2024-02-25 1088 瀏覽
呢排天氣忽冷忽熱 呢晚趁住天氣涼咗啲就嚟咗打邊爐 搵咗呢間油麻地嘅川式火鍋店歎返個麻辣火鍋 🔥一去到餐廳門口已經感受到嗰種宮廷風 真係超啱打卡啊經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋 及 高湯鍋底🍲 就係為咗呢個麻辣鍋我哋先嚟㗎 好鍾意麻辣嘅刺激感 但係又唔係真係咁食得辣😂 所以只係敢嗌小辣 牛油紅鍋真係好惹味 另一邊我哋就揀咗高湯鍋底 入面有紅蘿蔔 白蘿蔔 粟米等嘅配料 我覺得兩邊嘅鍋底都幾出色九格格呢個幾有特色 由餐廳預先preset食咩嘅😮 有九樣食物 每樣份量都好合適 同友人二人分享 大家都食得滿足😌 鮮毛肚 千層肚 放喺麻辣鍋嗰邊食真係好正 仲有一啲海鮮 包括巴沙魚 鮮蝦 桂花蚌 鮮蝦彈牙 肉質鮮甜🦐 黃喉 口感特別 仲有龍蝦丸 海帶苗 中間嘅係鮮鴨血 佢石膏粉冇咁重 所以唔會好實淨四菌子呢碟係店長推薦 所以諗住試吓 冇諗過原來四種菇菌類嘅食物同火鍋咁匹配😮 入面有繡球菌 黑皮雞縱菌 金耳 同埋竹笙 個人就最鍾意竹笙 索晒啲湯之餘 食落去仲幾爽口☺️火箭魷魚形狀真係好似一隻火箭🚀 魷魚嘅質地熟咗之後好爽口 點埋醬料區嘅醬料就更加好食🦑凌王蝦滑整成一個心形 已經好賞心悅目 加上入面見到有粒

經典鴛鴦湯底
九格格

九格格

凌王蝦滑
整成一個心形 已經好賞心悅目 加上入面見到有粒粒嘅蝦肉 真係覺得好足料🙈 蝦滑粒粒彈牙 都幾推介呢一碟
鵝腸

鵝腸
雖然我哋只係嗌咗細份 呢碟鵝腸份量都幾多 食落口爽脆 而且唔會有肥膏 都處理得好乾淨🪿
帥帥毛肚

帥帥毛肚
因為食完九格格嘅毛肚 覺得好正 所以我哋仲額外嗌多咗一份😗 呢份每片都更大 配麻辣鍋真係絕配
皇帝菜

蔬菜
皇帝菜 一份嘅份量都幾多 淥1分鐘就啱喇😛 鮮藕片 每片厚薄適中 放入去火鍋度灼完仲係咁爽口 我哋仲嗌咗一份8秒土豆絲 上碟嘅方式好特別係一啲薯仔絲 我哋真係跟足指示淥8秒就食🥔 完全冇食澱粉質嘅邪惡感
八秒土豆絲
鮮藕片

百香果檸檬茶
食麻辣點少得嗌杯嘢飲🍋 百香果檸檬茶酸酸甜甜 比我預期中嘅甜味仲少啲 好適合我🥰
百香果檸檬茶

呢餐真係食咗好多野 個麻辣鍋真係辣得好過癮 鍾意麻辣口味嘅朋友一定要嚟試吓😋
2024-02-19 744 瀏覽
👌🏻講親食麻辣火鍋,朋友都話要返大陸食,唔通香港冇得食?其實選擇都有唔少,比如今次同朋友嚟食嘅呢間麻辣火鍋,位於油麻地中心地段,一入餐廳就感受到古色古香嘅風格,餐廳甚至有提供古裝服飾比客人喬裝打扮,都真係幾頂癮 😆言歸正傳,一間餐廳最重要既緊係食物嘅味道,今次點咗個鴛鴦火鍋湯底,再加上一枱火鍋配料試一試 😇👅 經典鴛鴦湯底一半清湯,一半麻辣中辣湯底,認真麻辣火鍋湯底嘅味道相當地道,有四川麻辣風味,放咩入去滾都幾入味,而且辣得來又唔會好似普遍嘅餐廳咁死鹹死鹹,食完都唔覺得口渴 👍🏻👅 九格格擺盤精美既拼盤,包含多種海鮮、內臟,比如珊瑚蚌、墨魚丸、黃喉、鵝腸、鴨血、毛肚等等,平時唔太受得內臟嘅味道,但用麻辣湯底滾完又幾惹味,不覺羶臭 👌🏻
👅 鯛魚預上不到一份會有咁多鯛魚,每件表面都雪白而富有光澤,睇色相就覺得不錯,果然一碌就知道入口結實不鬆散,味道新鮮 👍🏻👅 精品肥牛冇肥牛又何必打邊爐呢?點都要點上一份黎食~鮮紅、厚薄適中既肥牛卷,放入麻辣鍋滾完,夾上去個下掛滿辣湯汁,麻辣鮮味出哂黎,夠刺激‼️👅 炸芋頭👅 鮮鴨血自己唔食但朋友點都要點黎食,一份大概有6-8 大厚片,見佢一個都食得哂,
👌🏻

👅 經典鴛鴦湯底
👅 九格格

👅 鯛魚
👅 精品肥牛

👅 炸芋頭
👅 鮮鴨血
自己唔食但朋友點都要點黎食,一份大概有6-8 大厚片,見佢一個都食得哂,幾嫩甜、唔錯咁話 😆

👅 筍片王
👅 鮮藕片

👅 百香果檸檬茶
台式野飲都有埋既火鍋店,點左兩杯黎試,檸味清新,微甜好飲 😇😇

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)
📍油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
💸 ~ $ 700 / 2人
2024-02-09 673 瀏覽
今日朋友約我到九龍炊食麻辣火鍋餐廳以中國古典宮廷風為主,店內好多打卡位,極具心思環境舒適闊落,食物款式多,正宗麻辣湯底,香麻惹味,值得推介經典鴛鴦湯底招牌牛油紅鍋 / 高湯招牌牛油紅鍋叫左小辣,辣味濃郁 非常惹味。高湯配有紅棗、杞子、粟米、蘿白等 味道非常鮮甜九宮格包括鵝腸、毛肚、鮮蝦、黃喉、牛肉丸、海帶、鴨血、牛柏葉。每款份量吾會過多,又可以一次過食多幾款食物,食材新鮮,最鐘意食牛肉丸 牛味濃郁肉質彈牙,仲有鮮蝦 鮮甜爽口四菌子雞樅菌、繡球菌、金耳菌、竹笙打邊爐好小見的菌類,好特別。最鍾意竹笙同繡球菌 爽口又入味火箭魷魚大大條鮮魷魚,非常爽口 放落紅湯麻辣感濃 好惹味凌王蝦滑凌王蝦滑有驚喜,非常鮮甜 爽口彈牙鵝腸(小份) 鵝腸質感嫩滑爽口帥帥毛肚(小份)皇帝菜(小份)鮮藕片(小份)8秒土豆絲 放落紅鍋8秒,好入味好香口百香果檸檬茶x2百香果檸檬茶清甜解渴整體來說,環境乾淨闊落,食物款式多樣化,服務尚算不錯,值得一試
今日朋友約我到九龍炊食麻辣火鍋
餐廳以中國古典宮廷風為主,店內好多打卡位,極具心思
環境舒適闊落,食物款式多,正宗麻辣湯底,香麻惹味,值得推介

經典鴛鴦湯底
招牌牛油紅鍋 / 高湯

九宮格

四菌子
雞樅菌、繡球菌、金耳菌、竹笙
打邊爐好小見的菌類,好特別。最鍾意竹笙同繡球菌 爽口又入味

火箭魷魚
大大條鮮魷魚,非常爽口 放落紅湯麻辣感濃 好惹味

凌王蝦滑
凌王蝦滑有驚喜,非常鮮甜 爽口彈牙

鵝腸(小份) 鵝腸質感嫩滑爽口

帥帥毛肚(小份)
皇帝菜(小份)
鮮藕片(小份)

8秒土豆絲 放落紅鍋8秒,好入味好香口

百香果檸檬茶x2
百香果檸檬茶清甜解渴

2024-02-05
2024-01-20 789 瀏覽
🐷知我鐘意食辣,但次次打邊爐都無叫辣,今次爸爸帶我去九龍炊專食成都火鍋,仲有裝修新派得來又有中國古典味色彩,仲有得試著喜服,🐷話牆上的畫是三國時代,我呢就只著重湯底😂😂🤣😏火鍋經典鴛鴦湯底招牌小辣牛油紅鍋的味道濃郁醇香,層次豐富。牛油的香氣在鍋底中散發開來,帶來濃厚既辣香味。辣椒和香料的加入使得鍋底帶有微辣的風味,重點係好細心有個隔,因爲我一食到麻椒個人就好唔舒服🤣。高湯清濃鮮美,具有濃郁的粟米味和鮮甜的口感。帶有微微的甜味,就甘飲都飲到熬製的鮮甜。九宮格:够特別,因為有9款食材,黃喉、珊瑚蚌、魚片、牛肉丸、蝦、海帶、鵝腸、鴨血、牛毛肚因爲九宮格的牛毛肚好吃,所以再另叫一份❤️黃喉帶有濃郁的海鮮味道,肉質鮮嫩多汁。珊瑚蚌肉質鮮美,帶有微甜的味道。魚片鮮嫩滑爽,散發出淡淡的海鮮香味。牛肉丸彈牙有嚼勁。蝦鮮美鮮甜,肉質鮮嫩。海帶口感爽脆。鵝腸鮮嫩嫩滑,帶有豐富的脂肪味。鴨血味道鮮美,口感彈牙。最正係血淋淋甘,好新鮮🩷牛毛肚肉質鮮嫩,帶有濃郁的牛肉味道。火箭魷魚軟嫩鮮美,帶有淡淡的海鮮味。凌王蝦滑口感嫩滑,鮮甜可口。鮮藕片清爽爽脆,帶有淡淡的蔬菜味道。土豆絲爽脆可口,帶有淡淡的甜味。手工豆皮Q

火鍋經典鴛鴦湯底

九宮格:够特別,因為有9款食材,黃喉
、珊瑚蚌、魚片、牛肉丸、蝦、海帶、鵝腸
、鴨血、牛毛肚

因爲九宮格的牛毛肚好吃,所以再另叫一份❤️

火箭魷魚軟嫩鮮美,帶有淡淡的海鮮味。

凌王蝦滑口感嫩滑,鮮甜可口。

鮮藕片清爽爽脆,帶有淡淡的蔬菜味道。
土豆絲爽脆可口,帶有淡淡的甜味。
手工豆皮Q彈有嚼勁,能夠吸收湯底的味道,口感豐富。
  • 凌王蝦滑
  • 九格格
  • 經典鴛鴦湯底
  • 鮮鴨血
2024-01-11 670 瀏覽
平時都好鐘意食麻辣火鍋,原來係油麻地有一間有高質食材,又玩味十足既宮廷四川火鍋店餐廳裝潢以宮廷風為主題,充滿古典幽雅的感覺店內設有大量卡位,座位寬闊,就算放到成枱食物都唔怕逼,夠曬位置慢慢用餐最特別係入口古色古香的裝潢可以搭配不同風格的漢服,從優雅的宮女裝扮到威嚴的皇帝裝束,多種選擇供顧客嘗試不同風格令大家在用餐的同時感受豐富文化遺產的精髓,體驗不一樣的用餐體驗食物方面 :經典鴛鴦湯底 : 朋友唔食得辣,所以選左養生高湯鍋及招牌牛油紅鍋,高湯鍋加入大量新鮮時蔬夠曬鮮甜,牛油紅鍋擇左小辣,用上十多種香料製作,香麻惹味四菌子 : 賣相精緻,有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳及竹笙,幾款菇菌都比較少見,雞縱菌爽口彈牙有咬口,繡球菌口感脆骨質,營養豐富,金耳有植物燕窩美容聖品之稱,口感營養同樣豐富,竹笙鮮味爽口,吸收湯汁一流,果然係店長推薦既什菌拼盤凌王蝦滑 : 蝦滑做到心形,造型充滿心思,又夠曬新鮮彈牙,必叫之選手切安格斯肩胛肉 : 肩胛肉味道濃郁,肉質柔嫩,配搭落麻辣鍋無得彈午餐肉 : 午餐肉肉質柔軟,一開為二,大細剛剛好,方便一啖一塊葶葶玉米 : 粟米切件香甜可口,夠曬鮮甜多汁鮮腐竹 : 腐竹份

餐廳裝潢以宮廷風為主題,充滿古典幽雅的感覺

食物方面 :

葶葶玉米 : 粟米切件香甜可口,夠曬鮮甜多汁

鮮腐竹 : 腐竹份量非常多,每舊腐竹都有好多層,豆香濃郁、耐煮耐泡、不糊不爛

筍片王 :  筍片夠大片,口感爽身,放落麻辣湯味道一流
網址 : https://inline.app/booking/kowloonhum/spicyhotpot
2024-01-10
3天前 0 瀏覽
以前會同屋企人喺附近飲茶,估唔到有間咁特別嘅餐廳喺樓上🤭由門口開始已經有好多打卡位‼️經典鴛鴦湯底🍲招牌牛油紅鍋🔥辣得非常過癮🌶️🌶️🌶️🔥四菌子,店長推薦必點之選‼️擺得勁靚😍白鱔片、小肥羊、特製魚皮餃、午餐肉、肥牛🥩🤤全部都好正😆而且,打邊爐點可以唔叫蟹柳🤭佢哋嘅潮汕牛肉丸係非常彈牙,一食入口會爆汁🤤點咗份豬黄喉,第一次食!都幾爽同彈牙😄炸魚皮係幾脆,厚咗啲啲,如果再薄身啲就更正😆而生菜🥬、粟米🌽都超新鮮!手打黑加侖檸檬茶🌟🌟🌟🌟🥤好少見呢個配搭,以為係伏🤭估唔到又OK喎!另外,佢哋個蝦滑幾出色,而且整咗個心形幾特別😍

經典鴛鴦湯底🍲招牌牛油紅鍋🔥辣得非常過癮🌶️🌶️🌶️🔥
四菌子,店長推薦必點之選‼️擺得勁靚😍
佢哋嘅潮汕牛肉丸係非常彈牙,一食入口會爆汁🤤
點咗份豬黄喉,第一次食!都幾爽同彈牙😄
另外,佢哋個蝦滑幾出色,而且整咗個心形幾特別😍
3天前 0 瀏覽
今天去了油麻地一間樓上餐廳叫九龍坎麻辣火鍋,環境寬敞,掛滿了燈籠🏮, 裝修好有宮廷式格調,有自助醬料區和水果任拎😙經典鴛鴦湯底🍲 $689招牌牛油紅鍋🌶及養生高湯鍋招牌牛油紅鍋火鍋的湯底帶有濃厚辣椒香氣,味道鮮美😚養生高湯鍋湯底有紅白蘿蔔粟米🌽🥕,味道鮮甜四菌子🍄包括繡球菌、黑皮雞縱菌、金耳和竹笙都是廣受喜愛的食材,它們各自帶有獨特的風味和口感。特別是竹笙,它具有清香爽脆的特點😚花雕雞件🐔雞件鮮嫩多汁,有淡淡花雕酒香味😛脆鯇片🐟鯇魚切成薄片,肉質鮮嫩且味道鮮美,外脆內嫩😚午餐肉午餐肉切片,口感細緻😛鮮腐竹鮮腐竹具有淡淡的黃豆香氣,口感比較輕柔,有些許的彈牙感皇帝菜蔬菜新鲜爽脆,味道鲜甜😝百香果檸檬茶🥤混合了百香果的香甜和檸檬的酸爽,帶有濃郁的水果風味😋整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4.5/5 🎇九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈)🎈油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
, 裝修好有宮廷式格調,有自助醬料區和水果任拎😙
經典鴛鴦湯底🍲 $689
招牌牛油紅鍋🌶及養生高湯鍋
招牌牛油紅鍋火鍋的湯底帶有濃厚辣椒香氣,味道鮮美😚
養生高湯鍋湯底有紅白蘿蔔粟米🌽🥕,味道鮮甜
四菌子🍄
花雕雞件🐔
雞件鮮嫩多汁,有淡淡花雕酒香味😛
脆鯇片🐟
鯇魚切成薄片,肉質鮮嫩且味道鮮美,外脆內嫩😚
午餐肉
午餐肉切片,口感細緻😛
鮮腐竹
鮮腐竹具有淡淡的黃豆香氣,口感比較輕柔,有些許的彈牙感
皇帝菜
蔬菜新鲜爽脆,味道鲜甜😝
百香果檸檬茶🥤
混合了百香果的香甜和檸檬的酸爽,帶有濃郁的水果風味😋
整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4.5/5

🎇九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈)
🎈油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓
5月7日真的一口讓你到四川❓️😆 打邊爐當中我最喜歡嘅當然係麻辣火鍋啦🤭 九龍坎麻辣火鍋是以四川成都麻辣口味作爲招徠的🌶加埋都幾誇張式嘅宮廷風裝修👸有選擇困難症嘅可以選擇宮廷九宮格‼️ 迷你版,擺得靚靚啱曬打卡啦📸 仲有九款唔同嘅嘢食,兩個人share每款試少少~好平均之前食過碟輝哥招牌手切牛肉覺得都幾唔錯,可惜今次竟然賣曬,咁就食唔返喇🥲 飽肚又大碟就可以選擇叫鵪鶉蛋,超級多隻鵪鶉蛋啊哈哈😆
5月7日

真的一口讓你到四川❓️😆

同事介紹之下去左油麻地「九龍坎麻辣火鍋」食成都麻辣火鍋,餐廳以中國宮廷風為主題,店內裝潢古色古香,有大量打卡位,📸食客可以打扮成不同角色,從優雅的宮女至威嚴的皇帝🫅。😂調料及水果🍉係自助區~餐廳提供多款湯底如麻辣鍋、番茄、高湯等,我地叫左個經典鴛鴦湯底($116)鍾意食辣嘅一定要試招牌牛油紅鍋,紅鍋選用花椒、豆瓣和辣椒等十多種香料炒香而成,辣度還原正宗成都風味,香麻惹味高湯則有紅棗、杞子、粟米、紅白蘿白等,味道鮮甜。鍾意食菇菌嘅朋友一定要試下店長推介嘅拼盤~⭐️推薦❗四菌子($116)原個寶盒上陣,賣相精緻~有黑皮雞樅菌、繡球菌、金耳及竹笙,🔸黑皮雞樅菌具有很高食用和藥用價值,也是中國傳統的藥用真菌之一,口感鮮嫩醇香;🔹繡球菌除了藥用價值外,亦含有膠原蛋白口感,菌香濃郁,肉質脆嫩;🔸金耳含豐富的蛋白質,口感嫩滑;🔹竹笙吸晒湯汁,口感脆嫩,肉嫩鮮美。花雕雞件($88)雞件都算入味,份量適中。脆鯇片($128)賣相唔錯,一啲腥味都冇,不過冇脆鯇應有嘅脆嫩口感,而且價錢有啲貴。⭐️推薦❗午餐肉(小份)($33)份量都幾多,價錢合理。⭐️推薦❗鮮腐竹($30)幾有豆味,口感鮮嫩,不錯吃。⭐️推薦❗皇帝
同事介紹之下去左油麻地「九龍坎麻辣火鍋」食成都麻辣火鍋
餐廳以中國宮廷風為主題,
店內裝潢古色古香,有大量打卡位,📸
食客可以打扮成不同角色,從優雅的宮女至威嚴的皇帝🫅。😂
調料及水果🍉係自助區~
餐廳提供多款湯底如麻辣鍋、番茄、高湯等,
我地叫左個經典鴛鴦湯底($116)
鍾意食辣嘅一定要試招牌牛油紅鍋,
紅鍋選用花椒、豆瓣和辣椒等十多種香料炒香而成,
辣度還原正宗成都風味,香麻惹味
高湯則有紅棗、杞子、粟米、紅白蘿白等,味道鮮甜。
鍾意食菇菌嘅朋友一定要試下店長推介嘅拼盤~
⭐️推薦❗四菌子($116)
原個寶盒上陣,賣相精緻~
有黑皮雞樅菌、繡球菌、金耳及竹笙,
四菌子
🔸金耳含豐富的蛋白質,口感嫩滑;
🔹竹笙吸晒湯汁,口感脆嫩,肉嫩鮮美。

花雕雞件($88)
雞件都算入味,份量適中。
花雕雞件
脆鯇片($128)
賣相唔錯,一啲腥味都冇,
不過冇脆鯇應有嘅脆嫩口感,而且價錢有啲貴。
脆鯇片
⭐️推薦❗午餐肉(小份)($33)
份量都幾多,價錢合理。
午餐肉(小份)
⭐️推薦❗鮮腐竹($30)
幾有豆味,口感鮮嫩,不錯吃。
鮮腐竹
⭐️推薦❗皇帝菜(小份)都幾新鮮~

百香果手打檸檬茶($32)
酸酸甜甜,解辣一流。

午市或宵夜火鍋放題都只係$98起。
午餐肉(小份)
鮮腐竹
🏮油麻地超抵食四川麻辣火鍋放題🌶️ 低至$98 ✨環境: 行中式古代宮廷風格🏮宮廷格局所以都有番咁上下空間感😂如果對古裝有興趣 可以借用影相📸🤣【食物 】 多種套餐提供 ⚡️最低價至$98 冇收服務費 學生價$78🙀基礎套餐有跟豬同雞最豐富套餐有以下加多種海鮮限時兩小時✌🏻✨小Junjun食嘅係中價位套餐$168🥩美國小肥牛🥓荷蘭豬腩片🍗雞肉件🐑高鈣小肥羊🥘鍋底: 鴛鴦/成都辣鍋/ 胡椒豬骨/ 蕃茄/醬湯/ 高湯自助區: 自由配搭牛雞魚豬 少量內臟 多款好清甜瓜菜 各式各樣丸類水果有西瓜哈密瓜蕃茄橙等仲有任食雪糕 包括Häagen-Dazs ✧*。肉類發揮正常 cp值中上反而菜類出其不意 好鮮甜湯底紅白都入味 唔係好食得辣嘅都接受到🕰️午市放題時間: 一至日12:00-17:00-📍九龍坎麻辣火鍋油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓-
🏮油麻地超抵食四川麻辣火鍋放題🌶️ 低至$98

自助區:
自由配搭牛雞魚豬 少量內臟
多款好清甜瓜菜 各式各樣丸類
水果有西瓜哈密瓜蕃茄橙等
仲有任食雪糕 包括Häagen-Dazs ✧*。

肉類發揮正常 cp值中上
反而菜類出其不意 好鮮甜
湯底紅白都入味 唔係好食得辣嘅都接受到

🕰️午市放題時間: 一至日12:00-17:00

📍九龍坎麻辣火鍋
6天前 0 瀏覽
非常有氣氛的麻辣火鍋,一入餐廳比裝修風格嚇親。餐廳裝修以宮廷風格,門口放滿古裝服飾。店內有私人房間,一班朋友或家人可以包房開party,可以一邊唱K一邊打邊爐。招牌牛油紅鍋⭐️四菌子有黑皮雞縱菌、繡球菌、金耳菌和新鮮竹笙。小編幾乎沒有吃過,這些都是比較少見的菌類。黃金菌口感非常膠質,口感好滑。新鮮竹笙和繡球菌囗感爽囗。⭐️脆鯇片份量適中,魚肉質地嫩滑,值得一試。⭐️花雕雞花雕味不太濃,但雞件肉質滑嫩。⭐️午餐肉⭐️鮮腐竹⭐️皇帝菜⭐️百香果檸檬茶絕對係開胃之選,百香果和檸檬都是酸酸甜甜,又解辣。

招牌牛油紅鍋

⭐️四菌子
⭐️脆鯇片
份量適中,魚肉質地嫩滑,值得一試。
⭐️花雕雞
花雕味不太濃,但雞件肉質滑嫩。
⭐️午餐肉
⭐️鮮腐竹
⭐️皇帝菜
⭐️百香果檸檬茶
絕對係開胃之選,百香果和檸檬都是酸酸甜甜,又解辣。

2024-05-07 0 瀏覽
🥚油麻地火鍋水果任食‼️宮庭靚裝值唔值得去?🫨.1️⃣‼️人頭費(💰$46)2️⃣經典鴛鴦湯底 - 招牌牛油紅鍋、高湯3️⃣四菌子(店長推薦)、白鱔片、小肥羊、蟹味棒(小份)、潮汕牛肉丸(小份)、特製魚皮餃(小份)、生菜(小份)、玉米(小份)、手打黑加侖檸檬茶(💰$692)🙂‍↔️有啲似將內地嘅火鍋餐廳搬咗落嚟🤓環境幾靚宮廷feel🤓當然食物質素都一樣🤓成餐食菜比較多🍄🙌🏻肉類海鮮冇咩點食到評價唔到🙏🏻調味冇用蓋遮幾方便大家攞🤓水果都有幾款不過我冇食到🤓唔知食過呢間餐廳嘅大家又點樣諗呢?.📍九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓🤍.#蛋美在油麻地 #香港美食 #油麻地美食 #中菜 #佐敦 #hongkongfood #旺角推介 #打邊爐 #火鍋 #放題 #九龍 #牛肉 #火鍋放題 #麻辣火鍋 #壽喜燒 #甜不辣 #鹽酥雞 #牛扒 #豚肉 #麻辣燙 #花膠湯 #水果 #燒肉 #蝦滑 #刺身 #海鮮 #雪糕 #牛肩胛 #牛舌 #鴨血
🥚油麻地火鍋水果任食‼️
宮庭靚裝值唔值得去?🫨
1️⃣‼️人頭費(💰$46)
2️⃣經典鴛鴦湯底 - 招牌牛油紅鍋、高湯
📍九龍坎麻辣火鍋 (油麻地)
🤍[5/10]

在這個繁忙的工作中,下班能夠享受一頓精緻地道的成都麻辣火鍋🍲實在是對味蕾難得的慰藉🌶今天,二訪油麻地知名四川火鍋九龍坎,聽說他們午市還有放題,100 +就可以暢吃麻辣火鍋,打工人吃不到狠狠流淚😭學生黨可以沖!這不比某撈划算(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🥰·🌟經典鴛鴦湯底(招牌牛油紅鍋+番茄)🍲 $116 番茄鍋ʕっ•ᴥ•ʔっ🍅配辣鍋,紅紅火火🔥酸酸甜甜😍·🌟九宮格🍱 $186 非常有創意的擺盤讓人眼前一亮🤩從黃喉的爽脆到珊瑚蚌的鮮美,再到魚片的滑嫩,每一種食材都經過精心挑選,保證了品質和新鮮度😋牛肉丸、蝦、海帶、鵝腸、牛百葉和毛肚,每一樣都在湯底中煮出了自己獨特的風味😌·🌟爽脆鴨腸 $56,鮮藕片 $20鴨腸與藕片都十分脆爽,但又是不同類型的口感😝不得不感嘆火鍋食材的多樣性。·🌟精品豬黃喉 $63黃喉真的好久沒吃到了,彈彈脆脆¯﹃¯·🌟精品鮮毛肚 $73吃火鍋怎麼能不點毛肚呢?跟著店家在桌上放好的每個食材的涮燙時間⌛️嫩著吃才好吃!·🌟魚皮餃(小份) $36魚皮餃當主食,有滋有味😚·🌟小郡肝(小份) $56小郡肝味道濃郁,火鍋店擼串,直接起飛🛫·🌟石磨嫩豆腐 $26豆腐細膩柔滑,簡單卻不失風味🤙·🌟生菜
🌟經典鴛鴦湯底(招牌牛油紅鍋+番茄)🍲 $116
番茄鍋ʕっ•ᴥ•ʔっ🍅配辣鍋,紅紅火火🔥酸酸甜甜😍

🌟九宮格🍱 $186

🌟爽脆鴨腸 $56,鮮藕片 $20
🌟精品豬黃喉 $63
黃喉真的好久沒吃到了,彈彈脆脆¯﹃¯
🌟精品鮮毛肚 $73
🌟魚皮餃(小份) $36
魚皮餃當主食,有滋有味😚

🌟小郡肝(小份) $56
小郡肝味道濃郁,火鍋店擼串,直接起飛🛫
🌟石磨嫩豆腐 $26
豆腐細膩柔滑,簡單卻不失風味🤙
🌟生菜 $20
生菜清新爽口🥬為火鍋增添了一抹綠意,吃火鍋都要來點觀賞綠植(不是)的,很合理對吧😆
🌟百香果檸檬茶
飲品酸甜適中,清新解膩,完美收尾。

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:$350 up
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑

📍九龍坎火鍋
🚇 油麻地B出口步行3分鐘
同事介紹九龍坎嘅午市火鍋真係好抵食!最平$98一位已經包湯底+醬料+服務費!但係因為想食牛牛,今次簡咗$168! 餐廳以紅磚牆打造古代宮廷風!每一個角落花左唔少心機!好適合打卡📸📸用上中式枱凳餐具,顯得更加古色古香!火鍋湯底可以選擇鴛鴦湯底,成都辣鍋併高湯!麻辣湯底入面好多香料花椒同乾辣椒,味道好正宗!而且越滾越辣!食辣愛好者表示好爽🌶️🌶️🌶️高湯由蔬果熬成濃郁乳白色湯底,淥菜一流🥬🥬打邊爐點可以唔食牛牛🐮🐮厚薄適中既肥牛卷,放入麻辣鍋滾一滾!掛滿湯汁既肥牛麻辣肉香出哂黎🤤🤤🤤套餐已經包左任點肥牛,羊肉,豬腩肉同雞肉件!配菜自助區差唔多40種! 丸類, 蔬菜, 麵食等等⋯仲有港人打邊爐最愛既午餐肉 🍖鵪鶉蛋🥚鴨血🦆!特別讚下蔬菜菌類真係唔少!仲様樣好新鮮!記得食幾多拎幾多~唔好浪費🫶🫶最後記得留肚食雪糕!係Haagen-Dazs 雪糕!有五款口味俾你揀!而且係「任食不限量」🤤🤤食多5️⃣杯雪糕就匆匆忙忙返公司繼續做嘢💨💨
同事介紹九龍坎嘅午市火鍋真係好抵食!
最平$98一位已經包湯底+醬料+服務費!
但係因為想食牛牛,今次簡咗$168!

餐廳以紅磚牆打造古代宮廷風!
每一個角落花左唔少心機!好適合打卡📸📸
用上中式枱凳餐具,顯得更加古色古香!

火鍋湯底可以選擇鴛鴦湯底,成都辣鍋併高湯!
麻辣湯底入面好多香料花椒同乾辣椒,味道好正宗!
而且越滾越辣!食辣愛好者表示好爽🌶️🌶️🌶️
高湯由蔬果熬成濃郁乳白色湯底,淥菜一流🥬🥬

打邊爐點可以唔食牛牛🐮🐮
厚薄適中既肥牛卷,放入麻辣鍋滾一滾!
掛滿湯汁既肥牛麻辣肉香出哂黎🤤🤤🤤
套餐已經包左任點肥牛,羊肉,豬腩肉同雞肉件!

配菜自助區差唔多40種! 丸類, 蔬菜, 麵食等等⋯
仲有港人打邊爐最愛既午餐肉 🍖鵪鶉蛋🥚鴨血🦆!
特別讚下蔬菜菌類真係唔少!仲様樣好新鮮!
記得食幾多拎幾多~唔好浪費🫶🫶

最後記得留肚食雪糕!係Haagen-Dazs 雪糕!
有五款口味俾你揀!而且係「任食不限量」🤤🤤

食多5️⃣杯雪糕就匆匆忙忙返公司繼續做嘢💨💨
2024-05-06 0 瀏覽
打邊爐仲返深圳,香港有一間火鍋店無論裝修,食材,味道都同深圳一樣。如果假日唔想返深圳逼人,可以試吓呢間餐廳。餐廳都有得比你試著古裝,好似仲有神秘禮物🎁📍油麻地 九龍坎我哋食左:火鍋🍲湯底揀咗經典鴛鴦鍋,高湯。火鍋我哋揀小辣,一上台超吸精,辣果邊超級紅,好多辣椒🌶️當我以為地獄級辣,食落又冇想像中咁難入口。另一邊相對清啲,以蔬菜🥬做湯底。 1️⃣店長推薦左 四菌子:包括金耳,黑皮樅菌,綉球菌,竹蓀,擺盤精美,四色菌放在紅色籃,好似古代宮廷器皿。四色菌當中我最鍾意綉球菌,每隻菌都有各自功效。近年客人打邊爐🍲都揀多左養生打邊爐,打完邊爐又唔會熱氣,食材對身體又有益。2️⃣輝哥招牌手切牛肉牛肉新鮮,肉質嫩滑厚實,冇乜筋。3️⃣蟹味棒4️⃣小郡肝5️⃣龍蝦丸6️⃣手工豆皮7️⃣皇帝菜8️⃣8秒土絲9️⃣羊肉串🔟手打黑加倫檸檬茶x2總結:九龍坎裝修古色古香,牆上掛畫,碗碟都偏向宮廷風,好岩打卡。2人總數💰847 人均💰423.5📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)油麻地彌敦道469號新光商業大廈3樓10分滿分味道:7/10環境:8/10價格:7/10#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#c

📍油麻地 九龍坎
我哋食左:

2️⃣輝哥招牌手切牛肉
牛肉新鮮,肉質嫩滑厚實,冇乜筋。

3️⃣蟹味棒

8️⃣8秒土絲

9️⃣羊肉串

🔟手打黑加倫檸檬茶x2

2人總數💰847 人均💰423.5

📍 九龍坎麻辣火鍋 (新光商業大廈) (油麻地)

10分滿分
味道:7/10
環境:8/10
價格:7/10

#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk
#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡 #打邊爐 #油麻地美食