2024-04-09 140 瀏覽
之前病咗喉嚨痛…假期冇得北上食串燒,好彩香港都有好地方食!!今日過到嚟砲台山,就有間好嘢喇(之前食過佢其餘嘅分店,知道佢個品牌有保證),仲要好抵食!麻辣花甲粉:嘩!啲花甲多到呢!!麻麻辣辣嘅感覺好惹味!仲有娃娃菜、金菇…所以呢一兜嘢非常抵食!!蒜蓉燒茄子:老細必點!!呢間燒得比較juicy,完全唔會覺得乾,而且蒜蓉調味都好香口!!鹽燒海大蝦:燒得好靚~~個殼脆卜卜,入面又juicy~調味唔會太喊~wonderful!!厚燒牛舌心:我最鍾意食牛舌~尤其是牛舌心~非常之軟綿,燒得啱啱好~外脆內嫩~調味亦都恰當,一次過食咗兩件,食到停唔到口!仲有其他串燒~當然唔笑得墨魚丸、翠玉瓜、雞中翼、玉子燒、魷魚鬚……全部都燒得恰到好處!!嚟多個蒜蓉錫紙焗雜菇,就一切都啱啱好啦!!有唔同飲品供應,可以揀茶、果汁……連椰青水都有!!唔想飲啤酒、汽水,用佢嚟配串燒,都係一個唔錯嘅選擇!!

嚟多個蒜蓉錫紙焗雜菇,就一切都啱啱好啦!!

2024-04-08
2023-12-13 385 瀏覽
//12 12 23 晴天🌞19:00 炮台山 建基大廈@串燒王深宵食堂 ☺︎宵夜食M記之外,大家仲會唔會有其它選擇?我自己就會揀串燒啦!因為款式多,而且又有海鮮,加上感覺又好似冇炸雞、薯條咁熱氣,雖然食得多都係變肥仔,只不過有幾次嘅凌晨,全靠佢先醫飽嗰肚渣。而以下呢間小店,除咗用料新鮮,每晚更開到凌晨四點,仲唔係我哋呢班「夜鬼」嘅最愛。🔻蒜蓉生蠔 (2隻) HKD$88ꕀ熱辣辣 燒嘅生熟度剛好大量蠔汁同蒜蓉醬 非常入味咬落去生蠔飽滿 會帶微微嘅孜然香氣🔻魷魚鬚 HKD$25ꕀ魷魚鬚大條、爽口 感覺到用料新鮮🔻雞軟骨 (2串) HKD$28ꕀ粒粒都好大嚿 軟骨跟雞肉會有少少相連食起嚟口感更佳、更豐富🔻雞皮 (2串) HKD$28ꕀ燒得超級超級脆口 每咬一啖都索索聲淨係聽聲都已經覺得好滋味🔻豬大腸 HKD$28ꕀ豬大腸夠肥美 完全無怪味證明處理過程做得好好🔻豆卜 HKD$13ꕀ豆卜燒到外脆內軟 而且唔乾 值得一讚另外加上表面甜甜哋嘅燒烤粉 食嗰陣十分惹味🔻墨魚丸 HKD$22ꕀ墨魚丸大粒、彈牙🔻蜜糖多士 HKD$13ꕀ多士燒得鬆脆 又多蜜糖 但唔會過甜簡直係𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦 必點
12 12 23 晴天🌞
19:00 炮台山 建基大廈
@串燒王

深宵食堂 ☺︎

宵夜食M記之外,大家仲會唔會有其它選擇?

🔻蒜蓉生蠔 (2隻) HKD$88

熱辣辣 燒嘅生熟度剛好
大量蠔汁同蒜蓉醬 非常入味
咬落去生蠔飽滿 會帶微微嘅孜然香氣

🔻魷魚鬚 HKD$25

魷魚鬚大條、爽口 感覺到用料新鮮

🔻雞軟骨 (2串) HKD$28

粒粒都好大嚿
軟骨跟雞肉會有少少相連
食起嚟口感更佳、更豐富

🔻雞皮 (2串) HKD$28

多士燒得鬆脆 又多蜜糖 但唔會過甜
簡直係𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦 必點之選

2023-12-12
3天前 0 瀏覽
炮台山都有好野食!想食串燒可以去依到食雖然舖頭細細,但係坐得好舒服因為店主冇放太多張檯。Menu 包羅萬有!咩都有得叫,啲串燒平均都係$10-20左右!真係超抵食😆我地兩個人叫左大概$200左右已經好飽,因為佢每串份量都夠晒!睇睇我地叫左啲咩先🤤🌟扇貝🌟翠玉瓜🌟鮮冬菇🌟免治雞肉棒🌟牛舌心🌟羊架🌟五花腩全部都好好食😚尤其係扇貝!$40 都唔洗就食到,仲要超大隻啊同埋勁多肉勁juicy。大推!其他味道適中。我自己就好怕啲野太鹹,好彩佢唔會!夠味但係唔鹹真係好難得🤤大家記得就住自己食得辣既level黎叫返適當既辣度🌶️
炮台山都有好野食!
想食串燒可以去依到食
雖然舖頭細細,但係坐得好舒服因為店主冇放太多張檯。

睇睇我地叫左啲咩先🤤
🌟扇貝
🌟翠玉瓜
🌟鮮冬菇
🌟免治雞肉棒
🌟牛舌心
🌟羊架
🌟五花腩

嗌外賣,落完order拎到返屋企打開發現又俾錯食物,炮台山呢間已經唔係第一次,經常都有錯漏,又不負責任,打電話去同佢講就cut線,之後就直頭完全唔聽電話,一次兩次都算,但係買五次三次都有錯,所以真係忍無可忍先至今次出post嚟鬧,black list☠️black list☠️black list☠️
外賣送餐
2024-04-06 34 瀏覽
北角串燒王🔥🔥🔥又放假啦 臨放假一定要食宵夜賀一賀佢😳😎🤗 之前都食過呢間串燒,覺得又惹味又抵食,肉類好多時都係一個價錢兩串,兩個人食啱啱好👍🐙汁燒火箭魷魚筒 呢個比較特別,成個魷魚俾你自己剪自己食,燒得都幾爽🥦金針菇、娃娃菜係必點嘅,每一條菜都佈滿調味料🧂好入味,而且又有菜嘅鮮味▪️豆卜,見到人哋嗌我又蠢蠢欲動試吓,原來啲豆卜燒完係咁脆卜卜,外脆內軟,大大粒脹卜卜🐣雞軟骨2串燒得好味,小辣嘅味道啱啱好🐥免鸡肉棒2串,雞肉餡都幾腍,感覺似去咗日式店食月見免治雞一樣 不過價錢真係四倍之差😳🫣真心幾抵食🥩牛肉串、羊肉串幾有口感,肉粒新鮮,燒得啱啱好🍌最後叫咗條香蕉做甜品,呢條香蕉係連皮燒,入邊啲肉燒到好腍啲甜味出晒嚟#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #北角美食
北角串燒王🔥🔥🔥

🐣雞軟骨2串燒得好味,小辣嘅味道啱啱好

🥩牛肉串、羊肉串幾有口感,肉粒新鮮,燒得啱啱好

2024-03-17 26 瀏覽
口痕痕要食宵夜,原來呢到附近都有間串燒王,即叫即做燒烤美食,有大中小辣唔同選擇,每串串燒上都灑上孜然粉一人一件 [ 流心芝士年糕 $38/份 ] 熱辣辣又香脆,內裡口感煙韌,流心芝士餡有拉絲。有4塊厚身的 [ 原切牛舌心 $45/串 ] 油脂豐富,濃郁牛味,燒得好正,肉質口感軟腍,食落多汁肥瘦均勻的 [ 五花腩肉串 $42/3串 ] 口感鬆化香口,肉質軟腍滑,不油膩。[ 雞軟骨 $28/2串 ] 細細粒有咬口,咬落脆卜卜。[ 燒免治雞肉棒 $28/2串 ] 口感咬落多汁,肉質嫩滑,食落軟腍有咬口厚厚的 [ 蒜蓉原條茄子 $38/條 ] 超多蒜蓉鋪滿在茄子上,茄子軟綿綿,熱辣辣好味道。[ 韭菜 $15/串 ] 份量都很多,新鮮嫩綠的韭菜。[ 鮮冬菇 $16/串 ] 一串三件口感鮮味多汁

2024-03-15
$125 (宵夜)
2024-03-07 14 瀏覽
呢閒鋪頭唔算大但裝修溫馨,適合朋友聚會小酌。辣酒花螺有青椒同洋葱調味,同埋真係夠辣,個人唔係好食得辣,不過都覺得好惹味,佐酒一流。免治鷄肉棒外皮焦脆乾身,内裏鷄肉很嫩,入面仲load左D軟骨咬落去口感更佳豐富。魷魚鬚本身諗住叫魷魚筒可惜買曬,轉叫左魷魚鬚。不過魷魚鬚都好大條,沾上燒烤粉,好味!川味炒飯同一般炒飯唔同,炒飯係用老乾媽醬去炒,入面加腸仔片,不失爲主食選擇。小店價位唔會太高,兩條友共消費200蚊左右。

呢閒鋪頭唔算大但裝修溫馨,適合朋友聚會小酌。
辣酒花螺

免治鷄肉棒

魷魚鬚
川味炒飯

小店價位唔會太高,兩條友共消費200蚊左右。
2024-03-01 13 瀏覽
餐廳位於炮台山,見天氣凍諗住入去食啲熱嘢,點知就中伏了。辣酒煮花螺,個汁係幾辣幾惹味,可惜螺肉咬落似橡膠,完全冇味。免治雞肉棒正正常常, 係有少少燶咗。魷魚鬚表面有少少醬汁嘅鹹味,內裏完全冇味道, 咬落仲好似咬唔斷一樣蒜蓉娃娃菜成餐最好食就係蒜蓉娃娃菜, 娃娃菜煮得夠熱夠諗又入味,推薦大家揀依個。

餐廳位於炮台山,見天氣凍諗住入去食啲熱嘢,點知就中伏了。

免治雞肉棒

正正常常, 係有少少燶咗。

魷魚鬚

蒜蓉娃娃菜

2024-01-06 23 瀏覽
串燒王位於北角英皇道99號地舖近炮台山地鐵站富薈酒店附近餐廳有2行長檯,一張2人檯,一張4人檯地方都幾大餐廳專營四川串燒有肉類,菜類,花甲粉仲可以揀有辣有唔辣今日收工同同事由鰂魚涌公司行過去大約20至30分鐘叫左花甲粉$65,韮菜$16,秋葵$16,翠肉瓜$15,豬腩肉串$42有3串,牛小排$98。1份花甲粉粉絲索晒湯汁蛙蛙菜鮮甜蜆肉多,無沙韮菜翠綠草青味減少秋葵多汁翠綠翠肉瓜大大串非常厚豬腩肉外皮脆好有彈性油脂豐富牛小排必食牛肉非常軟肉質淋多汁點埋蒜蓉增加鮮味
串燒王位於北角英皇道99號地舖

近炮台山地鐵站

富薈酒店附近

餐廳有2行長檯,一張2人檯,一張4人檯

地方都幾大

餐廳專營四川串燒

有肉類,菜類,花甲粉

仲可以揀有辣有唔辣

多汁
點埋蒜蓉增加鮮味

2024-01-05
2024-01-03 13 瀏覽
📍串燒王天氣凍就會好想食串燒,而位於北角嘅呢間串燒店雖然表面望落其貌不揚,但入到去發現老闆同老闆娘超級忙,原來係因為好多人嗌佢哋嘅外賣。韭菜🥬味道啱啱好唔會過鹹,亦都唔會燒得太乾。菠蘿🍍每次食串燒必嗌!有淡淡嘅黑糖味,非常香甜,啲汁仲爆到周圍都係😂雞子🐔我最鍾意就係食啲奇怪嘢,食落口感幾得意。茄子🍆又一個必嗌嘅item,孜然粉十級惹味😋炒飯🍚米飯粒粒分明好有鑊氣,份量完全夠兩個人食。
📍串燒王

韭菜🥬
味道啱啱好唔會過鹹,亦都唔會燒得太乾。

菠蘿🍍

雞子🐔
我最鍾意就係食啲奇怪嘢,食落口感幾得意。

茄子🍆
又一個必嗌嘅item,孜然粉十級惹味😋

炒飯🍚
米飯粒粒分明好有鑊氣,份量完全夠兩個人食。
2023-12-30 19 瀏覽
大陸食串燒就食得多,其實香港都有好味嘅串燒店架,唔使下下北上都揾到好嘢食🤗早兩晚就近近地去左串燒王食宵夜🥳呢度肉類、海鮮、蔬菜同甜品都有,所有串燒重可以揀大中小辣,什至完全唔辣,小朋友食都無問題👍🏻🌟燒雞中翼正所謂燒雞翼,我鍾意食🤣雞翼一份四隻,大大隻,雞皮又香又脆,入面唔會太乾,仲好Juicy✅🌟五花腩肉串腩肉雖然比較肥膩,但係燒過之後脂肪比例剛剛好,配上微辣香料,好惹味!🌟深海大墨魚咀墨魚咀真係好大個!爽脆新鮮!🌟魷魚鬚魷魚鬚一樣夠新鮮,爽脆得來仲好入味👍🏻🌟蒜蓉原條茄子燒茄子係必叫㗎!原條燒到軟糯嘅茄子上面鋪上滿滿嘅蒜蓉同香料,真係好正🤤🌟鰻魚炒飯香米炒到粒粒分明,有雞蛋香,配上甜甜地嘅鰻魚,有驚喜喎!🌟有機菠蘿甜品梗係叫燒菠蘿啦!菠蘿切得好厚身,燒燒過之後特別香甜,係我至愛❤️久不久食吓串燒真係別有一番風味,呢度可以WhatsApp落單外賣自取,仲見到有唔少外賣平台車手入嚟攞外賣。不過,晚晚宵夜得唔得㗎?哈哈😆

🌟燒雞中翼

🌟五花腩肉串

🌟深海大墨魚咀
墨魚咀真係好大個!爽脆新鮮!

🌟魷魚鬚
魷魚鬚一樣夠新鮮,爽脆得來仲好入味👍🏻

🌟蒜蓉原條茄子

🌟鰻魚炒飯
香米炒到粒粒分明,有雞蛋香,配上甜甜地嘅鰻魚,有驚喜喎!

🌟有機菠蘿

2023-12-15 21 瀏覽
去到炮台山串燒王故名思意緊係人都食串燒!入到去已經有熟客介紹有咩好食,應該好多熟客返轉頭食店內壁畫非常吸睛,有日本居酒屋感覺,有種放工就鬆一鬆感覺打開餐牌超多選擇飲品有啤酒汽水🍢豆卜豆卜外層燒脆皮,加上孜然粉,食落好惹味🦑 魷魚鬚 魷魚鬚唔會好乾,加上調味好惹味🐟鹽燒多春魚 $45/6條鹽燒多春魚外層燒乾身香脆,只係加左少許調味粉已經好好食🍆蒜蓉原條茄子 經燒既茄子咬落仲要juicy加上蒜蓉非常juicy!🦐蒜蓉燒8吋大虎蝦虎蝦大隻入口爽口彈牙,加上蒜蓉好惹味🐮厚切牛舌心牛舌厚切牛香豐富,入口爽口彈牙🐑 亞拉伯羊肉串羊肉串加埋孜然粉一齊燒,入口唔膻🐷豬腩肉豬腩肉外皮香脆入口嫩滑,帶少少見入口幾香

店內壁畫非常吸睛,有日本居酒屋感覺,有種放工就鬆一鬆感覺

打開餐牌超多選擇

飲品有啤酒汽水

🍢豆卜
豆卜外層燒脆皮,加上孜然粉,食落好惹味

🦑 魷魚鬚
魷魚鬚唔會好乾,加上調味好惹味

🐟鹽燒多春魚 $45/6條
鹽燒多春魚外層燒乾身香脆,只係加左少許調味粉已經好好食

🍆蒜蓉原條茄子
經燒既茄子咬落仲要juicy加上蒜蓉非常juicy!

🦐蒜蓉燒8吋大虎蝦
虎蝦大隻入口爽口彈牙,加上蒜蓉好惹味

🐮厚切牛舌心
牛舌厚切牛香豐富,入口爽口彈牙

🐑 亞拉伯羊肉串
羊肉串加埋孜然粉一齊燒,入口唔膻

🐷豬腩肉
豬腩肉外皮香脆入口嫩滑,帶少少見入口幾香
  • 蒜蓉原條茄子
2023-12-04 19 瀏覽
串燒王錫紙花甲粉 花甲又大又鮮甜,配料十足,湯底吸收所有花甲既鮮味,大大碗份量又多川式炒飯 炒飯口感岩岩好,唔會太濕潤,川式炒飯既野味,配料豐富,即叫即炒,炒左上菜熱辣辣,好味又飽肚。蒜蓉原條茄子蒜蓉原條茄子,必食推介,茄子大大條,燒到茄子裏面一條條,口感細膩,配上辣椒粉,有不同層次。燒免治雞肉棒雞肉肉質鮮嫩,肉質唔會太柴,串燒必食推介。雞軟骨雞斬骨同外邊地方唔同,唔會話好細粒,配搭辣椒粉,野味又上癮地方十分方便,麻雀雖小,燈光充滿文化特色,又有音樂播放,適合收工落黎放鬆一下。
串燒王

錫紙花甲粉

川式炒飯

蒜蓉原條茄子

燒免治雞肉棒

雞肉肉質鮮嫩,肉質唔會太柴,串燒必食推介。

雞軟骨

雞斬骨同外邊地方唔同,唔會話好細粒,配搭辣椒粉,野味又上癮

人均$150起|北角|串燒|串燒王最近總是來吃串燒,也是不會生厭呢~今天來到位於北角的串燒王,這裡相較其他的店,來的更加舒服😌坐位和冷氣也是很足夠的!我們這一次吃了許多好吃的!推薦錫紙花甲粉,實在是很有夜市風位!花甲也是巨多的!每一顆也是沒有沙子,很是鮮甜。這次的小辣,朋友還是覺得太辣了,不過我覺得剛好。串燒肯定要點上蒜蓉茄子🍆真香!很有內地的街頭風味。五花腩串選擇了辣味的串串、好吃😋雞中翼要快吃!因爲很快就會涼的價格也不算很貴,每人平均$150就可以落樓,推薦——————為食分界線——————📍 串燒王 (建基大廈) (北角)北角英皇道99號建基大廈地下2號舖人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$150起|北角|串燒|串燒王
最近總是來吃串燒,也是不會生厭呢~
我們這一次吃了許多好吃的!
推薦錫紙花甲粉,實在是很有夜市風位!

串燒肯定要點上蒜蓉茄子🍆
真香!很有內地的街頭風味。

五花腩串
選擇了辣味的串串、好吃😋

雞中翼
要快吃!因爲很快就會涼的

價格也不算很貴,每人平均$150就可以落樓,推薦

——————為食分界線——————
📍 串燒王 (建基大廈) (北角)
北角英皇道99號建基大廈地下2號舖

人均消費: $150
2023-11-28 12 瀏覽
想不到炮台山也有串燒小店!今晚和老公來到串燒王,試了:🍡鹽燒大海蝦2隻~海蝦夠大隻,肉質彈牙惹味。🍡鹽燒鯖花魚~鯖花魚煎得外皮香脆,內裡的肉卻依然嫩滑。🍡錫紙娃娃菜~娃娃菜爽口味甜,配上少量紅椒令口感更昇華。🍡秋葵及日本紫薯各一串~兩種蔬菜都出乎意外的清甜。🍡牛舌心一串~牛舌心燒得剛剛好,口感煙韌惹味。🍡流心芝士年糕~芝士年糕熱辣辣,芝士味濃郁。喜愛宵夜或與三五知己一聚的朋友,串燒王無疑是一個好選擇。
想不到炮台山也有串燒小店!今晚和老公來到串燒王,試了:
🍡鹽燒大海蝦2隻~海蝦夠大隻,肉質彈牙惹味。
🍡鹽燒鯖花魚~鯖花魚煎得外皮香脆,內裡的肉卻依然嫩滑。
🍡錫紙娃娃菜~娃娃菜爽口味甜,配上少量紅椒令口感更昇華。
🍡秋葵及日本紫薯各一串~兩種蔬菜都出乎意外的清甜。
🍡牛舌心一串~牛舌心燒得剛剛好,口感煙韌惹味。
🍡流心芝士年糕~芝士年糕熱辣辣,芝士味濃郁。
喜愛宵夜或與三五知己一聚的朋友,串燒王無疑是一個好選擇。