 雞煲, 來了!!
好香, 好辣, 整隻雞都入晒味~ 好香口~

一下子..就變成咁~
之後再叫左幾個菜黎打邊爐~ 好正
環境係預左既惡劣~

價錢又唔太貴~

十分不錯~

2012-06-30
去到大圍 我諗好多人對來來雞煲黎講 一點都唔陌生 無論風吹雨打依然都係咁多人食今次約左班朋友再去食 雖然有小小落雨不過都重幾多人 去到9點鬆D 囉左飛之後 都等左差唔多成粒鐘架 !!! 等既同時留意到有D枱冇開出黎 因為平時來來D枱放到好遠 所以都唔洗排咁耐既 !!! 八掛之下問左老闆娘 完來係比人抄牌抄得多係人地門口擺 所以先縮窄左個範圍 唔掛之等咁耐拉 ><"""一坐低就即刻落單 人小既關係叫左半隻雞小辣 再叫火鍋料 !!! 不過叫到OVER 左 都係靜左好多 過左咁耐冇食 依然味道一樣都係咁好食 重愈食愈有味TIM 好香 好入味雖然地方就麻麻地 重有點點污糟個地方 不過不失風味 不過我地叫左一碟手切牛 認真就麻麻地拉 !! 似雪床左好多既牛 手切咁囉 !! 不過其他火鍋料都係我地一般打邊爐會叫既野黎既... 都冇乜太特別 價錢都算幾平 都食得過

今次約左班朋友再去食

雖然地方就麻麻地 重有點點污糟個地方 不過不失風味

不過我地叫左一碟手切牛 認真就麻麻地拉 !!
似雪床左好多既牛 手切咁囉 !!

題外話/補充資料: [b]半隻雞 $118 一隻雞 $188[/b]
  • 重慶雞煲
2012-05-14 834 瀏覽
我們一行八人, 晚上七點到達拿飛等位, 等了差不多兩小時, 有人離座, 但派位進度不但停滯不前, 還發現負責派位的疑似老闆娘幫熟客"打尖"...當時已經很多等位客人不滿和她理論, 但她愛理不理, 擺出理所當然的姿態...這個派位人的態度很差很差...最後我們都沒有幫襯走到其他地方食了..我們白白浪費了兩小時, 以後不會再到這間來來重慶雞煲!

我們白白浪費了兩小時, 以後不會再到這間來來重慶雞煲!
2012-05-12
2012-04-21 773 瀏覽
還記得一兩年前在這兒吃第一次雞煲,驚為天人,辣中帶麻味道多層次,於是寫下盛讚食評,更到處介紹好友幫趁捧場﹗今天的來來,師傅已轉,雞煲味道欠佳,人面雖依舊卻變得冷漠模糊,令我這等老死粉絲也心碎。這天在澳門遊樂回港,因知來來晚上極旺場,一行四人在碼頭飛的來到,到場時也只是六點,卻已高朋滿座,既然來到失望也等等位吧。負責派飛的那疑似老闆娘,對等位食客愛理不理,一副你鍾意等就等的模樣,自顧自喝著紅酒,多問兩句也嫌你麻煩似的﹔我想說,兩年前你那積極笑面迎人的情感已掉到那裡?等了一小時,有人離座,派位流程時鬆時緊,不順序,做大枱客我雖明白你無可口非,但數十人在門外排隊,苦了二至四人的,看著身邊周遭的食客由期待的眼神轉為忿怒,埋怨,就知民怨沸騰。好不容易捱過八十分鐘的等位時間,待應們做得晦氣,無禮貌,但食客更無辜,我們可是等了八十分鐘也支持的老顧客啊﹗一個「受氣的雞煲」,已叫中辣卻死鹹,雞件少,汁沒有那些年的濃稠,以前是用汁煮雞,現在變了湯浸雞,分別於此﹗飲食我倆的要求除了味道外,更重要是吃得開心。打出名堂的食店,除了留味道外,更重要是留顧客,今天所見個個來等的也在一小時以上,很明顯是吃過多次回味的

看看等位人的樣子,會知什麼事了﹗

受氣的雞煲

飲食我倆的要求除了味道外,更重要是吃得開心。
打出名堂的食店,除了留味道外,更重要是留顧客,今天所見個個來等的也在一小時以上,很明顯是吃過多次回味的老朋友,給多點點心機,待客給多點感情感恩之心,相信就算要再等再走多遠,也會客似雲來﹗

可惜的是......我們四人已不會再來....
2012-04-10 538 瀏覽
到台灣旅行了一個星期,回來之後問鬆弛想要吃什麼,他說想要吃辣,其實明明在高雄最後一晚就是吃了老四川麻辣鍋,不過在台灣吃到的辣和香港的確實有點不同,所以就照著他的意思,再到大圍吃雞煲。上個月在大圍已吃了兩間不同的雞煲,這家是最後一家,也是最有名氣的一家,因為分店已經開了好幾家。因為明天要上班的關係,想早點休息,所以我們近六點就到達,沒想到已剩下最後一張檯,如果遲一步的話,要等這一輪的人吃完才有,我想起碼要一個鐘頭以上。一坐下就立刻點了一個中辣半隻雞煲,所有雞煲都是即點即煮的,廚師在開放式廚房裡一個人處理七八個雞煲, 除了堂食外,還有附近的住客自攜煲仔外賣雞煲,所以每個雞煲也要等起碼二十五分鐘,所以肚餓者請留意。鬆弛偶然發現店內有個箱子寫著火鍋底料,還沒有開封的,不肯定是不是就是用作烹調這個雞煲。雞煲上檯的時候非常香,上面鋪了大量芫茜,雞件都已經煮好,所以可以立刻吃。中辣雞煲不太辣,而且幾乎不麻,味道還不錯,夠濃郁但又不會過鹹。點了半隻雞,不過雞件可吃的肉不多,有幾件超級肥,不知道是什麼部位,只有皮幾乎沒有肉,鬆弛更說雞的肉太實,質素只是一般。我也沒有吃太多雞,專心吃洋蔥,洋蔥的量很多,應

鬆弛偶然發現店內有個箱子寫著火鍋底料,還沒有開封的,不肯定是不是就是用作烹調這個雞煲雞煲上檯的時候非常香,上面鋪了大量芫茜,雞件都已經煮好,所以可以立刻吃。中辣雞煲不太辣,而且幾乎不麻,味道還不錯,夠濃郁但又不會過鹹。點了半隻雞,不過雞件可吃的肉不多,有幾件超級肥,不知道是什麼部位,只有皮幾乎沒有肉,鬆弛更說雞的肉太實,質素只是一般。我也沒有吃太多雞,專心吃洋蔥,洋蔥的量很多,應該有一個以上。
火鍋料的價錢不貴,份量也足,不過今天未算有十足胃口,所以只點了一些輕巧的東西。墨魚滑毫不彈牙,口感偏實,但慶幸的是墨魚味算濃,算吃得過。
上一次在附近吃到切得太厚的白蘿蔔, 看到這碟切得這麼薄,很開心,沒想到大火煮了個二十分鐘還沒有腍,口感還是爽爽的,完全不能理解為何會這樣,最後只吃了幾片我就放棄了。
這個品牌的金菇是我平常在街市買的,質素很好,好吃。

在大圍的三家雞煲之中,還是第一次吃的那間質素最好,當然這裡也不算不好吃,可是未好到讓我再來,而且食店環境不太好,特別是椅子好髒,坐得不舒服,就算要去也會到其他分店吧。