2021-07-08 201 瀏覽
👍🏻黃豆豆腐花 $3味道正正常常,質地都算滑溜黃糖同糖水自己任落🤪除左最普通既黃豆味外,仲有好多唔同口味可以揀🤩唔算好大碗但$3一碗豆花真係抵到爛😂😂!味道:7/10性價比:10/10-📍#亞玉豆腐花荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5B舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣打卡 #荃灣好去處 #荃灣小食 #路德圍 #路德圍美食 #豆腐花 #豆花 #亞玉 #阿玉豆腐花 #豆漿 #糖水
👍🏻黃豆豆腐花 $3
味道正正常常,質地都算滑溜
黃糖同糖水自己任落🤪
除左最普通既黃豆味外,仲有好多唔同口味可以揀🤩
唔算好大碗但$3一碗豆花真係抵到爛😂😂!
味道:7/10
性價比:10/10

📍#亞玉豆腐花
荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5B舖

• 黃豆豆腐花
2021-07-03 162 瀏覽
#亞玉豆腐花 #sorriso_荃灣區 #sorriso_元朗區 #sorriso_屯門區 #sorriso_九龍城區-豆腐花嚟講,贊和同埋亞玉不嬲喺路德圍都兜到鹿死誰手,我就揀左食黃店嘅亞玉,個價錢真係平絕全港,因為冷熱同價都只係$3一碗,黃糖同薑汁任加,提返先,佢冇堂食😗 (疫情關係外賣兜要另加1蚊)🍨喳咋豆腐花 $3 我就叫咗凍嘅,見到阿姐啲喳咋加落啲豆腐花面,分量就呢個價錢嚟講都夠我食,揀喳咋都想要啲野咬下,豆嘅份量都夠嘅,而豆腐花我幾鍾意佢可以比我自己調味,本身好有豆味唔甜,不過我自己就加咗好多黃糖落去,咬到啲黃糖卜卜趣咁食好好食🍨芝麻糊豆腐花 $3都係同上面一樣啦,加咗啲芝麻糊喺豆腐花嘅面上面,唔甜,幾好食,呢個就唔建議加黃糖啦,就咁撈埋食都已經好好食#sorriso_新界 #sorriso荃灣 #sorriso_屯門 #sorriso_元朗 #sorriso_九龍 #sorriso_紅磡-📍 亞玉豆腐花荃灣荃興徑6號昌泰大廈地下5B舖紅磡船澳街99號遠富樓地下B舖元朗阜財街2號宏豐大廈地下12號舖 屯門青山坊2號華樂商場地下12號舖🕑Mon to Sun 13:00~01

🍨喳咋豆腐花 $3

元朗阜財街2號宏豐大廈地下12號舖
屯門青山坊2號華樂商場地下12號舖

🕑Mon to Sun 13:00~01:00
2021-06-15 182 瀏覽
經過荃灣路德圍一定要幫襯豆腐花,呢到有兩檔豆腐花出名好抵食,而今次就簡咗亞玉豆腐花食。今次簡咗花奶豆腐花都只係$3,另加外賣$1,所以真係好抵,同埋啲豆腐花真係好滑。
2021-05-19 214 瀏覽
一個字《平》每次經過必定大排長龍,皆因所有豆腐花一律$3,全港最平吧!?食完飯過嚟買碗$3芝麻糊豆腐花,之後再加$2 砵仔糕,癡線架!個宵夜只係用左$5 平到呢😝😝😝究竟一日要買幾多先夠交租🤨🤨芝麻糊豆腐花唔係好滑個隻質感,芝麻糊好稀,非常淡味,反而我覺得砵仔糕唔錯,拎上手暖笠笠,仲可以見到塊透明膠有蒸氣,口感柔韌,爆多紅豆粒,誠意十足!
一個字《平》
每次經過必定大排長龍,
皆因所有豆腐花一律$3,全港最平吧!?

食完飯過嚟買碗$3芝麻糊豆腐花,之後再加$2 砵仔糕,
癡線架!個宵夜只係用左$5 平到呢😝😝😝
究竟一日要買幾多先夠交租🤨🤨

2021-05-09
宵夜
2021-05-18 137 瀏覽
行親荃灣都必買豆腐花今日平日黃昏等都唔洗等買左3碗番屋企3蚊碗 外賣加1蚊次次都叫薏米白果豆腐花😋😋😋好味又去下濕屋企人就叫左芝麻糊豆腐花同喳咋豆腐花😋😋一定繼續幫襯!
行親荃灣都必買豆腐花
今日平日黃昏等都唔洗等
買左3碗番屋企
3蚊碗 外賣加1蚊
次次都叫薏米白果豆腐花😋😋😋
好味又去下濕
屋企人就叫左芝麻糊豆腐花同喳咋豆腐花
😋😋一定繼續幫襯!
下午茶
2021-05-01 185 瀏覽
今天在荃灣吃過晚餐後,突然很想吃甜品就走來非常有名的「亞玉豆腐花」。平常這裡都是大排長龍,不知道是否時間未到,我們不需要排隊就直接買到了!3元就有一碗豆腐花,真的是太吸引了!而因為玩時疫情關係,店鋪全部轉用外賣膠碗,所以需要加1元,但也是十分便宜啦!!🍽古法涼粉豆腐花 HKD 3 (+$1 膠碗)依度既涼粉比其他店切得細,唔算太爽口,份量亦都唔算太多,我選擇的是凍豆腐花,滑度不比熱豆腐花差!而且豆味很濃,不過涼粉真的沒什麼味道,我加了兩次黃糖及糖水才吃得出有味。評分:3/5🍽芝麻糊豆腐花 HKD 3 (+$1 膠碗)數一數二受歡迎的就是這款豆腐花,建議叫熱的,豆腐花十分滑,芝麻糊亦十分香甜,不需額外加糖就已經完全夠味!又能養顏,好處多多!評分:4.5/5

🍽古法涼粉豆腐花 HKD 3 (+$1 膠碗)
評分:3/5

🍽芝麻糊豆腐花 HKD 3 (+$1 膠碗)
評分:4.5/5

荃灣出名多嘢食就係人都知架啦~~~ 但每次嚟到荃灣都一定會食呢一間嘅豆腐花呀💛🤤 幾乎每次都大排長龍 但一定會排右邊嗰間㗎!!! 雖然係要俾多$1 但係因為疫情關係 佢用咗衛生乾淨啲嘅外賣碗 依$1抵比啦👍🏻 今次我哋多人 一口氣叫咗5碗😌 凍綠豆、凍紅豆、熱芝麻、凍芝麻 同埋凍薏米白果豆腐花 全部都好好味😋 真係又平又正冇得輸呀!!!
今次我哋多人 一口氣叫咗5碗😌

2021-04-11 132 瀏覽
3蚊碗豆腐花..唔黎食真係對唔住自己😂😂😂又平又好味、3蚊碗仲可以去方搵...豆漿都好好飲,希望疫情期間都能撐落去.........加油💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻
2021-04-02 160 瀏覽
難得難得今日嚟到荃灣店,見到大排長龍,唔知乜事,睇真啲竟然係$3一碗豆腐花,當然唔能夠錯過!排隊排咗大概10分鐘,阿姐都好熟手,我叫咗一碗芝麻糊豆腐花同埋紅豆沙豆腐花講真$3真係冇要求,但係芝麻糊豆腐花真係唔錯,芝麻味好香濃,整體好好香滑,甜度可以再多少少就prefect。紅豆沙豆腐花都唔錯啲,紅豆沙竟然有少少起沙,而且食落仲有粒粒紅豆,絕無騙場,$3仲可以去邊到搵揚揚整體評分:9/10揚揚環境評分:- 外賣揚揚味道評分:8.5/10揚揚服務評分:8/10揚揚抵食程度:10/10揚揚返食機會:9/10

揚揚整體評分:9/10
揚揚環境評分:- 外賣
揚揚味道評分:8.5/10
揚揚服務評分:8/10
揚揚抵食程度:10/10
揚揚返食機會:9/10

2021-03-28 141 瀏覽
我相信香港人都一定唔會陌生,荃灣有兩間豆腐花店,一樣賣到好平,$3一碗有交易,冷熱同價。兩間開正響隔離,但係識揀就一定揀阿玉而家疫情關係佢哋唔做堂食,全部外賣,所以全部要加一蚊。不過$4一碗都好平,呢個價錢根本平絕全香港佢哋都有賣淨糖水,但係就要10零蚊碗,仲貴過雙拼豆腐花,都係豆腐花抵食!最過分係佢雙拼都竟然係$3(而家$4),都係冷熱同價,你可以溝紅豆沙、綠豆沙、涼粉、涼粉等等呢幾蚊豆腐花食落都冇咩好投訴,真係驚佢連租金同埋隻碗錢都蝕埋可能因為生意太好,凍豆腐花未必好夠凍,因為雪唔切,不過都好值得支持我覺得以$3來講已經算好好食,可能佢唔係鍾意滑嘅豆腐花,但一定係最抵食

2021-03-20
  • 豆腐花
2021-03-28 132 瀏覽
知道荃灣有兩間豆腐花店開正係隔離,競爭很激烈。經常有驚喜價,益街坊~價格比起其他區係平好多,難以置信。所以每次去荃灣有經過都必食。以前兩間都食過,味道差無幾,份量差不多。兩條人龍都一直無斷過,幫襯既人流不相伯仲!不過,自從前年開始,我只會食亞玉。因為夠黃,舖面有貼文宣,用力撐。疫情後,原本係用碗即場食,轉為外賣盒裝,雖無咁環保,但基於衛生考慮,係比到食客安心一些。亞玉的人龍一直維持二十人左右,埋去排隊都要預五至十分鐘等一會兒。這些都不要緊,最重要係好味又有良心。$4芝麻糊豆腐花,其他地方真係搵唔到,可以話係人工成本價。冷熱同價,揀左熱。豆腐花滑溜,芝麻糊香甜,無可挑剔,飯後甜品最適合不過了!嗜甜又加左少少黃糖~食完好滿足,係嚐到良知的味道,特別舒心~~雖然隔離個間唔洗等咁耐,但係我往後只會食亞玉。
知道荃灣有兩間豆腐花店開正係隔離,競爭很激烈。經常有驚喜價
,益街坊~
價格比起其他區係平好多
,難以置信。
所以每次去荃灣有經過都必食。
以前兩間都食過
,味道差無幾,份量差不多。
兩條人龍都一直無斷過,幫襯既人流不相伯仲

黑白

不過,自從前年開始,我只會食亞玉。因為夠黃,舖面有貼文宣
,用力撐。
係比到食客安心一些。
這些都不要緊,
最重要係好味又有良心。
$4芝麻糊豆腐花,其他地方真係搵唔到,可以話係人工成本價
。冷熱同價,揀左熱

豆腐花滑溜,芝麻糊香甜,無可挑剔
,飯後甜品最適合不過了!嗜甜又加左少少黃糖
~

黑白

食完好滿足,係嚐到良知的味道
,特別舒心~~
雖然隔離個間唔洗等咁耐,
但係我往後只會食亞玉
2021-03-27
  • 芝麻糊豆腐花
2021-03-27 163 瀏覽
超抵食豆腐花荃灣路德圍附近有兩檔豆腐花店經常排長龍,但條隊去得好快個人覺得亞玉比較好食😋豆腐花加糖水加盒錢都係$4佢賺到錢嘅咩🤔試過溝喳咋、芝麻糊、紅豆沙佢啲糖水唔甜,但足料每次經過,有時間有空間都會食另外,客家糍粑真係好好食餡料超多,花生芝麻炒得好香脆糯米皮好薄,做到皮薄餡靚$7 一粒 $18 三粒呢個真係推介 值得食呀仲有$2一個砵仔糕,多豆好食食咁多嘢都係$12 🤣真係好平周圍同人講都唔信⋯有圖有真相呀
超抵食豆腐花
荃灣路德圍附近有兩檔豆腐花店
經常排長龍,但條隊去得好快

個人覺得亞玉比較好食😋
豆腐花加糖水加盒錢都係$4
佢賺到錢嘅咩🤔
試過溝喳咋、芝麻糊、紅豆沙
佢啲糖水唔甜,但足料
每次經過,有時間有空間都會食

另外,客家糍粑真係好好食
餡料超多,花生芝麻炒得好香脆
糯米皮好薄,做到皮薄餡靚
$7 一粒 $18 三粒

喳咋豆腐花
砵仔糕
喳咋豆腐花
砵仔糕
荃灣必食平靚正豆腐花,每次經過都大排長龍,係荃灣多年仍屹立不倒,同隔離鋪鬥爭生意咁多年,但呢間係黃店,大家識點簡啦。在疫情下用膠碗,乾淨衞生,不過就要加$1,雖然貴過隔離間藍店$1但係安心好多。$4就食到一碗豆腐花真係抵到爛,仲要係黃店,同埋可以揀雙拼,可以拼芝麻糊、綠豆沙、紅豆沙等等,都係一樣價錢。可以揀凍或者熱都得,味道不過不失,唔算好滑但可以接受👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

• 熱豆腐花
2021-02-28 201 瀏覽
平日中午,食完飯,經過出名好野食多嘅路德圍,見到呢間鋪豆腐花只賣$3,好吸引。今日唔趕時間,所以見條隊有啲長都照排。除左原味,仲可以揀溝其他味道,例如芝麻糊、紅豆沙、綠豆沙、花奶等等,全部一律$3,冷熱同價,唔想企街食的話,叫外賣則加$1,不過都絕對可以接受。今次就叫左一碗熱花奶豆腐花。 份量唔算少,豆腐花夠滑,有豆香味,而花奶就有少少稀,但唔係稀到冇味嗰隻,$3貨仔完全收貨,對比依家買碗糖水閒閒地都要$2X,$3豆腐花真係好抵食~

2021-01-31 250 瀏覽
近年來。呢啲乜乜豆腐花開到周圍都係。而呢間阿玉豆腐花更開喺另外一間豆腐花店舖嘅隔離,長期行過都見到咁多人喺兩間舖頭都排緊隊。今日終於得閒咁就停低一齊湊下熱鬧啦。最後揀咗人龍長啲嘅排隊。我就叫咗一碗豆腐花。而朋友就叫芝麻糊豆腐花。急不及待拎到手嘅時候即刻試一啖,豆腐花非常之滑,而且我鍾意嘅就係佢上面嗰啲糖漿唔會話太甜。而朋友嘅芝麻糊豆腐花,芝麻糊味相當之香。整體來講我覺得呢間豆腐花係有9分嘅。大家都可以試吓。