2024-01-19 249 瀏覽
🥣 踏入這家店,環境清爽,閒適得嚟唔失格調。首先點咗碗滑得离弦嘅黑芝麻糊,每一啖都係濃郁香甜,滋味正!再加嗰啲QQ嘅汤圆,啱晒鐘意口感層次嘅食友。咀嚼之間,個汤圆彈牙到不得了噃!🥄 然後試咗精致杏仁露,杏仁味細緻得嚟又唔會膩,溫度掌握得宜,熱笠笠地飲落,只係輕度甜,啱晒唔鍾意嘢太甜嘅人。🍵 冰糖炖木瓜,個名聽落好有補嘅樣,呢個俾我驚喜到!木瓜質感幼滑,口感綿長,絲毫冇過多的纖維感,同嗰冰糖湯底一齊入口,甜美得嚟又清爽。食得我心滿意足,呢啲甜品真係幫我滿足咗攞下午茶嘅心愿。順帶一提,收銀嘅速度都快過風,無需多等,嗰種親切感令人食咗仲想再食。額外贊嘅係佢哋嘅鄰里情懷,感覺好過百貨公司嗰種生意味重,正!轉頭再嚟,梗係要試埋其他款,未食過嘅朋友仲唔快啲嚟一試?💯

2024-01-09 147 瀏覽
今次食評主角係佳佳嘅合桃糊啊!東西真心唔錯,每次食都有種暖笠笠嘅感覺,就好似啲合桃香氣溫暖咗成個晚上咁。合桃糊順滑到爆炸,啖啖濃郁嘅合桃味,完全嗌到我心頭好,令我不禁嘆為觀止。佢哋嘅湯圓亦都係另一大賣點,芝麻湯圓嘅皮薄餡多,啲芝麻醬香得嚟唔膩口,芝實得滯,簡直係完美組合。我諗啲食嘅時候,那種滑唔溜手、綿密得嚟又唔會太稠嘅質感,的確係一流。與朋友分享呢個小確幸,不禁感慨食物真係可以療癒人心。哎呀,簡單啲嚟講啦,佳佳呢度嘅合桃糊真係可以儂得嗰啱啱好,啱晒呢啲愛嘆甜品嘅夜晚。由於有時候夜晚啲街市小食檔已經收檔,嚟到佳佳就成為我哋最好嘅選擇。店員服務都闊氣得嚟親切,等你一坐落就覺得舒服,彷彿係嚟咗第二個屋企。總括嚟講,佳佳呢間幾有人情味,甜品夠水準,環境過得去,值得一嚐再嚐㗎!👌🍰🥣

2023-06-20 642 瀏覽
星期日晚上,叫了蕃薯糖水同湯丸,$26@,前者薑味濃,蕃薯又夠粉,同伴說比總店佳,人手就少d同無咁快手,但同樣地無咁趕住食完feel,空間會細d。而且不用排隊喎,不過湯丸就普通,八小粒,芝麻味ok,但個皮有少少實,唔知係咪因為煮得未夠耐還是材料原因,個薑汁糖水底係一樣的。如果再開拓一些新選擇會更好,無理由每次叫同一樣嘛~
2023-06-18
  • 蕃薯糖水
2023-06-09 428 瀏覽
The best dessert in To Kwa WanComing to Kai Kai Sister Dessert with my girlfriend at night. There were mainly either neighbours come and go to have a Chinese sweet soup quickly or order takeaway. The price is so cheap and the dessert taste very good too! No Complaint.Highly recommended!!
2023-05-22 371 瀏覽
无意间发现家楼下忽然有个网红店?这不是好多游客排队的“佳佳甜品”吗?居然开到我家楼下了?门口也贴着老板和发哥的照片,走近一看,招牌上写着“佳佳二姐甜品”,什么意思?不管了,先进去吃一顿再说。-环境很宽敞,不用排队等位,没什么态度好与不好,正常点完单,她一个转身就把甜品端上来了,前后不超过30秒,感叹这个上菜速度可能是历史之最😅😅-😻香滑芝麻糊,27hkd➕汤圆8hkd,也算经典了,很多人点,香滑,浓郁,厚重,很扎实的口感,香死我了。-😻精致杏仁露,29hkd,我喝过杏仁露,液体的那种,但没吃过杏仁露甜品,这是那种很浓稠很厚重的感觉,不太甜腻,淡淡的,给人刚刚好很舒服的感觉。我选择的是热的,喝完感觉胃口很舒服。-😻冰糖炖木瓜,29hkd,女生们的最爱!木瓜炖得很软烂,里面的冰糖水也很好喝!甜兮兮,美滋滋~-店内坐的舒服,位置宽敞明亮,可以zfb付款,不用等位,咱也不知道这家和佐敦的佳佳甜品有啥关系,但可以看到来这家店的大部分是周围的街坊邻居,很少见到游客,很正宗的中式糖水店,好吃!抵食!来香港旅行的朋友们也可以来土瓜湾试试这家店!

$30 (宵夜)
2023-03-21 404 瀏覽
蓮子紅豆沙$26,芋茸蓮子西米露$26,以26蚊嚟講,呢兩碗糖水份量唔算太細。糖水唔會好甜,紅豆沙真係煲到起沙,唔似其他餐廳咁糖水溝紅豆,西米露食得到淡淡芋香味。26蚊嚟講物有所值。

2023-03-12 274 瀏覽
平時多數食開油麻地間佳佳甜品,呢間叫二姐出邊仲貼咗好多發哥嘅相片,睇落格局同油麻地一樣。呢度個招牌特濃薑味番薯糖水都好出名,鍾意薑汁嘅一定食。最後,我哋叫咗叫咗招牌芝麻糊拼合桃露,仲加咗湯圓。呢個組合真係無敵好好味😌😌非常之濃厚香滑,芝麻同合桃味好有層次,食完都幾飽🤣略嫌湯圓太細粒,口感唔夠。另外,仲叫凍腐竹白果蛋糖水,呢個有驚喜!!佢比出面嘅腐竹糖水,厚身香濃,可以用糊嚟形容。如果鍾意香濃腐竹未嘅就一定要試!

呢度個招牌特濃薑味番薯糖水都好出名,鍾意薑汁嘅一定食。

2023-01-29 363 瀏覽
同屋企人食飯,限時一個半鐘,意猶未盡,所以再去食糖水下半場。老人家唔鍾意食新潮甜品,就喺附近搵咗間中式糖水舖。佳佳(二姐)甜品 KAI KAI (SISTER) DESSERT九龍士瓜灣北帝街57號 唔知道大姐二姐三姐有咩分別呢?質素一般,甜度適中,冇話好大驚喜,我老頂話芝麻糊、合桃露、都似係用粉開,冇乜香味,但價錢都唔係貴28至$30一碗。可以接受!芝麻糊併杏仁露Black Sesame & Almond Soup杏仁露併合桃露Almond & Walnut Soup芝麻糊併合桃露Black Sesame & Walnut Soup楊枝甘露 凍 $ 39Chilled Mango Sago Cream with Pomelo楊枝甘露相對比較甜,芒果冇乜香味,可以做得更好!

九龍士瓜灣北帝街57號

唔知道大姐二姐三姐有咩分別呢?

芝麻糊併杏仁露
Black Sesame & Almond Soup
杏仁露併合桃露
Almond & Walnut Soup
芝麻糊併合桃露
Black Sesame & Walnut Soup

楊枝甘露 凍 $ 39
楊枝甘露相對比較甜,芒果冇乜香味,可以做得更好!

芝麻糊係我最鍾意食嘅傳統中式糖水,但係真心而家要搵一間做得好嘅芝麻糊糖水鋪真係唔係咁容易,之前食過翠苑都覺得質素已經冇以前咁好,亦都試過研香,雷聲大雨點小,令人非常失望今次經過土瓜灣發現原來佳佳都開咗分店,所以就去試下熱芝麻糊係必點既,而且真係冇令人失望,相比起其他中式糖水舖,我覺得佳佳嘅質素仍然保持得到芝麻糊好濃郁,好滑,唔會有一pat pat或者一粒粒嘅問題,質地非常好,甜度適中,絕對係會想食曬成碗嘅味道喺未搵到另一間更好嘅糖水舖之前,我諗以後如果想食芝麻糊,都只會去佳佳分享返件趣事,有位客人叫合桃露溝紅豆沙,老闆娘話:咁樣溝好味咩?完全忍唔到,笑咗😂搞到我都好想知其實到底好唔好味

今次經過土瓜灣發現原來佳佳都開咗分店,所以就去試下

2022-12-29 260 瀏覽
今日路過土瓜灣見到佳佳甜品,就以為佐敦佳佳開左分店,但又發現多左「二姐」兩個字,估都有啲關係,不過同我無咩關係,糖水好食就ok, 一於試下去,鋪面都係傳統糖水鋪。由於時間尚早,未有人,唔似佐敦經常性要等,重坐得舒服。食返我最愛既腐竹白果薏米糖水。腐竹都同樣係煲溶化左,薏米都夠多又唔會硬,白果都煲到好腍身,滿足我有咬口既慾望,糖水唔會好甜,但如果可以再熱d就重好。朋友就揀左木瓜燉雪耳,佢都係話唔太甜而且夠潤,重好足料,唔錯。

腐竹白果薏米

腐竹白果薏米
2022-11-09 312 瀏覽
呢間糖水舖喺土瓜灣開咗幾年🙈平時都有好多街坊會入去食而且有好多款嘅中式糖水可以揀有時好彩嘅話甚至可以見到發哥😂😂因為周潤發成日都會落嚟呢一度食嘢(唔知佢係咪住附近呢?).#芒果涼粉 👅8/10 $38呢個芒果涼粉算係咁多嘢食裏面叫做比較貴不過芒果真係幾好食 唔會因為已經唔當做而好酸🥭涼粉亦都係份量適中🥹🥹🥹甜度亦都係岩岩好只不過係叫做咁多樣嘢食選擇裏面叫做比較貴所以有比較之下未必個個會選擇.#鵪鶉蛋燉雪耳 (凍) 👅7.5/10 $27呢個鵪鶉蛋燉雪耳其實我之前已經食過因為我好鍾意食雪耳🙈🙈所以最好鍾意食佢😂😂感覺上個糖水係有啲甜 不過我接受到🤣同埋佢係雪到好凍 夏天食可能會比較岩但係天氣轉涼咗之後我都會照食佢😉鵪鶉蛋就正正常常咁樣😂不過有一樣美中不足就係 雪耳似乎冇使到好乾淨見到好似有少少雜質 懷疑係雪耳冇洗乾淨導致🥺🥺.味道👅:7.5/10賣相👀:7/10扺食💰:7/10.
呢間糖水舖喺土瓜灣開咗幾年🙈
平時都有好多街坊會入去食
而且有好多款嘅中式糖水可以揀
有時好彩嘅話甚至可以見到發哥😂😂
因為周潤發成日都會落嚟呢一度食嘢
(唔知佢係咪住附近呢?)
#芒果涼粉 👅8/10 $38
芒果涼粉
凍鵪鶉蛋燉雪耳
芒果涼粉
凍鵪鶉蛋燉雪耳
淨係幫襯過佐敦店,經過土瓜灣發現原來佳佳甜品當然要食返碗做飯後甜品! 合桃糊(外賣) - $28好香濃合桃味,唔算好甜,好幼滑,滋潤!❤️補腦又補 不過發現佳佳甜品同二姐有少少唔同嘅,二姐店顧名思義係二姐開。譚仔三哥同譚仔咁🤔不過唔緊要,最緊要係糖水好味🙌🏻

合桃糊(外賣) - $28

好香濃合桃味,唔算好甜,好幼滑,滋潤!❤️補腦又補

譚仔三哥同譚仔咁🤔不過唔緊要,最緊要係糖水好味🙌🏻
外賣自取
2022-09-15 241 瀏覽
Glutinous rice balls with black sesame filling floating in warm ginger soup brings back childhood memories of grandma’s cooking.The ginger soup was spicy which balance out the sweetness of the rice ball perfectly and the temperature was just above lukewarm where you won’t risk giving yourself a 3rd degree burn. Local neighborhood services but I suspect frequent visits might unlock different tier.

2022-09-10
2022-07-12 409 瀏覽
有朋友話嚟開土瓜灣,一定要試下佳佳嘅甜品🤩所以今次食完夜晚就去咗呢度食糖水。雖然鋪頭全部都係賣中式糖水,不過款式都有好多👍🏻嗌咗碗腐竹薏米白果糖水,真心唔錯😍好滑口,白果完全唔苦👍🏻😋中意食傳統糖水嘅,不妨一試,夜晚去到都會坐滿人,等下位就有得食㗎啦

2022-05-13 478 瀏覽
百物騰貴, 佳佳都加價了, 相對於上年的價格, 芝麻糊加了$2, 尚可接受。香滑芝麻糊 (熱) $25 + 湯丸 (3粒) $8很多中式糖水店也有供應芝麻糊, 但入口往往嗱喉, 令喉嚨不適, 能夠煮到入口不嗱喉的卻不多, 佳佳是少數之一。所以很多時來土瓜灣, 也會特意來佳佳, 回味一下芝麻糊的美味, 當然, 加湯丸是指定動作。佳佳的芝麻糊芝麻味依然濃厚, 質感滑溜, 不嗱喉, 感覺養顏, 絕對是賣飛佛。而湯丸軟糯, 充滿芝麻餡料, 與芝麻糊十分搭配。

2022-05-04
  • 香滑芝麻糊(熱)$25+湯丸(3粒)$8