📍佳文魚生店𝑲𝒂𝒊 𝑴𝒂𝒏🧭灣仔春園街12號地舖人均消費: HKD150春園街有間#佳文魚生店 網上評價實在唔高,而且從來都冇見到人食,所以一直唔敢試!心諗關咁耐都唔執應該都有啲存在價值嘅😅門口除咗頭頂個招牌,根本唔知佢係餐廳😅裡面光猛,見到餐牌真係唔平🆗壽司拼盤8件𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 8𝒑𝒄 $200$200個壽司拼盤唔係貴,不過食材好普通,食落唔覺話特別新鮮,係個蝦好食少少,其他冇咩特別,感覺同元氣好過佢😂🆗蟹柳卷 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝑹𝒐𝒍𝒍 $40佢入面有沙舉醬其實幾好味,但件件都包唔實咁!咁都可以上枱?🆗菜拉麵 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆 $50個拉麵反而唔錯,湯底可以,拉麵都都香口菜甜又唔係話難食,但價位同食物質素的確不符好彩我驚伏揀啲平野,唔係應該中晒朝😂😂最好笑隔離枱叫咗拖羅但未解夠凍,師傅話點豉油就得,正確應該係咁食😂😂😂#MFJ灣仔 #MFJ日本菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesecuisine #japanesefood #wanchaifood #相機

📍佳文魚生店𝑲𝒂𝒊 𝑴𝒂𝒏
🧭灣仔春園街12號地舖

人均消費: HKD150

門口除咗頭頂個招牌,根本唔知佢係餐廳😅
裡面光猛,見到餐牌真係唔平

🆗壽司拼盤8件𝑺𝒖𝒔𝒉𝒊 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 8𝒑𝒄 $200
壽司拼盤8件

🆗蟹柳卷 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒂𝒕 𝑹𝒐𝒍𝒍 $40
佢入面有沙舉醬其實幾好味,但件件都包唔實咁!咁都可以上枱?
蟹柳卷

🆗菜拉麵 𝑽𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒃𝒍𝒆 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆 $50
個拉麵反而唔錯,湯底可以,拉麵都都香口菜甜
菜拉麵
菜拉麵

又唔係話難食,但價位同食物質素的確不符
好彩我驚伏揀啲平野,唔係應該中晒朝😂😂

#MFJ灣仔 #MFJ日本菜

#相機食先 #灣仔美食 #日本菜
2023-10-23
2021-03-04 3711 瀏覽
有一晚收工落去諗住堂食點知老闆用好惡劣嘅態度話我哋淨係接受omakase,只接受omakase唔係一個問題,問題係態度,試問咁嘅態度點會坐低光顧,今時今日咁嘅服務態度。
2020-05-19 3703 瀏覽
天氣熱,打算lunch time 食個魚生飯,行過街市附近見倒有間唔起見既魚生店,便去試試。坐低左店員話「今日有魚生飯,$180同$250,送個湯」咁好啦...我點左個$180...走三文魚個飯泥到我打左個凸😳 ... 魚生飯放左素翅同麻油海蜇...紅薑多到係個飯係粉紅色既~ 最離譜係.... 佢啲飯熱過隔離間蒸飯 啲飯煮到爛晒 完全唔係一粒粒的 係焗左好耐既飯我自問唔係對食物要求高既人 ... 過一條街既合和中心有間日本餐廳...$138 已經有個魚生飯lunch set,有野飲,有前菜..... 都覺好好食但呢間$180 係食呢啲質素...仲要啲魚生係甜蝦 ,熟虾,北寄貝....果啲平野真係好唔值囉~~~你睇佢間局 set 個price range 係$400-800 就知佢係据人的!!一定唔會再食😡

坐低左店員話「今日有魚生飯,$180同$250,送個湯」

咁好啦...我點左個$180...走三文魚

最離譜係.... 佢啲飯熱過隔離間蒸飯
啲飯煮到爛晒 完全唔係一粒粒的 係焗左好耐既飯
但呢間$180 係食呢啲質素...仲要啲魚生係甜蝦 ,
熟虾,北寄貝....果啲平野

一定唔會再食😡
2020-04-23 3045 瀏覽
呢間小店無論係外觀或者入到店內都可以用其貌不揚豪不起眼黎形容😅感覺似係一間專做街坊生意既日式餐廳😆但其實呢間小店頗有名氣,聽講吾少明星都有幫襯架🤭粉嫩粉嫩的劍魚腩刺身好肥美🤤 口感嫩滑、入口即融,實在太有驚喜😍 食魚生好驚食到渣,呢個劍魚腩無渣之餘仲片片厚切,令人流晒口水,大滿足❣️帶子刺身肉質豐厚👍🏻一隻帶子可切成三片刺身,可見帶子有幾大隻😋 帶子鮮甜彈牙爽口🤤就連帶子裙邊都無浪費到,用左牛油同其他醬汁去煮,味道香濃❣️海膽同樣好新鮮,食落好鮮甜❣️ 好後悔無嗌一板😆仲食左生蒜同飛魚子塊😂 呢兩樣係餐牌都吾見有😋 蒜頭一粒粒肥嘟嘟食落好爽👍🏻 飛魚子整到一塊塊,加左小小沙律醬,咸咸地又甜甜地,好特別❣️

海膽同樣好新鮮,食落好鮮甜❣️ 好後悔無嗌一板😆
仲食左生蒜同飛魚子塊😂

2019-10-16 2657 瀏覽
I have been a customer for more than 15 years. It is not fine dining sushi, but the fish is always fresh and come in big chunks. Taste of all other dishes and soups are just great.Over the years I have witnessed the cook/boss swear at customers several times. I already had doubts about that so we went less and less. Until last time I myself fell victim to his outrage for no reason at all. That was the last time I will ever visit.
2019-02-04 2718 瀏覽
有咩促使我夜麻麻點幾唔去瞓喺度寫食評?真係好想俾人知呢度嘅鰻魚飯有幾抵食。晚市$100客鰻飯,已經平絕灣仔,估唔到佢仲咁高質。首先條鰻魚本身已經好有份量,而且燒得剛剛好,魚皮帶少少焦香,食落去有肉地但唔肥膩,仲好嫩滑,無骨,一啲都唔腥。個醬汁唔甜,食完一啲都唔覺得口渴,而無嗰種好假嘅甜味,更加唔會有魚腥味,好滿足。$100竟然食到咁高質嘅鰻魚飯,俾錢嗰陣我仲有少少唔好意思,忍唔住開口讚客鰻魚飯真係好好食,老闆先話啲鰻魚岩岩喺日本返。咁下次要試埋佢地嘅壽司啦。
有咩促使我夜麻麻點幾唔去瞓喺度寫食評?

真係好想俾人知呢度嘅鰻魚飯有幾抵食。

晚市$100客鰻飯,已經平絕灣仔,估唔到佢仲咁高質。

咁下次要試埋佢地嘅壽司啦。

鰻魚飯
2019-02-03
鰻魚飯
2018-07-31 2418 瀏覽
今日中午同男朋友食lunch佢話食好d我就諗住試下呢間一坐低發現無set lunch閒閒地一個炒飯都$100叫左2個海膽手卷($60一個)幾新鮮囉 但好似同平時葵廣食果d差5多我叫左海鮮拉麵 個湯底似出前一丁味道麻麻 賣相一般 但收$70男朋友叫的海鮮炒飯都係平平無奇有客打電話訂 仲聽到店員話夜晚得廚師發板都要$800幾一位最黎我地賣單$290 5會再去 5值呢個價 灣仔區有更多好選擇
今日中午同男朋友食lunch

佢話食好d
我就諗住試下呢間
一坐低發現無set lunch
閒閒地一個炒飯都$100
叫左2個海膽手卷($60一個)
幾新鮮囉 但好似同平時葵廣食果d差5多

海鮮拉麵
海鮮炒飯
海膽手卷
2017-11-11 2735 瀏覽
今日去開會展係灣仔呢頭想搵下壽司食記得有fd 話過呢間佳文魚生店幾好味行過見到無乜人都入去試下啦餐牌食物種類唔算好多 d 魚生都有d 普通不過諗住如果好食都無乜所謂叫左個刺身拼盤三文魚都ok 淡淡地甜蝦都新鮮八爪魚 普通唔係難食油甘魚幾好有d 鮮味 劍魚腩有d 多筋帶子 唔得又淋又無味海膽 好巨型 應該係加拿大海膽 都幾好食 不過$90 赤身食落ok 都有魚味同淋滑 有魚油味 不過顏色有d 暗黑 好不安鰻魚 巨型gei 係 熱嘅 不過太多汁一夾成舊散曬 又太甜有d 特色 有d 貴 唔係太好食
今日去開會展係灣仔呢頭想搵下壽司

海膽 好巨型 應該係加拿大海膽 都幾好食 不過$90

鰻魚 巨型gei 係 熱嘅 不過太多汁一夾成舊散曬 又太甜

有d 特色 有d 貴 唔係太好食
2016-12-10 3647 瀏覽
經開灣仔附近,到了晚餐時間就周圍搵野食!今次在我們尋尋覓覓之間,發現了這間日本料理餐廳!從店的門面看似是舊式的港式日本餐廳!但原來內有乾坤!當政平日的晚上八時多,小小的店內食客八成滿,加上我倆就是十成滿了。大多食客看似都是白領一族,可想而知這間小店有番甘上下水準!看看menu,原來有設每人最低消費額,每人一百元。而且食物的價錢比一般的港式日本餐廳或連鎖的都貴一點點。未點餐時先來熱毛巾擦一擦手,真的有日本的感覺,比一般的港式日本餐廳要來得有誠意。先來三文魚卷 HKD 35.00三文魚好新鮮,好味!值得一讚的是這裡的wasabi不是普通貨色!所以,更能帶出魚生的鮮味!海膽卷 HKD 60.00這個海膽卷值得推介!看似其貌不揚,但真心好味道!一點異味都無,只有鮮甜,很甘香!鰻魚炒飯 HKD 100.00老闆娘說幫我們加了料!雖然是第一次光顧,但也受到這種待遇,很是感動。除了有很多的鰻魚外,還加了三文魚及帶子!很豐富的一個炒飯!味道當然出色,充滿了鰻魚燒汁的甜味,又有三文魚油的香味,加上少少蔥花,味道更是一流!另外再order了一個帶子手卷 HKD 50.00帶子好鮮甜!紫菜又香又脆!美中不足
經開灣仔附近,到了晚餐時間就周圍搵野食!

先來三文魚卷 HKD 35.00
三文魚好新鮮,好味!
值得一讚的是這裡的wasabi不是普通貨色!
所以,更能帶出魚生的鮮味!
海膽卷 HKD 60.00
這個海膽卷值得推介!
鰻魚炒飯 HKD 100.00
老闆娘說幫我們加了料!
雖然是第一次光顧,但也受到這種待遇,
另外再order了一個帶子手卷 HKD 50.00
帶子好鮮甜!紫菜又香又脆!
美中不足的是加了牛油果!這是我不好的。
最後老闆娘推介了我們來個蜆湯,價錢並沒有留意,但是,的確用料足又好飲。
這麼大的蜆,從未見過出現於蜆湯內。
這個湯亦有好多料,包括蜆本人,另外再加上帶子,好鮮甜!豆腐很滑,很適合配湯!

質素絕對是值得的!價錢跟食物的質素成正比,難怪在openrice也有不少食評家稱讚!
2016-06-04 4393 瀏覽
店舖裝潢簡單外表有點伏味皆因食慣左連鎖大舖遇見這種小店有點怕怕最擔心衞生程度但瞥見店內差不多全院滿座又認為差極有個譜於是膽粗粗入去試試店內冇乜裝修目測食客表情都寬容未見異樣食物賣相樸實餐牌亦十分簡潔因為怕中伏點了鰻魚炒飯同壽司併盤誰不知兩樣都有驚喜本人一直有點抗拒鰻魚因為好多地方整鰻魚都去唔清啲骨同埋鰻魚炒飯好多時都唔見左啲鰻魚但佳文嘅鰻魚炒飯好足料除左真係有鰻魚仲有三文魚帶子蛋絲熱辣辣好好食同時欣賞啲葱花切得好細足見師傅細心另外壽司併盤啲魚生好大塊又厚最重要係好新鮮尤其係帶子同埋魚生溫度剛剛好唔會太冰或太暖壽司飯醋味又適中唔會好似連鎖店咁太多醋啲飯握得夠實夾得好安心食食下覺得應該叫多啲魚生刺生但兩口子已經好飽唯有下次再食過總結好欣賞呢間小店入料新鮮造工一啲唔馬虎真材實料值得推介最好幾個朋友一齊黎
店舖裝潢簡單

2016-06-03
  • 壽司併盤
  • 鰻魚炒飯
2016-05-27 3050 瀏覽
一間不起眼的小店。同朋友食dinner, 即興。叫咗toro 壽司,非常 juicy & fresh,入口即溶Salmon roe sushi, 好大份,又係新鮮。牡丹蝦魚生-waiter suggest, 是日推介。蝦頭炸咗,好脆,好香。整體好好食,會再來。
今天到灣仔區工作後,難得悠閒,趁有空檔去覓食。走到這條熱鬧的春園街,每間食店門外都有人在「拉客」,唯獨這間,沒有甚麼美觀,門外亦沒有餐牌,與世無爭的感覺。望一望,是魚生店哦。不太熟悉灣仔區的我,當然 未聽過啦!而難得有緣遇見,就去嚐一嚐吧!由於我一個人的關係,我坐了吧枱。還好,可以看著師傅整壽司魚生。這位肥叔叔可能是叫「佳文」,我沒有問他。但見他待客頗有禮。從他與顧客的對話,就知道很多是熟客仔。signature dish~魚生飯一個字:鮮是本店最暢銷的,當然不可放過。魚生份量十足,鍾愛他的三文魚,味道鮮甜。大蝦和帶子也不懶!心思思點多了兩件 海膽壽司bb都係一個字:鮮滿瀉的海膽,望到都失控。一份稱職好味的海膽是應該呈鮮艷的橘黃色,質感光澤飽滿,可以看見分明的卵子顆粒分明。這絕到做到,而且還有鮮甜味!後記:在我言以,不是特別很很很出色的,但他仍在熱鬧的灣仔大街屹立不倒,低調的生存,是他的風格,也是他「有性格」的經營之道。
今天到灣仔區工作後,難得悠閒,趁有空檔去覓食。
望一望,是魚生店哦。
不太熟悉灣仔區的我,當然 未聽過啦!
而難得有緣遇見,就去嚐一嚐吧!
由於我一個人的關係,我坐了吧枱。
但見他待客頗有禮。從他與顧客的對話,就知道很多是熟客仔。
signature dish~魚生飯
一個字:鮮
是本店最暢銷的,當然不可放過。
魚生份量十足,鍾愛他的三文魚,味道鮮甜。大蝦和帶子也不懶!
魚生飯
心思思點多了兩件 海膽壽司bb
都係一個字:鮮
滿瀉的海膽,望到都失控。
這絕到做到,而且還有鮮甜味!
海膽壽司bb
後記:
2016-04-08
魚生飯
海膽壽司bb
  • 海膽
  • 三文魚
大家看得多我介紹的食店,有好多都是其貌不揚而又充滿了味道、特色同氣氛的好食店。這一家《佳文魚生店》,其實是有點名氣的,不過,其門面的貌確實是不揚,沒有人排隊,白光,感覺像一間海產店多於食店,雖知其有小名氣,但總不吸引我入去。這一天,食友來電說一起到灣仔午膳,說想到灣仔地鐵站的一帶去尋,這時候的我立即想起了這貌子不揚的《佳文魚生店》,友人說大家都未食過,一於來試。當我們到門口,始終覺得是怪怪的,但既然知道是食店,就把門一推.........把門一推,內裡同外表一樣,都是不揚。這場景,是一般港式日本餐廳的場景,這一種場景,一定會把那些哈日的朋友嚇走,因為好多人一看,就會立即覺得,這不是真正的日式料理。如果你是這樣想,你就錯了。《佳文魚生店》說明是刺身壽司專門店,我們當然會叫上一客魚生,朋友未選好我就已經點了三文魚,沒想到原來他想試別的....既然 order 已落了,那就一起吃三文魚刺身吧。三文魚是絕對的新鮮甜美,入口充滿了香口的油脂感,肉質是比較腍身的,而且魚肉的鮮香味足夠,不點醬油食,感覺更美。在餐牌上看見海膽,而且是店方的今期推介,我們二人心大心細,叫一板好定叫兩件壽司好。結果,大家

在餐牌上看見海膽,而且是店方的今期推介,我們二人心大心細,叫一板好定叫兩件壽司好。結果,大家考慮到中午不需要食咁 grand 而決定叫下一客海膽軍艦。出來的海膽軍艦,比起魚生更加之驚,是驚喜的驚,放入口,味道又甜又滑,肥美的感覺100分,我們有點恨沒有叫一板,但也好,叫下一板的話,我們雖是兩個男,但好大機會會食唔晒。
午餐有麵豉湯,有正宗地是海帶同豆腐做材料。湯濃但味感清新,香的,是濃濃的日式麵豉味道,清的,是豆腐同海帶的可愛味道,很熱,很傳統,也可以說是一個很簡單的湯。
是日的午餐主食,是鰻魚飯。不是一盒的,而是一個丼的。不用多解說,單是看圖片已經可以說那一片鰻魚正,色水一流,醬味濃郁,而且燒得夠香,甜甜的醬汁,從魚的玉身,連帶魚油魚汁的滲入米飯之中,味道滿分。
不吸引的店,卻有令人食指大動的食物。這一些低調高手,也許只有知情者才知道他的本色,才知道他的過人之處。從前的《佳文魚生店》,對我來說是一個美味傳說,如今,這再也不是傳說了,是我嚐過的真正好味道。
今次係第一次寫食評,只因想替佳文老闆及老闆娘平反。我們從來沒有受到不禮貌的對待,他們非常平易近人及笑容可躬。今晚我又再次帶朋友到佳文晚餐,我們三人行,一如以往由老闆決定我們的餐單,叫了一瓶大支的上善如水暢飲一番。今次餐單上沒有壽司,先來一板海胆,跟紫菜及壽司飯。(甜美,新鮮)厚切刺生:劍魚腩、拖羅、 劍魚腩、油甘魚、帶子(鮮味)熱食:汁煮赤貝、燒魚、雞泡魚干 (送酒,超正)甜品: 柚子雪葩、日本蜜瓜(香甜)全部食品均很有水準,三人合共HKD2,130。我及朋友均認為物有所值。對!並不便宜及抵食,因佳文並不是每天<飯堂>。 雖然裝修比較平實,但是他並不是如板長、千両、元氣的一般食肆。佳文是提供優質食材的良心小店。它在灣仔區已近20年,絕對有它存在的價值。

厚切刺生:劍魚腩、拖羅、 劍魚腩、油甘魚、帶子(鮮味)

熱食:汁煮赤貝、燒魚、雞泡魚干 (送酒,超正)

甜品: 柚子雪葩、日本蜜瓜(香甜)

2014-09-03
2013-11-12 2278 瀏覽
無論在店內看是在舖內看,店舖的裝,所用餐具絕不是豪華美觀,反而是那種街坊式的設計 。 頭盤為海膽, 滑溜鮮甜, 膏味濃郁^_^, 一讚。三文魚刺身, 師父用了打直條切方法, 吃來不錯,賣相也討好。生蠔, 正宗美國生蠔,師父話剛空運到港。好吃, 我一人吃了三隻。 :-D這個雪糕, 是他們送的, 賣相靚, 味道清香,吃下去雖沒有果肉,但係對於能清清味蕾也是不錯的。O(∩_∩)O 順帶一提, 看見之前食客們評論對師父的態度劣評如潮。理解的,因為店內的確無任何餐牌,價錢貼出來。食客問多點詳情,也會被無理對待,。其實 ,那晚我老闆自由讓師父 話事,所以大家也愉快。(≧∇≦)

頭盤為海膽, 滑溜鮮甜, 膏味濃郁^_^, 一讚。

話事,所以大家也愉快。(≧∇≦)
2013-11-07