餐廳: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
資訊:

2024-02-16 1424 瀏覽
今日帶阿女去咗iSQUARE行街,係阿女排緊隊俾錢嘅時候,見到後面有間食上海嘅店舖🥰,原來就係一直想試好耐嘅上海婆婆336....餐廳地方好大,分左右兩邊,擺位一啲都唔迫,坐得好舒適,裝修又夠特色,充滿咗懷舊嘅氣息336上海小籠包 $46小籠包皮薄餡靚,肉與湯的比例剛好🥰,味足湯汁滿滿,食得好滿足😋。生煎鍋貼 $45外皮煎得金黄😍,係稍為厚咗少少😶,但餡料非常充足而且肉味鮮香。椰菜回鍋肉 $88回鍋肉份量多,肥瘦相間的五花腩肉🐖,肉質軟腍煮得入味,加上包心菜🥬及辣椒🌶一齊炒,整碟菜味道香濃又惹味😋。上海粗炒 $85麵條炒得非常出色,乾身又軟硬適中,色澤均勻,每條麵條都有陣陣醬香味😋,加上肉絲、東菇絲及大白菜一齊食,味道更豐富鮮香🤤。香辣炒土豆絲 $78這裏的土豆絲🥔炒到條條金黄香脆,晶瑩剔透,再加上適量的辣🌶,超級好吃😋。薑湯芝麻湯圓(2粒) $28富貴柿🍅造型好得意,芝麻湯圓外層軟糯,入面芝麻香味重🥰,而且有流心效果,非常好食🤤。新年🧧期間每枱會奉上雜錦脆片一客🥰。總括而言,價錢親民,而且每碟份量不少,仲可以揀少油少鹽,夠哂健康。

336上海小籠包 $46

生煎鍋貼 $45

椰菜回鍋肉 $88

上海粗炒 $85

香辣炒土豆絲 $78

薑湯芝麻湯圓(2粒) $28

新年🧧期間每枱會奉上雜錦脆片一客🥰。

2024-02-08
5天前 0 瀏覽
這是我最喜愛餐廳之一,想食上海菜就會諗起佢,它的醉雞令我念念不忘,雞肉嫩滑,酒味濃,十分入味,今天一共有11人一起聚餐,所以可以試多些種類食物,因大家都喜愛醉雞,所以一共叫了三碟,可以盡情地吃。
  • 話梅花雕醉雞
5天前 0 瀏覽
其實iSquare的確好多嘢食,好似去iSquare睇完戲之後,同朋友諗緊搵咩食好。見好多餐廳都已經食過,不如試吓食上海嘢啦!所以最後就去咗呢間上海主題嘅餐廳。最吸引我嘅就係呢個炒年糕豆新年食嘅年糕絕對唔會有呢個口感。呢個年糕煙靭到唔知點樣用,因為實在太可惜了,佢保留咗年糕嘅味之餘,重夾雜咗少少鹹味,令人一試難忘!坐嘅位置有寬敞有舒適,餐廳嘅服務態度又好,鍾意坐幾耐都得,下次睇完戲會再帶朋友嚟試吓!

2024-03-20
  • 336上海小籠包
  • 上海炒年糕
6天前 0 瀏覽
四月中因為有Isquare Coupon,就揀咗去上海婆婆336開餐,覺得水準唔錯,所以今晚同全家人來聚餐,食物水準相當穩定👍我個人最鍾意食係醉雞,皆因雞肉結合了花雕酒的香甜,啲肉又鮮嫩,一啲都唔「鞋」,口感真係冇得頂❤️
6天前 0 瀏覽
上海小籠包小籠包熱辣辣,充滿肉汁!食嗰陣要小心辣口,建議咬一小口,吸咗湯汁先,再成食隻食🤭皮薄得黎,饀料飽滿,啲湯汁又鮮甜👍🏻話梅花雕醉雞🐥花雕酒味香濃,雞肉煮得啱啱好,食落嫩滑,而且入味,重帶些少話梅味,好特別。皮蛋滑豆腐皮蛋口感彈牙,豆腐好滑,配埋醬汁酸甜入味,好開胃🤤小排骨擔擔麵🍜好多件小排骨,一個人絕對食唔哂,重炸得好香脆!擔擔麵花生味濃郁,好香口,每條麵都掛滿醬汁,確實唔錯😆豆沙鍋餅🥞鍋餅外酥內軟,煎得唔油膩,咬落去卡滋卡滋,帶有豆沙甜味,完美嘅ending😋
話梅花雕醉雞🐥
皮蛋滑豆腐
皮蛋口感彈牙,豆腐好滑,配埋醬汁酸甜入味,好開胃🤤
小排骨擔擔麵🍜
豆沙鍋餅🥞
6天前 0 瀏覽
上海菜有別於一般家庭小菜,烹調好考師傅功夫,今次嚟到叫份二人餐先來份前菜~鎖江肴肉~晶瑩剔透,肉味香濃又唔會膩,配埋餐廳提供嘅中國茶特別夾👍🏻小籠包大大隻,皮薄餡多汁,湯汁熱辣辣,正宗好味😋酸辣湯夠醒胃,趁熱飲,越飲越起勁,辣度只係少少,酸味都幾出,加埋湯的配料,飲完之後暖笠笠主菜揀咗兩款,蔥爆牛肉。爽口彈牙,份量多,蔥爆得好香,個汁調得幾好,鹹香味適中黑醋排骨,有肉得黎又好咬口,每一粒排骨都掛上黑醋汁,層次感豐富高力豆沙係上海菜常見嘅甜品,呢度嘅高力豆沙軟綿綿,唔係太甜,連埋啲紅豆蓉食,非常滿足

先來份前菜~鎖江肴肉~
晶瑩剔透,肉味香濃又唔會膩,配埋餐廳提供嘅中國茶特別夾👍🏻

小籠包大大隻,皮薄餡多汁,湯汁熱辣辣,正宗好味😋

2024-05-10 0 瀏覽
今日同朋友行完街,就揀咗呢度食上海嘢。餐牌選擇都多,無論套餐定係散叫都幾抵,尖沙咀地段來講性價比幾高。呢度啲小籠包皮薄餡靚,好多汁,味道又鮮,朋友自己一個食咗五個!!!😨另一個必食推介喺黃金四季豆,鹹蛋黃醬嘅份量一啲都唔孤寒,撈埋四季豆炒香好好食😋 食上海嘢更加唔少得松子黃魚同埋賽螃蟹啦。松子黃魚大大份,酸酸甜甜嘅醬汁幾開胃,送飯一流啊。 賽螃蟹就比較清淡,啱小朋友食。最後甜品食咗冰粉,可以揀有雪糕或者冇雪糕都得,凍冰冰好好味
今日同朋友行完街,就揀咗呢度食上海嘢。

最後甜品食咗冰粉,可以揀有雪糕或者冇雪糕都得,凍冰冰好好味

2024-04-30
2024-05-09 0 瀏覽
我諗都冇乜人未食過上海婆婆🙂,有日喺尖沙咀想搵間企理又好坐🤔嘅餐廳食飯,一於揀isquare嘅上海婆婆336😃。唔想煩一於食商務四人餐🫂🫂,價錢690蚊都幾抵🤫!頭盤四小拼有小排骨、烤麩、肴肉同竹荀。烤麩甜甜地而且好煙韌,係好開胃嘅前菜☺️!肴肉夏天食就爽曬😆,冰涼好似啫哩咁但係又有肉味。上海小籠包🥇水準有保證,皮薄餡靚多汁,絕對有上海水準🏆!砂鍋雲吞雞湯底濃香🐔,雞肉又唔會好柴,煮得啱啱好!菜肉雲吞就粒粒好飽滿,令人好鬼滿足♥️!野生椒牛仔肉睇落唔大碟,牛肉🥩非常多。韶山剁椒魚片食到魚嘅香滑又食到剁椒嘅香辣🔥。宮保雞丁唔辣嘅,適合香港人口味送飯一流🍚。最終仲有一個必食嘅豆沙鍋餅!當時都食到差唔多九點,個鍋餅仍然係新鮮出爐🍽️,好有誠意🎖️!外脆內軟為呢一餐飯或上完美句號🎊!上海婆婆336呢啲抵食又好味嘅餐廳,大家就留港消費多多支持啦👏!

唔想煩一於食商務四人餐🫂🫂,價錢690蚊都幾抵🤫!

四小拼

上海小籠包🥇水準有保證,皮薄餡靚多汁,絕對有上海水準🏆!

砂煲雲吞雞

野生椒牛仔肉睇落唔大碟,牛肉🥩非常多。
野生椒牛仔肉

韶山剁椒魚片食到魚嘅香滑又食到剁椒嘅香辣🔥。
韶山剁椒魚片

宮保雞丁唔辣嘅,適合香港人口味送飯一流🍚。
宮保雞丁

• 336上海小籠包
  • 砂鍋雲吞雞
  • 鎮江肴肉
2024-05-05 0 瀏覽
好似好耐都無食上海野咁就諗起上海婆婆 上網睇下邊度有就睇到尖沙咀iSquare有地方仲好大添👍🏻🔶醉乳鴿 $108醉雞食得多醉乳鴿試吓先~有啲杞子作點綴好養生感覺💛乳鴿肉吸晒啲酒嘅味道,夠晒濃郁這個配搭都很好喔!🔸迷你炸饅頭 $18上海菜最喜歡的就是炸饅頭 脆脆嘅外皮再點一點甜甜嘅煉奶🔸紅油抄手$68有6隻,辣辣的夠晒惹味🤤同埋都好多肉喺入面🔸綠茶芋泥餅 $30綠茶芋泥餅邊是沾滿了芝麻好香口~咬落去充有好多芋泥
好似好耐都無食上海野咁
就諗起上海婆婆 上網睇下邊度有
就睇到尖沙咀iSquare有
地方仲好大添👍🏻

🔶醉乳鴿 $108
醉雞食得多醉乳鴿試吓先~
有啲杞子作點綴好養生感覺💛
乳鴿肉吸晒啲酒嘅味道,夠晒濃郁
這個配搭都很好喔!

🔸迷你炸饅頭 $18

綠茶芋泥餅邊是沾滿了芝麻
好香口~
咬落去充有好多芋泥

2024-05-03 0 瀏覽
香港地食上海菜都應該冇咩人未聽過上海婆婆,最近同朋友挑起條癮就去左呢度止下痕~🎋商務四人餐($690)🐤砂鍋雲吞雞 雞湯濃郁鮮甜,仲帶有淡淡嘅雞油香。雞肉皮爽肉滑,而且入晒味。雲吞係菜肉雲吞皮薄餡多🍱四小拼 四小拼入面有四款菜式,包括小排骨、烤麩、肴肉同小竹筍。小排骨肉質軟嫩,醬汁甜甜地,好惹味。烤麩口感煙韌,吸收晒醬汁嘅精華。肴肉肥瘦均勻,入口即溶。小竹筍爽脆可口,帶有淡淡的竹筍香。🫓上海小籠包 皮薄餡多,湯汁鮮美,一咬湯汁即刻噴出黎🐮野生椒牛仔肉 牛肉嫩滑,野生椒同醬汁好惹味,送飯一流🐟韶山剁椒魚片魚片爽滑,剁椒舖滿係面頭,惹味得黎又唔會太辣🐥宮保雞丁雞肉鮮嫩,花生爽脆,味道唔辣稍為偏甜。🧇豆沙鍋餅即叫即做,餅皮熱焫焫仲脆卜卜,豆沙香甜軟糯✨️另外仲有白飯同可加配飲品

🎋商務四人餐($690)

🐤砂鍋雲吞雞

🍱四小拼

🫓上海小籠包
皮薄餡多,湯汁鮮美,一咬湯汁即刻噴出黎

🐮野生椒牛仔肉
牛肉嫩滑,野生椒同醬汁好惹味,送飯一流

🐟韶山剁椒魚片
魚片爽滑,剁椒舖滿係面頭,惹味得黎又唔會太辣

🐥宮保雞丁
雞肉鮮嫩,花生爽脆,味道唔辣稍為偏甜。

🧇豆沙鍋餅
即叫即做,餅皮熱焫焫仲脆卜卜,豆沙香甜軟糯

✨️另外仲有白飯同可加配飲品

2024-05-02 72 瀏覽
Happy Friday放工同老公去咗尖沙咀行街經過上海婆婆336,餐廳面積頗大間,裝修有點懷舊色彩,座位闊落見咁多人食,我哋就試吓啦!用手機掃QR code落單我哋點咗:🥢 336上海小籠包 $46/4隻食上海菜必點小籠包!新鮮蒸起熱辣辣,肉質嫩滑,湯汁鮮味,蘸上浙江醋更加好食!🥢 上海酸辣湯(位)$48有豬肉絲、木耳絲、蛋花,唔會好杰,又唔會好稀,味道很不錯👍🏻🥢 話梅花雕醉雞$98這個是涼菜,雞肉好滑,花雕味好出,仲有啲杞子,整體幾好食,份量不少🥢 黑醋排骨$88酸酸甜甜嘅黑醋排骨,仍然保留到肉質嘅鮮味🥢 迷你饅頭 $18/3隻可以選擇蒸/炸,伴有煉奶🥢 高力豆沙 $58/4件這個是我很喜愛嘅上海甜品,不過唔係度度有得食,呢度整得幾好食,夠鬆軟,入面有少少豆沙,唔會好甜另加茶錢$12/位
Happy Friday放工同老公去咗尖沙咀行街
見咁多人食,我哋就試吓啦!

用手機掃QR code落單
我哋點咗:

🥢 336上海小籠包 $46/4隻
食上海菜必點小籠包!
新鮮蒸起熱辣辣,肉質嫩滑,湯汁鮮味,蘸上浙江醋更加好食!

🥢 上海酸辣湯(位)$48

🥢 話梅花雕醉雞$98

🥢 黑醋排骨$88
酸酸甜甜嘅黑醋排骨,仍然保留到肉質嘅鮮味

🥢 迷你饅頭 $18/3隻
可以選擇蒸/炸,伴有煉奶

🥢 高力豆沙 $58/4件

話梅花雕醉雞
黑醋排骨
蒸饅頭
高力豆沙
好耐都無食過上海菜,難得今日得閒約埋屋企人嚟尖沙咀食飯,有個朋友之前介紹話呢間餐廳個紅燒肉好好,叫我一定要試吓,見佢講到咁正,就嚟咗呢間上海婆婆336到食飯。話梅花雕醉雞 $98好濃嘅花雕酒味但唔會好難入口,醉雞肉質好嫩滑,凍冰冰咁食好開胃。韭黃炒鱔糊 $118炒到好有鑊氣,韭黃口感爽脆,鱔肉肉質好嫩滑好淋,兩樣夾埋一齊食味道好夾。百葉結紅燒肉 $98紅燒肉煮到好入味肉質好淋,百葉結好似豆皮好好食吸收曬醬汁嘅精華,好香豆香味配飯一流👍🏻。336上海小籠包(4隻) $46小籠包外皮好薄,一咬開爆曬啲湯汁出嚟,餡料好多好鮮甜。

話梅花雕醉雞 $98

韭黃炒鱔糊 $118

百葉結紅燒肉 $98

336上海小籠包(4隻) $46
小籠包外皮好薄,一咬開爆曬啲湯汁出嚟,餡料好多好鮮甜。

2024-04-24
  • 百葉結紅燒肉
  • 話梅花雕醉雞
2024-04-26 62 瀏覽
豆沙鍋餅,🫔外皮酥脆,內裡豆沙餡粉甜,來一口真是好開胃。砂鍋雲吞雞。獨特的雲吞皮軟糯,🥟味道香甜,讓人回味無窮。雲吞餡更是精心製作,瘦肉口感鮮嫩,不柴不膩,滿口肉香,🐤讓人吃起來一點也不覺得單調。砂鍋中燉煮的雞肉,🥘肉質鮮嫩,湯汁濃郁。雞絲拌粉皮,下面有爽口的粉皮,🥢雞絲涼拌之後不油膩,味道豐富。小籠包皮薄,晶瑩剔透,能看到裡面的湯汁,皮薄有勁,咬下去爆汁,湯汁鮮美,☺️鮮甜的湯汁太愛了。
豆沙鍋餅,🫔外皮酥脆,內裡豆沙餡粉甜,來一口真是好開胃。

2024-04-18 99 瀏覽
iSQUARE呢間上海婆婆336質素唔錯,火龍果櫻花蝦炒飯以新鮮的火龍果和精緻的櫻花蝦為主要材料,結合了甜美的火龍果和鮮嫩的櫻花蝦的口感。炒飯的外觀色彩繽紛,味道鮮美,融合了火龍果的甘甜和櫻花蝦的鮮味,帶來了一種獨特的風味。整體而言,火龍果櫻花蝦炒飯不僅外觀吸引人,口感豐富,而且味道獨特,值得推薦😊
2024-04-18 93 瀏覽
上海婆婆336嘅名好有意思, 336 即上海話嘅謝謝儂,餐廳銳意進好每一道菜式,答謝支持佢哋嘅顧客,今次晚市點咗份量十足嘅小菜二人套餐$398😚😚😊😊😛🐷鎮江餚肉🐷又稱水晶餚肉,瘦肉紅潤細嫩,果凍清澈透明,由於係涼菜,口感幾清爽🐷336上海小籠包🐷肉汁鮮美,食到有少許薑味, 更能突出豬肉肉汁味道, 食上海菜嘅必點之選🐮葱爆牛肉🐮完全做到上海菜講究嘅濃油赤醬, 大片牛肉滑溜,配上惹味大惹,份量幾多,係非常好嘅下飯菜式🫛乾煸四季豆🫛走過油嘅四季豆唔會覺得油膩, 肉沫經爆香,上枱時熱辣辣,香氣四溢🐥砂鍋雲吞雞🍐 加配$30雲吞大粒,係菜肉雲吞嚟,湯頭鮮味,雞件嫩滑🍲酸辣湯🍲配料有肉絲,豆腐絲,木耳等等,層次豐富香濃🍚白飯🍚雖然今次無見到, 印象中佢嘅蜜汁火方都好好食㗎😋😋😆😆😊上海婆婆336地址:尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓605-606號

🐷鎮江餚肉🐷

🐷336上海小籠包🐷

🐮葱爆牛肉🐮

🫛乾煸四季豆🫛

🐥砂鍋雲吞雞🍐 加配$30
雲吞大粒,係菜肉雲吞嚟,湯頭鮮味,雞件嫩滑

🍲酸辣湯🍲
配料有肉絲,豆腐絲,木耳等等,層次豐富香濃

🍚白飯🍚

雖然今次無見到, 印象中佢嘅蜜汁火方都好好食㗎😋😋😆😆😊

上海婆婆336