餐廳: 仙跡岩
資訊:

2017-05-26 615 瀏覽
週四早上公司網絡突然斷線,電訊公司下午茶時間終於回覆話最快要週五先派到師傅上黎維修,仲要唔知朝早定下午。。。眼見與外間失去聯絡,老闆就俾小職員提早收工,XO仔結果沿著電車軌道由灣仔行到去西環,行到肚餓就入咗去西寶城間「仙跡岩」度食咗個下午茶。餐店面積唔算好大,不過散座大多為卡位,都幾好坐。擺放於桌上o既彩圖餐牌造到成本雜誌咁,唔打得都絕對睇得。因記得醫生講過糖尿邊緣要盡量避開進食飯麵,小肥就單點咗幾款香口小食,再加多杯凍飲。泡沫紅茶($20/杯裝;$25/重量級):行咗個幾鐘頭後大喝一杯冰涼o既泡沫紅茶當真分外清爽舒暢。可能見細佬滿頭大汗,妹妹仔仲加送咗杯清水添,夠哂細心。香脆蝦丸($27):蝦丸熱辣爽脆,淨食已夠可口。台風大塊雞($29):薄薄o既炸雞偏咗少少腍,不過其椒鹽味都尚算討好。脆豆腐($17):脆豆腐除咗層炸皮黏咗啲啲之外,中間o既豆腐真係好幼嫩滑溜。
。可能見細佬滿頭大汗,妹妹仔仲加送咗杯清水添,夠哂細心。
泡沫紅茶
香脆蝦丸($27):蝦丸熱辣爽脆,淨食已夠可口。
香脆蝦丸
台風大塊雞
脆豆腐
2017-05-25
泡沫紅茶
香脆蝦丸
脆豆腐
2017-03-04 311 瀏覽
I ordered the 'hand-torn chicken noodles in fish soup' and the 'hot matcha tea grass jelly with pearls'. The taste of the noodles were not so good, the impression it left on me was 'a cheap instant noodle'. The fish soup was ok too, it didn't have any special points to comment about but it was sweet yet brought out a fishy smell. The matcha tea had a very sweet and nice taste to it combined with the grass jelly and pearls. Would definitely recommend drinking tea here as they have a lot of differ
The matcha tea had a very sweet and nice taste to it combined with the grass jelly and pearls. Would definitely recommend drinking tea here as they have a lot of different flavours to choose from.
Hand -torn  chicken  noodle  with  fish  soup,  green  tea  grass  jelly
2017-03-04
2016-12-21 401 瀏覽
細熱薑母茶--$23一杯. 冬天想暖胃, 行氣活血, 最好就是享受一杯熱的薑母茶. 但如果怕辣, 可以叫多杯滾水加淡少少.辣辣甜甜地, 可以去除寒氣.細凍蜂蜜綠茶--$22, 淡淡蜂蜜加花茶味, 合OL飲著伴飯吃.炭燒豬軟骨湯米線--$35, 差不多每4餐就有1餐喜歡叫佢. 因為豬軟骨炆得很軟, 很多骨膠原哦! 米粉滾得剛剛好, 不硬又不太過熟. 彈牙!甜不辣--$29,  喜歡的小食中, 其中一款時時會叫的, 不吃辣可走辣. 其實,是煎墨魚餅, 表皮脆, 中間是墨魚肉和墨魚粒, 口感彈牙, 香濃墨魚味.新竹貢丸湯米粉--$44, 有時生病時, 無嘜胃口, 或要戒時, 清清地, 叫個貢丸湯米粉, 貢丸有很多冬菇粒, 香濃彈牙. 只是$44一碗米粉的確貴了一點點!
題外話/補充資料: 因為它很近自己屋企, 而且喜歡食得清淡, 另外, 做了會員有積分儲, 單叫一碗食物, 可享九折. 叫多一杯飲品, 飲品可有半價, 但就沒有九折,只可儲積分, 而積分可換COUPON. 地方頗算大, 有WIFI, 可以坐好耐, 舒舒服服先離開, 把壓力放下, 才離開回家, 所以變了飯堂了.
2016-12-11
从未想象到卤肉饭可以这么难吃!价钱却很不便宜,份量还少,一家三口都觉得难以下咽,花了168,就这个品质,有被坑了的感觉。卤肉不咸不淡,就是油,还有种酸味,貌似不新鲜。鸡翼也很难吃,儿子很爱吃鸡翼的,都不肯吃。这店能在西宝城存在这么多年真是奇迹啊!话说奶茶,居然也是粉泡的,并非茶冲的。
2015-06-22 743 瀏覽
本人為人低調,好少寫食評,但系今次真喺好失望。系西寶城穩野食,見到呢間台灣菜就冧住試下。原本坐低覺得無咩,d服務員態度ok,d野飲睇落幾吸引。嗌左一個牛肉麵同豬排烏冬,跟住就出事喇。d牛肉韌到好用力先咬得開。d炸豬排得四塊,仲要勁多炸粉。已經覺得好差,後來嗌果個炸雞排先好野。得四塊,而且d肉薄到,佢拎黎果陣我真喺懷疑系咪有雞肉。原來真喺無。仲要收人28蚊真喺好差,以後唔會再食,好垃圾(真喺唔想咁講,但系事實)
d牛肉韌到好用力先咬得開。d炸豬排得四塊,仲要勁多炸粉。
已經覺得好差,後來嗌果個炸雞排先好野。
真喺好差,以後唔會再食,好垃圾(真喺唔想咁講,但系事實)
2015-06-21
個人挺喜歡台式飲品,來到了仙跡岩回味一番。點了炭燒豬軟骨米線配苿香綠茶。不知為甚麼,吃下很有「家」的感覺。雖然炭燒豬軟骨在湯麵中感覺未夠炭燒,但也吃到少部份有燒的質感,肉質很鬆軟;米線水準不錯;湯底濃度適中夠甜,不油膩,菜的配搭能令套餐的營養較為均衡,不錯。苿香綠茶屬標準之作,喝下舒暢。店員態度親切,上餐時間合理,有機會再吃呢!
個人挺喜歡台式飲品,來到了仙跡岩回味一番。

店員態度親切,上餐時間合理,有機會再吃呢!
炭燒豬軟骨米線配苿香綠茶
2011-09-28
炭燒豬軟骨米線配苿香綠茶
  • 豬骨湯底
2011-04-24 290 瀏覽
其實都無諗過黎呢間食,只不過咁啱喺寶翠園附近。而且又對奶抹點子念念不忘,唔係既都唔會入黎。回為我諗唔到咩理由入呢度食野,唔係抹茶點子,我一早去左第二間食。首先黎既係期待已久既奶抹點子,不過今次就有啲失望。因為個抹茶味比奶味重。平時飲開既都係奶味重啲既。而且呢次唔夠甜,飲落有啲唔係太好既感覺。始終呢杯要另外加錢,自然對佢有另一分既期望。好彩,都有底下既點子補救,唔係既我一定要回水。因為呢杯飲品真係唔值得加錢,同我上次飲既真係差好遠。因為杯野抹茶味太重,奶味又唔夠。真係教人失望,短期內都唔會再飲。另一個令我頗失望既係香酥雞拼纖康烏冬。香酥雞雖然係新鮮炸既,不過味道無大塊雞咁好食。雞排無咁鮮嫩,而且醃味唔太重。似係將現成既雞排炸左再奉客,實在教我失望。再令我失望既唔只呢樣,纖康鳥冬果然無改錯名。因為質地有啲似魚麵,而且湯底同滾水泡烏冬沒有兩樣。呢個真係教我失望相當,令我知道五兜野掟落鹹水海無乜分別。最後,食物當然係令我相當的失望。當然,無人揸住支槍迫我入黎食。只係自已傻左咁入左黎,只可怪自已。慶幸,呢間野無加一服務。因為我一啲服務都睇唔到,呢度無樣好。只係埋單效率最高,不消幾秒就搞掂。我相信
間食。

難飲既奶抹點子
味道無大塊雞咁好食。
雞排無咁鮮嫩,而且醃味唔太重。似係將現成既雞排
炸左再奉客,實在教我失望。
再令我失望既唔只呢樣,纖康鳥冬果然無改
教我失望相當,令我知道五兜野掟落鹹水海無乜分別。
健康既纖康米線
縮水香酥雞
相信我短期內都唔會再踏進呢間野既大門。
2011-03-16
(非會員)
2010-12-19 119 瀏覽
行過見到有新野食, 於是就走入去試食了,新產品係湯飯, 佢叫做泡飯,叫左個豬頸肉泡飯, 跟餐可以揀特飲 "細雪",味道一向都唔錯, 但係估唔到豬頸肉都幾多, 同埋飯都幾大碗,幾好幾好~~細雪我覺得係沙冰版0既奶茶, 夏天飲應該好正, 但係冬天飲飲完好凍,跟餐價$45蚊, 但係買左8折卡, $36蚊乍, 抵食~

行過見到有新野食, 於是就走入去試食了,
新產品係湯飯, 佢叫做泡飯,
叫左個豬頸肉泡飯, 跟餐可以揀特飲 "細雪",
幾好幾好~~
跟餐價$45蚊, 但係買左8折卡, $36蚊乍, 抵食~
2010-12-15
2010-06-09 108 瀏覽
台灣系列的小食如果在街頭,就一定很火,而且有火的理由,但是如果開出像仙跡岩這樣的店,總是不盡如人意。最大的“特色”就是價錢高過食物本身的質素太多。一份小食例如雞翼、滷蛋等都要15蚊以上;珍珠奶茶等自不用說,如果跟餐也要10蚊。一個滷蛋斬左4、5件索要20蚊以上,不知大家作何感想。大家都知珍珠奶茶用料是什麽啦,相比在街頭買,我不明白花10蚊以上甚至二三十蚊喝在這裡一杯充滿香料和色素的特飲有什麽值得的。平日不常去,偶爾去也是常點冬陰功拉麵和雞翼/牛展拉麵,每次去每次都後悔。既然自稱所謂“拉麵”,請麻煩就照單所說用拉麵好嗎?可是幾次都只是用方便麵類的東西,讓人有被耍的嫌疑。我看拉麵和方便麵的分別還是很明顯的吧。拉麵是很珍貴的食材嗎? 需要用方便麵敷衍食客嗎?即使是很珍貴的食材,既然列出“拉麵”,為何貨不對板?僅此一項,就讓人鬱悶。花三十來蚊錢還不如自己在家泡面吃。所謂“冬陰功”燙面之類,您可以上樓上惠康買杯冬陰功速食米粉回家衝衝看,味道一定不差其之作。結論:沒有誠意的食物製作。不過客觀的說,也有亮點,就是雞翼煎炸得不錯,不油不膩,微焦中帶嫩。熱的珍珠奶茶其實沖的還不錯,不甜不膩,香味濃厚。其

結論:沒有誠意的食物製作。

其次很多飯、菜之類都是很簡單的做法,就是把小食店的經營思路帶入來,卻charge得超高,還要加一! 每次一頓飯,只是簡單的一團飯+咕嚕肉,一碗面之類,要是再o益飲料,完全可以rocket到40、50蚊,情何以堪? 我不明白這樣“高貴”的資本在何處。

服務態度而言,還算好,但這家店的auntie偶爾會hard sell,例如有次我已經點完,她很焦急熱切地催促“幹嗎不要再點些?”一直不肯離去,讓我非常尷尬。

最大感想是,即使是小食生意,也可以做出誠意來,可惜這家吹台灣小食風又想走高價路線的餐廳,只是“偽”台式餐廳罷了。
(非會員)
2010-05-04 87 瀏覽
之前有一排都無幫襯, 有一日經過忽然間想食下,發覺原來d野食依舊係好好味, 於是近排就好似上左癮咁 ... 不停幫襯十二點幾黎到, 估唔到竟然咁多人.... 差唔多坐滿呢日叫左 紅燒牛肉湯米線 ($29) 配蜂蜜綠茶 (+$12)紅燒牛肉湯米線, 米線煙煙韌韌有口感, 牛肉有牛肉味, 有d 林有d 韌, 但入味,蜂蜜綠茶是一貫水準, 蜂蜜味濃, 茶味清香,永遠都覺得雖然而家街邊多左好多茶店, 仙跡岩又好似因為咁執左好多,但係佢地0既茶係真係好香, 唔係出面0個d可以比較0既.vip 埋單都係 $36.9, 其實ok, 食物質素好, 地方舒適,唯一問題, 係仙跡岩0既老問題..... 就係人手不足..... 午飯時間, 一個店員做曬落單執台送餐埋單聽電話, 識分身咩
之前有一排都無幫襯, 有一日經過忽然間想食下,
十二點幾黎到, 估唔到竟然咁多人.... 差唔多坐滿
紅燒牛肉湯米線, 米線煙煙韌韌有口感,
牛肉有牛肉味, 有d 林有d 韌, 但入味,
蜂蜜綠茶是一貫水準, 蜂蜜味濃, 茶味清香,
但係佢地0既茶係真係好香, 唔係出面0個d可以比較0既.
午飯時間, 一個店員做曬落單執台送餐埋單聽電話, 識分身咩
2010-05-04
  • 蜂蜜綠茶
  • 紅燒牛肉湯米線
2K
2006-01-24 104 瀏覽
搵唔到西環寶翠園西寶城仙跡岩的獨立page, 唯有寫呢度啦.自上年下學期以來已經成日幫襯食dinner (次次因為太夜, 其他唔少鋪頭已經閂了門!!!), 而家轉去食tea, 發覺佢叫"Saint Alp's Teahouse" 真係無改錯名-- 食tea 比食正餐實在好好多.最鍾意係佢d 凍荔枝玉茶, 凍蜜柚點紅, Double Chocolate 雪葩同熱朱古力雪香; 另外跟餐的飲品個人就最鍾意飲茉香珍珠(凍/熱都ok). 不過唔知點解佢d 珍珠賣相愈來愈核突, 成日痴埋一pat, 又"林bad bad" 咁, 噁心d 講句, 有d 似"循環再用" 咁feel! >_< 搞到我而家已經完全唔想飲珍珠系列飲品-_-|||食過京麵(配雞翼或牛展), 係透明的河粉狀東西; 米線(米粉); 拉麵(配豬頸肉), 其實係公仔麵. 唔算好食, 又唔係難食, 只係湯底全線味精湯."筒仔米糕" 個名呃0左我, 仲以為係小食, 點知個size 超大, 直程係一隻酒樓糯米雞的1.5 倍-_-||| 食落幾好食, 有d 蝦米冬菇好香咁, 不過滯到不得了.串燒就食過魷魚同炭燒雞串.

串燒就食過魷魚同炭燒雞串. 朋友好鍾意叫炭燒雞串, 我就覺得一般; d 雞肉其實ok 滑, 但個人覺得d 汁實在太甜了, 又唔係次次都夠熱. 魷魚0個隻就非常油膩非常滯, 間唔中食一兩次就夠了.

厚多士就最常叫奶油同蒜蓉, 奇怪點解質素咁參差, 烘出來一係極靚極好食(麵包外脆內軟), 一係極"塔", 食落唔似有烘過. -_-||| Generally 覺得奶油0個隻整得好食d.

另外亦叫過鹵水蛋, 牛展同雞翼. 雞翼唔係鹵水, 是煎的, 都幾香, 食落又唔算油膩. 鹵水牛展... 話佢係樓上惠康買落來的現成貨我都信, 真係no comment. 鹵水蛋就真係... 味道同多士一樣質素參差(有時幾入味, 有時只係似烚蛋+ 一大pat 好稀的豉油!); 但賣相就長期核突, 蛋白同黃散晒的! >_<

Service 真係... 又係得啖笑. 無錯, 職業無分貴賤, 但不得不講句: 如果伙計們真係咁醒目, 使乜駐守0係個咁"摺埋" 的location 的分店? -_-|||
Saintalps