2024-02-24 372 瀏覽
一個人的午餐,去咗熟食中心,叫咗個1/2燒雞套餐,無諗過呢個價錢仲可以食到嫩滑juicy 嘅燒雞、又有餐湯同garlic toast, 加多杯野飲都低,CP 值贏晒食店好細心,俾埋膠手套食燒雞❤️下次會想試埋其他野食

食店好細心,俾埋膠手套食燒雞❤️

下次會想試埋其他野食

2023-10-14 799 瀏覽
今日搵食見到駿業街街市外面有下午茶banner,$32-38金,ok,可以一試。等到2:30pm,掃qr code 落單,叫左吉列蠔豬骨湯搵麵,等左10分鐘就上枱。雖然係餓,不過好唔好食都仲分得出。睇上去覺得細碗,驚唔夠飽,不過湯底好味,食完麵再飲曬豬骨湯,有滿足感。廚房大佬同老闆娘都好客集同禮貌,埋數用八達通。走過陣見到特格時段落單有得平,計落真係好抵食。觀塘好多食店,但試伏試得太多次,真係令人好沮喪。好在食返啲平靚正既鋪頭,就開心返。

雖然係餓,不過好唔好食都仲分得出。

廚房大佬同老闆娘都好客集同禮貌,埋數用八達通。

走過陣見到特格時段落單有得平,計落真係好抵食。

觀塘好多食店,但試伏試得太多次,真係令人好
沮喪。好在食返啲平靚正既鋪頭,就開心返。
2023-08-24 889 瀏覽
平時我都好鍾意喺熟食市場覓食,因為貪佢平靚正,今日呢間餐廳位於觀塘駿業熟食市場一樓,主打食抵食嘅西餐,有牛扒、鹹豬手、吉列蠔等等勁多款可以揀,睇Menu都覺得好吸引,一於決定試吓😋餐廳嘅裝修簡單乾淨,雖然位於熟食市場,但冷氣都好夠涼唔會熱。餐廳用qr code落單,好多菜式可以揀,雖然有啲已經賣晒🥲今日揀咗蜂蜜菠蘿扒燒焗豬仔骨配飯,見到個名都好正!燒焗豬仔骨好大舊,調味唔會死咸唔油膩,酸酸甜甜好好味,配埋蜂蜜菠蘿扒呢啲咸甜嘅組合真係令人胃口大開,好啱夏天食🤩肉同飯份量都超多,性價比真係一流👍🏻而另外叫凍飲只係+$3,真係好抵食😊兩位店主都好友善親切,好nice,下次我都會再黎食,最想試埋佢今日售罄左嘅美國安格斯牛板腱扒🍽️🍽️😍 📍 五月食堂 (觀塘)觀塘駿業街67號駿業街熟食中心1樓40及44號舖
📍 五月食堂 (觀塘)
觀塘駿業街67號駿業街熟食中心1樓40及44號舖
外賣自取
2023-08-21 568 瀏覽
五月食堂 觀塘今日放工同同事去咗觀塘嘅熟食街市食嘢,我哋去OpenRice搵咗呢一間小店形式嘅餐廳,老闆同老闆娘都好好人🥰🥰我哋兩個都食得好飽😆😆🤣🤣叫咗一個燒春雞飯,同埋一個菠蘿豬仔骨飯,兩個套餐都各配一杯嘢飲同埋一個麵豉湯,份量亦都好足夠🥰仲有一啲沙律伴菜😆😆💕菠蘿豬仔骨燒得好香口,唔會太煙靭,仲有肉汁!!而燒春雞份量亦都好大,雞皮外脆,肉質嫩滑,非常唔錯😋😋😋🥰🥰
五月食堂 觀塘

滴晒雞汁嘅燒春雞餐先$45蚊,怒啪落去啦🔥!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐤 五月皇牌燒春雞1/2隻配薯角 HK$45 (外賣+$2)・味道:嘩~隻雞滴晒汁,醃得入味唔會過鹹。雞皮都唔好厚有拉扯感,滿滿雞油香😈!薯條就失色啲,因為辣粉太少得幾粒,冇咩味😐。個黑松露蘑菇汁好香~・口感:隻雞少少鞋口位都搵唔到,火候控制啱啱好👍,掂。但薯條唔脆😐。個汁偏浠但夠味,其實係浠身汁底配打碎蘑菇,浠中帶顆粒感XD・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:絕對有下次😎不過男仔食份量可能有啲唔夠,女仔食就夠~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
滴晒雞汁嘅燒春雞餐先$45蚊,怒啪落去啦🔥!

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~

2023-08-07
外賣自取
2023-07-11 521 瀏覽
五月食堂嘅手磨黑椒蒜片一口牛柳粒飯配番日式燒汁,真係好正呀,佢哋用咗好嘅牛柳粒,煮得好juicy,一入口就即溶,再加埋新鮮嘅手磨黑椒同蒜片,味道香濃,仲有番日式燒汁,令味道更加豐富,真係好好味。
2023-07-11
  • 一口牛柳粒飯
2023-07-11 324 瀏覽
版門扒餐肉質鮮嫩,搭配上醬汁非常美味;炸蠔外皮酥脆,蠔肉鮮美,非常開胃。整個用餐體驗非常舒適,服務員總是微笑著接待客人,非常友善和熱情。如果您正在尋找一家好的食店,我強烈推薦「五月食堂」,您一定會享受到版門扒餐和炸蠔的美味。
2023-07-11 222 瀏覽
60幾蚊食到咁既質素真係抵到爛啦 老闆娘又friendly又人情味,賣相又靚抵食!一個炸蠔8蚊隻超有蠔味。個燒雞有好多汁選,隻隻汁都咁好食,隻雞好juicy一啲都唔乾。最重要有得加飯,幾大食都食得飽。
2023-07-11 186 瀏覽
想幫佢哋平反返上面comment 9成9同行攻擊啦$60牛肉飯絕對對得住 有牛肉味 有汁唔會太硬 適中呢啲人情味小店買小見小支持下啦同埋燒雞又係物超所值講真$60你唔係期待A5和牛啦😂
想幫佢哋平反返
上面comment 9成9同行攻擊啦
$60牛肉飯絕對對得住 有牛肉味 有汁唔會太硬 適中
呢啲人情味小店買小見小
支持下啦
同埋燒雞又係物超所值
講真$60你唔係期待A5和牛啦😂
2023-06-07 381 瀏覽
第一次嚟觀塘熟食中心。諗住呢度競爭激烈,生存得到,應該生意同質素唔差。試咗個安格斯封門柳有渣。黐曬牙😔。真係有啲失望。其實冇理由會有渣。下次如果順路經開寧願試第二間。
2023-05-30 346 瀏覽
叫左個 $59 個安格斯牛肉糖心蛋飯,要自己用qr code 落單,等左起碼有15mins 碗飯先到。估佢應該即叫即煮。牛肉勁韌,多筋,又薄,份量又少,牛肉得4塊,2塊得十蚊紙一半的size 左右,另外兩塊得$5 銀咁細的牛肉。完全冇牛肉味,未食過咁難食的安格斯牛肉,麥記的安格斯都好食過佢。 凍茶可樂要沖嘅要+$3 ... 開左冷氣等於冇開。。等等。。。。。但仍然有好多人排隊,完全唔理解 .. 其實觀塘有好多好食又平過佢的餐廳。本人不推介去呢度食,而且不會回頭幫親 !

本人不推介去呢度食,而且不會回頭幫親 !

2023-05-29
2023-05-20 328 瀏覽
係觀塘唔知食d乜就走左入駿業街熟食中心揾野食,見佢裝修雖然普通但坐落都算舒服仲有wifi添,叫左個封門柳烏冬食,d肉係好食嘅,烏冬都爽口,仲有湯送,呢間都ok嘅,係個烏冬細碗左d
2023-01-30 670 瀏覽
觀塘真係好多好野食,今日發現駿業街熟食市場上面搵到間正野,呢個間五月食堂有好多唔同種類野可以食,樣羨樣都好吸引ar 我地叫左兩個午餐其中一個係 #牛油果然羅勒醬青醬雞肉意粉,🥑牛油果好creamy , 意粉配羅勒醬青醬無得輸啦,原來牛油果同青醬都幾夾,好香💕不過唯一小小挑剔係,可能佢地真係太多客,得返雞胸肉, 同過熟左少少,變左少少乾,但個味係好好食既 😏另一個就呢道主打🐥 #五月招牌燒春雞 #半隻 配蒜蓉牛油鮮檸檬汁呢個真係超好味,首先個雞,春雞得黎都唔算太細隻 ,仲要都幾厚肉,勁貼心俾埋手套,一摵開係勁勁勁JUICY,好多肉汁流出黎,個雞肉勁滑又入味, 本身唔點個汁都己已經好好味,食到膩膩地,點返少少汁黎食,即刻fresh 返,好好味,個秘製汁要黎點雞同撈意粉都好好味,好夾, 仲要咁大份量都係 $58 ,超級推介,真心正💕💕💕💕💕兩個午餐都有附送一個煎餃子,同麵豉湯,同飲品,真心正,價錢貼地,又好高汁,掂五月食堂 (觀塘)觀塘駿業街67號駿業街熟食中心1樓40及44號舖#foodie #hkfoodie #eat #food #kwuntong
觀塘真係好多好野食,今日發現駿業街熟食市場上面搵到間正野,
呢個間五月食堂有好多唔同種類野可以食,樣羨樣都好吸引ar

我地叫左兩個午餐

仲要咁大份量都係 $58 ,超級推介,真心正💕💕💕💕💕

五月食堂 (觀塘)
觀塘駿業街67號駿業街熟食中心1樓40及44號舖

2022-12-07 542 瀏覽
之前已經到這裡食過一次,覺得幾好食,價錢又唔貴,於是今日再encore。今次分別叫了一個原隻德國脆皮鹹豬手配意粉跟蒜蓉牛油蘑菇汁、黑椒薄燒牛舌飯伴糖心蛋及椒鹽炸粗曲薯條伴黑松露芝士汁。先講隻德國鹹豬手,真係超大隻,而且皮脆肉嫩,食落去唔算好鹹,啲肉都好香,而個蒜蓉牛油蘑菇汁都唔錯,配埋豬手嚟食幾好。而個牛舌飯,有啲和風感覺,牛舌因為係薄切,所以唔韌,反而啲芝士濃咗少少,變得唔係太重牛味。最後到個炸薯條,真係即炸即上枱,而且係粗薯條,食落去外脆內軟,點個芝士汁嚟食唔錯。整體嚟講係一間唔錯的小店,而且老闆娘好友善,對客人好有禮,雖然間舖就無乜裝修,但以食物同價錢嚟講,佢都算幾抵食,值得推薦
黑椒薄燒牛舌飯伴糖心蛋
2022-11-09 334 瀏覽
成日經過駿業街熟食中心,今次終於入去睇吓有咩食。入面其實都幾多食店,見到這間「五月食堂」,個餐牌同門面都幾吸引,於是入去試吓。先講店舖裝修,一定唔係五星級,但同以往去過啲熟食中心食肆唔同,呢度個環境都算幾乾淨。一入到去,相信應該係老闆娘,服務很好,馬上遞上餐牌,見到都幾多選擇,分別叫了個燒春雞餐、無骨咸豬手意粉、鹽燒多春魚同天婦羅軟殼蟹。落咗單之後,即刻送上兩碗湯同煎餃子。碗湯都幾清甜,而隻餃子就正常。,到個正餐方面,隻燒春雞啲肉都幾嫩,同埋都幾香,薯角就熱辣辣,個蒜蓉牛油鮮檸檬汁用來點薯角食其實都唔錯。而無骨咸豬手意粉,啲肉食落好香,皮好脆,唔韌,正。小食方面,鹽燒多春魚又係好脆,而且唔算太鹽,幾好食。天婦羅軟殼蟹就幾大隻,點上沙律醬唔錯,再加上伴碟的生洋蔥一齊食,味道會變得更加濃。整體嚟過間餐廳唔錯,可以再來一試其他食物。
整體嚟過間餐廳唔錯,可以再來一試其他食物。
清湯及煎餃子
鹽燒多春魚