5天前 0 瀏覽
今天中午外賣自取,去到店舖時間岩岩好有得拎店舖收銀位置一男一女應該係經理,兩位都好有禮貌。服務態度好好。叫左海南雞飯好好食😋雞肉又滑又嫩。十分足料,雞肉都好多仲有小食蝦餅,一打開盒好香,蝦餅好彈牙,食落唔會太油👍🏻👍🏻亞參雞飯值得去試☺️☺️
今天中午外賣自取,去到店舖時間岩岩好有得拎

叫左海南雞飯好好食😋雞肉又滑又嫩。十分足料,雞肉都好多

亞參雞飯值得去試☺️☺️
6天前
外賣自取
  • 海南雞飯
今日落左青衣,順便搵朋友食個快飯~6:00呢間店仲有卡位,就入去坐,我和朋友分別叫了它的招牌菜:海南雞飯和肉骨茶飯,菜都上得快👍🏻🔸海南雞雞味濃,不過雞胸呢啲位就嚡啲,但整體都好食,特別個油飯都好香。個湯清清地幾好飲,應該唔係味精湯😂🔸肉骨茶都有4舊一字骨和4大舊豆卜,份量算ok,豆卜索埋個湯幾好食😊餐廳都好有南洋風味,我和朋友坐卡位都覺得幾舒服。走嘅時候已經7:30,出面已經要排隊等位,但服務員好好,雖然收走晒我哋個餐,但無俾壓力我哋,我同朋友都繼續傾計🤩
今日落左青衣,順便搵朋友食個快飯~

2024-04-11 89 瀏覽
假日下午餐廳坐滿人,想食要排隊,排左10分鐘左右先有位,menu很多選擇,聽聞呢度海南雞好出名,連個menu都寫“尋覓99分海南雞飯”,一於試下先😂 ⭐️小食拼盤小食拼盤有3款食物-豬手,扎肉,雞翼尖。豬手好食!炆得好淋好入味,我地爭住食個豬手😂😂⭐️去骨海南雞飯海南雞真係幾滑,有脾位有胸位,吾會話比曬某種部位👍3款醬料都好好食,特別係個甜醬油,出面食吾到呢個味,配埋油飯食剛剛好。但個湯就麻麻地啦,好重味精🫠 ⭐️肉骨茶肉骨茶幾重胡椒味,有3舊骨,豆卜同幾片油炸鬼,淡淡藥材味,都算足料,撈飯食都ok😋⭐️喇沙米線喇沙湯底太辣,我同朋友都食吾到,食到卡喉,要不停飲水😅😅

⭐️小食拼盤

⭐️去骨海南雞飯

⭐️肉骨茶

⭐️喇沙米線
喇沙湯底太辣,我同朋友都食吾到,食到卡喉,要不停飲水😅😅
2024-03-31
下午茶
2023-11-24 527 瀏覽
不能再難食⋯⋯又梅'冇雞味,食兩口已經要停,中伏了⋯$90蚊一個餐(海難雞飯),不會再來⋯都唔明點解招牌菜可以做得咁差,一啲都唔用心去做,點得到顧客的要求,唔該店舖負責人多加留意!

2023-02-12 1599 瀏覽
最近行街都成日見到亞參雞飯嘅分店,今日突然想食海南雞飯,所以入嚟試一試。朋友點咗肉骨茶,估唔到有驚喜,肉骨茶非常之濃郁,而且舊骨煲到好林好入味,加埋白飯色都幾惹味。至於我嘅海南雞飯都唔錯,雞肉好滑,雞皮唔會太肥,怕食雞皮嘅我都食到,而且海南雞飯一定要配油飯先好味!另外點咗個小食蝦餅,店員話係即製,所以要等耐少少,蝦餅啖啖肉好彈牙,唔會煎到油淋淋。仲有馬來班蘭咖央多士,斑蘭醬配牛油,估唔到都幾夾,加上多士脆卜卜嘅外皮,又幾好食。

2023-02-05 1322 瀏覽
個個都知青衣係美食沙漠,好難真係搵到一間好好食嘅餐廳,所以依間海南雞飯店最初開嘅時候係成日都要排隊,冇辦法啦,係青衣城咁多間餐廳來講,佢嘅食物質素算係中上,但係而家去就已經唔洗排隊啦,因為佢嘅價錢真係有啲貴,所以令好多人都卻步原本都冇諗住食呢間,但係見佢開咗咁耐都未試過同埋又唔需要排隊,咁就入去試吓,咁我同屋企人就分別叫了兩個餐和加了兩款小食亞參去骨海南雞飯 $91最初我以為91蚊嘅海南雞飯,分量點都會多啲,但原來係我太天真,佢雞嘅份量雖然看似有兩層,但係實則上是好少,因為每件雞肉都細舊(分分鐘雞皮仲大過佢啲肉)肉質係幾鮮嫩,唔會話乾柴柴,而且佢真係有認真處理食材,我一條雞毛都見唔到(唔好問我點解覺得做好基本功已經好好🫠🫠因為出面好多海南雞專門店就係連呢啲基本功都做唔好,就算佢做都幾好食,望到雞毛都已經冇晒胃口)油飯食落唔算好香,但係唔似出面咁黏身,仲可以食到粒粒分明,我個人就幾鍾意,不過分量都係好少,唔係好夠飽雞絲扎肉湯河 $71份量相比之下比海南雞多唔少,起碼係食得飽肚;雞絲應該都係海南雞頭頭尾尾嘅位置,味道食落去冇咩分別,不過就算係咁,肉質都係軟腍腍,唔會死實實,扎肉就正正常常

亞參去骨海南雞飯 $91

雞絲扎肉湯河 $71

份量相比之下比海南雞多唔少,起碼係食得飽肚;雞絲應該都係海南雞頭頭尾尾嘅位置,味道食落去冇咩分別,不過就算係咁,肉質都係軟腍腍,唔會死實實,扎肉就正正常常,不過不失

馬拉盞通菜 $33

因為見冇咩菜食就特登嗌多一個通菜,份量都唔少,但係唔知點解要將馬拉盞分開放埋另一邊唔一齊炒(我哋又冇小朋友又冇話唔食得辣)要我哋自己撈勻一齊食(最初好似點醬咁食,但係味道係幾好,所以最終先決定撈勻一齊食)其實味道係唔錯嘅,辣辣地幾好食,但就係唔知點解要分開,搞到成件事好奇怪

椰香咖央南洋包

咁我哋見野食份量都唔係好多,見佢有個小食優惠價$39 咁就叫咗一個椰香咖央南洋包和斑蘭咖央多士(原本諗住叫蝦餅,但係職員同我講炸爐壞咗,所以只剩返呢兩個同埋扎肉可以叫,所以我哋就叫了兩份包🙈🙈,超級飽)

味道方面,因為佢哋係用馬來西亞空運直送麵包(顏色俾我哋平時食到嘅麵包更加深色)好似冇平時食嘅白麵包咁軟熟,然後佢哋就咖央醬沒有馬馬虎虎求求其其搽少少就算,而係好平均咁搽滿整塊麵包,就算係啲邊邊位都食到滿滿嘅咖央醬

而且每份都有厚厚嘅牛油,感覺比主食更加用心🤔🤔不過咖央多士同南洋包,雖然兩者都好食,但係我覺得叫一款已經足夠,因為味道上佢哋分別不大,只不過咖央多士會再脆身啲,南洋包再甜少少

我哋主食有加多$10要杯野飲,分別係馬來拉茶和南洋咖啡,味道正正常常,但平時飲慣港式奶茶咖啡嘅就未必鍾意

2023-02-01
椰香咖央南洋包
亞參去骨海南雞飯
海南雞飯海南雞飯套餐配上三種醬汁和一碗湯,雞的份量正常,但味道一般,有少少雞味不過肉質有D 梅,油飯唔錯,有油香但唔會太油。豬手飯豬手飯好入味而且入量都唔少,用三角竹蘿裝住上幾有趣。馬拉盞通菜有別於其他馬拉盞通菜的方法,尼間餐廳係以先炒熟通菜,然後馬拉盞醬另上,這種方式比較適合鍾意清淡的人,個人鍾意濃味一點,所以比較喜歡一起炒。鳳尾蝦春卷一共有四條蝦春卷,配泰式辣醬,味道一般,而且其中兩條上枱已經涷左。班蘭咖央多士整餐最有驚喜的菜式,烤過的面包中間夾住一塊牛油和塗上充滿椰香的醬,很邪惡但很好吃!黑椒扎肉份量得5小片,味道麻麻。整體:整體野食都好唔錯,我哋3人叫了兩個SET 配左3個小食,3杯飲品,都係322 蚊,性價比很高,下次會再食!

豬手飯
豬手飯好入味而且入量都唔少,用三角竹蘿裝住上幾有趣。

馬拉盞通菜

鳳尾蝦春卷

班蘭咖央多士

黑椒扎肉
份量得5小片,味道麻麻。

• 班蘭咖央多士
2023-01-26 439 瀏覽
聽朋友講,青衣城亞參已開咗一段時間,但日日都好多人排隊,所以一直都未有機會尋覓99分海南雞飯🤣,今日好彩,唔使排隊,原來因為海南雞賣曬,要等20分鐘,我聽到真係心中暗爽,因為好難得有新鮮即製,為左食好野,我當然樂意等。 一上枱已聞到雞嘅香味,買相亦同相片十分接近👍可能新鮮即製嘅原故,肉質真係好好,雞胸位都滑😋醬汁好有海南特式;個湯都吾差,吾覺有味精。薏米水都足料和好飲。整體上有90分,值得再來😋🤭😍

整體上有90分,值得再來😋🤭😍

海南雞飯
青衣城開咗依間亞參雞飯都一段時間平時晚市經過都大排長龍今日早少少6點黎到 見冇咩人排隊就去試下差唔多每枱客都必叫嘅亞參去骨海南雞飯我地都叫咗一份托盤上 賣相吸引 份量適中海車雞唔係凍上 而係小暖 冬天去食十分滿意雞肉鮮嫩而有啲油脂香適合鐘意肥美滑雞嘅朋友而餐湯清雞湯都有驚喜 無落味精 係住家湯嘅味道新加坡肉骨茶 跟一碗白飯味道唔算超濃藥材味 反而重胡椒香 大眾都易入口 而且冬天飲完暖粒粒 我係一食胡椒食品就流鼻水嘅人 完全有排寒功效班蘭咖央多士 香滑牛油同甜香班蘭醬 配脆口多士脆卜卜口感 令人一啖接一啖咁食值得一試!手作蝦餅 彈牙 足料 !配甜辣醬一流!新加坡拉茶 同港式奶茶唔同係佢比較甘香 茶味濃郁 我都幾鐘意薏米水 簡簡單單清下喉嚨!
青衣城開咗依間亞參雞飯都一段時間

新加坡肉骨茶 跟一碗白飯

班蘭咖央多士 香滑牛油同甜香班蘭醬 配脆口多士
脆卜卜口感 令人一啖接一啖咁食
值得一試!

手作蝦餅 彈牙 足料 !配甜辣醬一流!

薏米水 簡簡單單清下喉嚨!

2023-01-14 140 瀏覽
海南雞係常見嘅平民美食,隨處都可以見到。今日雞飯癮起來到青衣城亞參雞飯,希望食到好食嘅海南雞。未到門口侍應姐姐已經殷勤招呼,介紹各式食品,態度可嘉。餐廳以南洋風裝潢,多用竹籐木,天花有大吊扇。當然要講海南雞先啦,海南雞份量充足,雞肉唔會太油有肉質而嫩滑,肉香就算沾上醬汁又唔被蓋過。油飯粒粒分明唔會好油,油香之餘又有少許香料味,睇返餐牌原來有斑蘭葉香茅煨煮,值得推薦。一個飯當然唔夠兩個人食啦,於是我地叫咗個肉骨茶伴飯。🥘肉骨茶係新加坡式,以胡椒味為主,聞落好重胡椒味以為會辣死,點知食落平易近人,老人小朋友都可以一試。茶湯有2條肉骨同幾件豆卜,肉骨軟淋,十分容易就食到肉。豆卜吸滿湯汁唔錯,但個人偏好以油炸鬼。小食先有斑蘭咖央多士,多士十分鬆脆,多士搽上香甜咖央醬配上入口即溶嘅牛油,大力推薦!然後有香烤豬肉串,其貌不揚嘅豬肉串放入口中卻非常好味,肉質結實又多汁,有食緊台灣腸嘅感覺。飲品有🍹柑桔特飲,一飲就知柑桔特飲真材實料,濃濃柑桔味,唔會太甜。香茅薄荷特飲好有香茅香但薄荷味唔太重。

未到門口侍應姐姐已經殷勤招呼,介紹各式食品,態度可嘉。

餐廳以南洋風裝潢,多用竹籐木,天花有大吊扇。

一個飯當然唔夠兩個人食啦,於是我地叫咗個肉骨茶伴飯。

香茅薄荷特飲好有香茅香
但薄荷味唔太重。
2023-01-11 1114 瀏覽
今日去青衣城搵朋友食飯 原本預期係搵個坐得比較舒服嘅地方傾下計食下嘢,對連鎖店期望不大,但係入到去食又覺得食物質素比預期高今日都幾多人,所以都要等一陣位牆邊寫住尋覓99分海南雞飯,所以就叫咗一個試下係咪真係有99分成個海南雞飯整體質素都幾好, 油飯唔會太油、唔會太鹹、但係食到油飯嘅味道,湯清清淡淡易入口裏面仲有啲冬瓜重點係海南雞份量算都算幾多,夠送飯到最尾另外我覺得佢一個好有良心係,唔會全部畀曬啲雞胸, 一半雞胸肉一半雞髀肉 ,我最怕鞋颯颯嘅雞肉, 呢個海南雞飯我自己畀佢90分以上朋友叫咗肉骨茶嚟到熱得好緊要,食完發現原來個煲底有個暖包,所以食到尾仲係超級熱豬骨大約有四條, 都算幾好肉肉骨茶標榜重胡椒,但係覺得其實佢胡椒可以再多啲朋友見到手打蝦餅又叫多份,嚟到熱辣辣啱啱 炸起超級熱 ,算覺得連鎖店嚟講食物質素算幾高叫咗份咖央多士當甜品,見到個牛油就覺得好邪惡但係真係幾好食牛油睇落邪惡,食落去又唔覺得好肥,多士好脆, 咖央醬份量足夠,所以食落甜甜地飲品見到有薏米水,真係好足料 ,而且唔會好甜, 覺得有少少薑味, 非常特別
今日去青衣城搵朋友食飯

今日都幾多人,所以都要等一陣位

重點係海南雞份量算都算幾多,夠送飯到最尾

朋友叫咗肉骨茶
豬骨大約有四條, 都算幾好肉
肉骨茶標榜重胡椒,但係覺得其實佢胡椒可以再多啲

叫咗份咖央多士當甜品,見到個牛油就覺得好邪惡但係真係幾好食

2023-01-10
  • 薏米水
  • 肉骨茶
  • 海南雞飯
2022-12-30 211 瀏覽
呢間係食星馬小食為主,我同朋友下午茶時段黎,叫左海南雞飯同埋肉骨茶SHARE.海南雞份量多,而且好多唔同味道既汁可以點,飯似係雞油飯,好特別,好好味,仲要跟埋湯同埋飲品,真抵食!肉骨茶都抵食,本身個餐跟飯,但我地係少飯之人,就叫佢唔洗上個白飯。肉骨茶正宗,似新加坡飲到果D。小食我地叫左蝦餅,同平時食開既好唔同,佢呢度好新鮮,食到粒粒分明既蝦粒,豬肉串都好味道。我中意個LIME SODA,好解渴。食左咁多野都唔洗300蚊,抵呀!
2022-12-20
亞參雞飯在香港經營已久,主打正宗的南洋美食,旗號是尋覓99分海南雞飯💪有一種精益求精的精神餐廳裝修以南洋復古風為主,用上片石磁磚和竹藤等,用上金色和粉藍色較豔麗🩵牆上還有仿南洋窄窗,是獨有的英式、法式和中式融合風格主要用qr code 落單📲菜單包括了有馬來咖哩、招牌雞飯、星馬湯麵和甜品小食,出品不多但五臟俱全,餐廳用上雲石紋餐桌,每份餐都用木托盤盛著🪵既方便收拾亦可以有簡約美🐓亞參去骨海南雞飯 | $91選用三黃雞,雞油較重更滑溜,經過秘制雞湯浸熟後得嫩滑多汁😋配上黑醬油、薑蓉和酸辣汁,提供迴然不同風味,於星馬雞飯上多了泰式風情雞油飯隱約帶點清新🍚原來是加了斑蘭葉,除去不少雞油濃郁腥氣,無味精冬瓜清雞湯淺嘗便可🥘新加坡肉骨茶 | $86新推出的肉骨茶,新加坡風是著重胡椒味,適合一些抗拒藥材味的人來吃,特別是冬天可以暖一暖身🔥有2條肉質鬆軟的一字骨,點黑醬或辣醬油也有潤色之用,還有4塊豆卜,感覺像一個偏簡單的湯飯🤭🧇斑蘭咖央多士 | $39/2多士用脫水方式變得鬆脆,入口一咬即化不會熱氣,咖央醬微甜,加上冰冰的牛油超級好味👍下次來也必點🍤鳳尾蝦春卷 | $39/2外層的網紋皮非常香口脆

🐓亞參去骨海南雞飯 | $91

🥘新加坡肉骨茶 | $86

🧇斑蘭咖央多士 | $39/2

🍤鳳尾蝦春卷 | $39/2
外層的網紋皮非常香口脆身,蝦肉和餡帶點咸味,不算彈牙,沾一沾酸甜醬很加分開胃

🍹柑桔特飲 | +$10
真材實料有酸梅加自家柑桔汁,不是坊間常見的死甜瓶裝飲品

🍸香茅薄荷特飲 | +$10
有一整根香茅,入口有點像雪碧,氣泡感和甜味有點滿足感
2022-12-29
晚飯時間7點幾出面已經有人排隊, 不過好彩等左陣都有位海南雞飯幾時都係all time favourite 除左啖啖肉之外, 最重要係個油飯好香令人一口接一口,份雞一上枱就已經知道超嫩滑, 色澤同肉質都好好另外仲點左個巴東牛肉飯唔算好辣, 不過就夠哂香濃惹味!d 牛仲好淋好味! 最後忍唔住叫多左份椰香咖央南洋包做甜品, 入口椰香好出, 而且唔會太甜, 即使連埋舊牛油食唔會太漏, 真係幾正為左唔好太罪惡, 我都係點返杯檸檬薏米水飲好啦, 非常足料又有咬口。好滿意嘅一餐。
晚飯時間7點幾出面已經有人排隊, 不過好彩等左陣都有位

2022-12-21
2022-12-19 216 瀏覽
今晚想食星馬菜,附近無咩選擇,難得青衣城有一間亞參,一於坐低開餐😊- 亞參去骨海南雞飯雞肉嫩滑,夠哂份量,配埋黑豉油、蔥蓉、辣醬,有畫龍點睛嘅效果;油飯充滿雞油同香料味,粒粒分明;跟餐個冬瓜湯都清甜,整體個餐係高質- 新加坡肉骨茶裏面有兩舊大大嚿一字排,飲到好重嘅胡椒味,冬天食暖笠笠,仲有好多索哂啲湯嘅豆腐卜,配埋飯唔錯唔錯- 香烤豬肉串烤得好香口,咬落有肉汁夠Juicy- 香煎手作蝦餅呢個好滿意,即點即煎夠哂熱辣辣,蝦餅彈牙爽口,充滿啖啖蝦肉,個人覺得連辣醬都唔洗點- 凍香茅薄荷特飲薄荷同香茅清新,飲落開胃醒神- 凍拉茶拉茶有驚喜,正宗味道,香滑但唔會過份甜順帶一提,店員服務態度幾好,不但細心咁遞上兩杯暖水,臨走仲問我地對食物質素嘅意見

- 亞參去骨海南雞飯

- 新加坡肉骨茶

- 香烤豬肉串
烤得好香口,咬落有肉汁夠Juicy

- 香煎手作蝦餅

- 凍香茅薄荷特飲
薄荷同香茅清新,飲落開胃醒神

- 凍拉茶
拉茶有驚喜,正宗味道,香滑但唔會過份甜