餐廳: 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)
資訊:

2024-01-28 44 瀏覽
這家店就在Isquare樓上6樓,地鐵一出來就可以找到很方便。好久沒和家人一起吃飯,就決定吃上海菜砂窩鬆花菜 💰78砂窩菜味道特別濃郁,有花菜,蒜心等等,有點小辣。不過花菜炒得微微焦,更加好吃叁叁陸酸菜魚🐟💰198分量還可以,有新鮮魚片,酸菜,蓮藕、萵筍和薯粉~酸菜魚湯也可以很一口,一點都不怕肥膩!魚片也很嫩滑,酸菜的酸度剛剛好,不怕太酸,但慢慢吃下去還是會有點辣。黃金🍚炒飯 💰88使用鹹蛋黃和蝦仁一起炒的,粒粒黃金分明,口感很不錯,也有很多蝦肉,分量還是值得贊一個!🍵沙參玉竹螺頭湯💰78按人頭上,這個燉湯一掀開,好香的味道,湯料也不少,有沙參玉竹,淮山,瘦肉,螺頭等等,在這個冰冷的天氣,喝了特別暖胃,整個人都舒服了336上海小籠包🥠💰46趁熱的時候來一口,沾一點醋汁,先咬一小口,把湯汁喝了,濃郁的湯味,小籠包的肉也很好吃,外皮厚薄適中兼透光,夠鮮甜四川番茄牛肉💰85會有一點點辣!但牛肉很嫩滑,番茄🍅味道也很濃郁,送飯一流😆

砂窩鬆花菜 💰78

叁叁陸酸菜魚🐟💰198
酸菜的酸度剛剛好,不怕太酸,但慢慢吃下去還是會有點辣。

黃金🍚炒飯 💰88

🍵沙參玉竹螺頭湯💰78

336上海小籠包🥠💰46

四川番茄牛肉💰85
會有一點點辣!但牛肉很嫩滑,番茄🍅味道也很濃郁,送飯一流😆

2024-01-26
  • 336上海小籠包
  • 336酸菜魚
2024-01-28 41 瀏覽
位於尖沙咀的 iSquare 商場裡的上海料理餐廳,呢家餐廳以提供正宗的上海菜式,店內營造出濃厚的上海風情💕🔥💕336上海小籠包呢度嘅小籠包皮薄餡多,每一個都有鮮美嘅湯汁同鮮嫩嘅肉🥟❣️蟹粉黃金炒飯以黃金色濃郁嘅蟹粉為主要材料,配上綿密嘅米飯同其他新鮮嘅配料,味道鮮美🍚💕梅花雕醉雞呢道菜以嫩滑嘅雞肉腌製喺花雕酒同話梅汁中🫶🏻🫶🏻帶嚟豐富嘅口味同獨特嘅風味。🔥雞肉吸收咗花雕酒同話梅汁嘅味道,入口滑嫩同時又帶有微微嘅酒香同酸甜味道🍗💕生煎鍋貼呢啲鍋貼外脆內嫩,😍皮薄餡多。每一個鍋貼都有金黃色嘅底部,外脆內軟,餡料鮮美多汁🥟🍚👨‍🍳 上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場) (尖沙咀)📍 尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓605-606號舖#hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagram #foodporn #yummy#尖沙咀美食#美食 #尖沙咀 #正 #l4l #like #love #相機食先 #food #上海菜式#高質

💕336上海小籠包
呢度嘅小籠包皮薄餡多,每一個都有鮮美嘅湯汁同鮮嫩嘅肉🥟

❣️蟹粉黃金炒飯

💕梅花雕醉雞

💕生煎鍋貼

2024-01-28 39 瀏覽
上海菜係我咁多中菜中除咗粵菜,最鐘意食既中菜之一。因為我好鐘意食小籠包。正體黎講價錢合理,店舖位置方便,位置舒服,📍尖沙咀 isqaure 上海婆婆336🌟砂鍋雲吞雞 💰198雲吞超大粒好足料,雲吞皮好滑唔厚粉。有半邊雞,雞肉好滑,加埋小唐菜令成煲雲吞雞湯好清甜。雲吞雞都係我食上海菜必食之一。🌟小籠包 4隻💰46小籠包入口爆汁,多汁多肉皮薄,夠晒正宗。🌟黃金炒飯💰88黃金炒飯好有驚喜粒粒金黃色,有小小蛋黃咸香味,又唔會死咸。2人均💰16610分滿分價錢:7.5/10味道:7.5/10環境:7.5/10
📍尖沙咀 isqaure 上海婆婆336
🌟砂鍋雲吞雞 💰198
🌟小籠包 4隻💰46
小籠包入口爆汁,多汁多肉皮薄,夠晒正宗。
🌟黃金炒飯💰88
黃金炒飯好有驚喜粒粒金黃色,有小小蛋黃咸香味,又唔會死咸。
2人均💰166
10分滿分
價錢:7.5/10
味道:7.5/10
環境:7.5/10
上海婆婆好親民,環境裝修舒適,上海菜傳統美味,可是價錢一點也不貴。午市套餐和下午茶餐尤其抵食。.下午二時十五分開始供應下午茶,午餐則供應至三點。時間正確的話可以自由選擇,今天我和朋友就午餐和下午茶各點了一個,加幾個點心和涼菜,非常飽足。.先說點心,上海小龍包($46)、生煎鍋貼($45)都是我至愛。小龍包皮薄餡靚,鍋貼煎得底部脆卜卜。朋友愛甜食,他說來上海菜餐館一定要食豆沙鍋餅($55)。的確是幾好食,外皮香脆有蛋香,內裏軟滑,加上甜蜜豆沙,吃不停口。.雞絲拌粉皮的麻醬可以在QR落單時選多些、少些或另上,相當貼心。我們選了多醬,醬香粉皮滑,雞肉絲又多,非常滋味。.午市和下午茶麵點套餐有好多款麵食和小食選擇。(午市)擔擔麵+京蔥手切牛肉包($79)上海版的擔擔麵不會太辣,沒有四川的麻,也沒有港式的花生醬,反而香濃惹味得來比較清爽,配幼滑麵條,口感層次豐富。京蔥手切牛肉包的外皮鬆軟,底部煎得香脆,牛肉餡還有肉汁的。.(茶市)炸醬拌麵+香芋餅+凍鮮豆漿($62)上海版的炸醬麵有鹹香豆瓣口味,濃郁鹹香,將炸醬,面條和青瓜拌勻,食感清爽,濃郁不膩,很是可口。香芋餅外皮蘸滿,烤得薄而脆,內裏的芋頭

午市和下午茶麵點套餐有好多款麵食和小食選擇。
(午市)擔擔麵+京蔥手切牛肉包($79)
京蔥手切牛肉包的外皮鬆軟,底部煎得香脆,牛肉餡還有肉汁的。

(茶市)炸醬拌麵+香芋餅+凍鮮豆漿($62)
香芋餅外皮蘸滿,烤得薄而脆,內裏的芋頭蓉軟糯香甜。
連豆漿也特別香濃。
2024-01-23
2024-01-25 38 瀏覽
上海菜也是我其中一款喜愛的放工同老公去isquare ,想起當時聖誕旅行都係食上海菜,所以諗都唔諗,食左先講。之前有個愛吃魚既朋友仔話松子魚好正我其實怕食到魚骨見到唔少人都食我最多小心地食魚Wow係我第一次見到碟魚既反應炸到好酥脆,而且外脆內軟一頭一尾食唔到,中間部份簡直係啖啖魚肉唔洗挑骨,蘸上酸酸甜甜既醬汁開胃又美味小排骨擔擔麵擔擔麵湯底充滿香濃的花生香味,肉沫豐富,而且帶點咸香麵質口感較強,麵條滑口,掛湯爽口高力豆沙圓滾滾的高力豆沙很燙口,但襯熱食先至最好食豆沙微甜,外層已灑上糖粉入口柔軟,畢竟都係輕盈的蛋白感覺唔錯天氣凍凍地想食配酒釀丸子暖身甜酒釀的酒香與桂花的清香完美融合配上口感軟糯的小丸子最正既係沒有酒的酸味
上海菜也是我其中一款喜愛的

之前有個愛吃魚既朋友仔話松子魚好正
我其實怕食到魚骨
見到唔少人都食
我最多小心地食魚
Wow係我第一次見到碟魚既反應
炸到好酥脆,而且外脆內軟
一頭一尾食唔到,中間部份簡直係啖啖魚肉
唔洗挑骨,蘸上酸酸甜甜既醬汁
開胃又美味

小排骨擔擔麵
擔擔麵湯底充滿香濃的花生香味,
肉沫豐富,而且帶點咸香
麵質口感較強,麵條滑口,掛湯爽口

高力豆沙
圓滾滾的高力豆沙很燙口,但襯熱食先至最好食
豆沙微甜,外層已灑上糖粉
入口柔軟,畢竟都係輕盈的蛋白
感覺唔錯

天氣凍凍地想食配酒釀丸子暖身
甜酒釀的酒香與桂花的清香完美融合
配上口感軟糯的小丸子
最正既係沒有酒的酸味

2024-01-24 21 瀏覽
水煮牛肉,108蚊份💰牛肉和豆芽,荀,花椒,辣椒等食材煮成一道湯,味道鮮辣,牛肉的肉質鮮嫩,入口即散發出濃郁香氣,豆芽,荀等蔬菜口感脆嫩,清爽開胃,花椒和辣椒的作用是增加了湯麻辣度辛辣,而是帶出了菜式層次和風味🌶️話梅花雕醉雞,98蚊份💰將雞肉和話梅,花雕酒,冰糖等食材醃製,然後蒸熟,雞肉質細嫩,話梅的酸度增加了鮮甜,花雕酒增加雞肉醇度,冰糖作用是增加了雞肉的甜度,話梅花雕醉雞開胃菜或冷盤小吃滿足🐓蟹粉撈麵,118蚊份💰麵條和蟹粉,蟹肉,蔥,等食材味道鮮美,麵條口感細滑,蟹粉,蟹肉質鮮嫩,麵條鮮甜相互襯托,增加了鮮甜,乾蔥等香料作用是增加了麵的香氣和鮮味,蟹粉撈麵是一道很適合搭菜式主食都很滿足🦀336上海小籠包,46蚊份💰蒸熟後味道鮮香,簡單而美味,麵皮口感薄而不破,豬肉肉質鮮嫩,入口即散發出濃郁香氣,湯汁味道鮮甜,336上海小籠包如醋,醬油,辣椒,薑絲等調整口味🫓
水煮牛肉,108蚊份💰

話梅花雕醉雞,98蚊份💰

蟹粉撈麵,118蚊份💰

336上海小籠包,46蚊份💰
2024-01-23 37 瀏覽
上海婆婆336👵🏻🍜如果講起上海嘢,最早令我接觸上海嘢嘅餐廳應該就係上海婆婆啦!👵🏻今次就嚟到尖沙咀上海婆婆336,回味一下兒時嘅味道!😋😋我哋今次總共嗌咗六款唔同嘅嘢食,包括婆婆擔擔麵🍜(辣)$62、336上海小籠包🥟(4隻)$46、韮黃炒鱔糊🐟$118、紅油抄手🌶️🥟(6隻)(辣)$62、婆婆生煎包(3隻)$46、迷你饅頭(炸)(3隻)$18,叫左以上咁多樣嘢 ,埋單先係$400,$400蚊就食得咁豐富,真係幾抵食!😍😍其中特別推介婆婆擔擔麵👵🏻,麵條條條幼細分明有咬口,擔擔麵湯底有濃厚嘅花生醬味,令人一啖接一啖!😋😋韮黃炒鱔糊,調味香濃,鱔糊肉質爽口彈牙,朋友一樣讚唔停口!😚😚紅油抄手🌶️🥟我同朋友都非常鍾意,紅油味道唔算好辣,不過就好香,裏面嘅豉油偏甜,所以點多啲都唔會覺得太鹹!大家嚟到嘅話必食啊!👍🏻👍🏻
上海婆婆336👵🏻🍜

1️⃣黑醋排骨2️⃣高力豆沙(4件)3️⃣咸檸檬扒鴨(半隻)4️⃣上海粗炒5️⃣松子雞米叉子6️⃣黄金四季豆7️⃣流心椰汁小煎堆(3粒)8️⃣336上海小籠包(4隻)9️⃣豆沙鍋餅以上都係自己食開嘅口味❣️排名不分先後主食方面 最為突出係黃金四季豆同埋黑醋排骨四季豆嘅黃金份量 即係鹹蛋黃俾得毫不吝嗇做到起沙之餘又唔會蓋過四季豆嘅鮮甜味作為蔬菜都唔會覺得太過油膩 配埋白飯就啱啱好鹹檸檬鴨半隻嘅份量都非常多 但如果檸檬香氣更突出 會令整體更為開胃但鴨肉尚算滑身 亦唔會有痴牙嘅情況甜品方面 高力豆沙同豆沙鍋餅係上海菜必叫嘅選項高力豆沙主要係用蛋白同白糖混合而成餡料主要係紅豆蓉同香蕉蓉 欣賞佢蛋白部份做得幾鬆軟 若然內餡更多會更滿足整體而言 所有食物嘅溫度暫時係我食過最熱嘅上菜速度亦非常快 份量幾大 好適合家庭聚會/一班朋友一齊share 嚟食
1️⃣黑醋排骨
2️⃣高力豆沙(4件)
3️⃣咸檸檬扒鴨(半隻)
4️⃣上海粗炒
5️⃣松子雞米叉子
6️⃣黄金四季豆
7️⃣流心椰汁小煎堆(3粒)
8️⃣336上海小籠包(4隻)
9️⃣豆沙鍋餅

好適合家庭聚會/一班朋友一齊share 嚟食
  • 黃金四季豆
  • 黑醋排骨
2024-01-18 40 瀏覽
一想食上海菜 通常我就會去上海姥姥分店又多 方便我呢啲突然間想食嘅人唔使點樣排隊就入得去食😎😎🐟鬼馬酸菜鱼(辣)(跟油炸鬼)酸菜魚必食嘅上海菜又麻又酸少辣 刺激舌尖魚肉嫩滑 而且冇魚骨啱晒唔識吐魚骨嘅人內裡都十分足料 蓮藕 薯粉 酸菜⋯⋯酸辣特別開胃 🤤 適合鐘意食酸菜魚但食唔到太辣嘅人🕊️醉乳鴿意外出色 乳鴿作為冷盤出面比較少見除左釀製時間較長,相對入味外比想像嫩滑 勁配搭🐷紅燒獅子頭一般唔會喺屋企整呢度菜煮嘅程序比較複雜 又煎又煮用豬胶肉煎香配飯一流🫓336上海小籠包(4隻)姥姥招牌菜 小籠包上枱時熱辣辣仲係岀煙中💨皮簿多汁 一刺即穿肉汁新甜 沾少少醋一流🍨雪糕黑糖冰粉有三種雪糕可以選擇而今次選擇咗芒果感覺比較清爽加埋滑捋捋嘅質感 配上黑糖汁作今餐嘅一個結尾 認真爽
一想食上海菜 通常我就會去上海姥姥
分店又多 方便我呢啲突然間想食嘅人
唔使點樣排隊就入得去食😎😎

🐟鬼馬酸菜鱼(辣)(跟油炸鬼)
酸菜魚必食嘅上海菜

適合鐘意食酸菜魚但食唔到太辣嘅人

🕊️醉乳鴿
意外出色
乳鴿作為冷盤出面比較少見
除左釀製時間較長,相對入味外
比想像嫩滑 勁配搭

🐷紅燒獅子頭
一般唔會喺屋企整呢度菜
煮嘅程序比較複雜 又煎又煮
用豬胶肉煎香
配飯一流

🫓336上海小籠包(4隻)
姥姥招牌菜 小籠包上枱時熱辣辣

加埋滑捋捋嘅質感 配上黑糖汁
作今餐嘅一個結尾 認真爽

• 336上海小籠包
2024-01-16 48 瀏覽
尖沙咀抵食高質上海菜🤩有時係尖沙咀行商場行到攰, 發現商場內就近有間裝修幾靚, 而且又坐得幾舒服既上海餐廳, 決定入去試一試😎打開menu, 菜式選擇多, 全部都係正宗常見既上海菜式😋 仲有我最愛既酸菜魚, 梗係order 啦. <鬼馬酸菜魚> {$208}😋 ~ 啖啖魚肉, 份量多, 而且仲配有薯粉, 油炸鬼同其他配菜, 越食越惹味.<蜜汁火方> {$122}😋 ~ 傳統上海必叫前菜, 感覺有點似食扁平鴨咁🤭 so yummy.<小籠包> {$46}😋 共有4隻, 多肉多汁皮薄, 入口有爆汁口感👍整體食物抵食又好味, 地點方便又坐得舒服, 絕對值得回頭再食.🥘餐廳: 上海婆婆336🍄地址: 尖沙咀isquare 6樓605-606號舖
尖沙咀抵食高質上海菜🤩

🥘餐廳: 上海婆婆336
🍄地址: 尖沙咀isquare 6樓605-606號舖

2024-01-11
2024-01-16 39 瀏覽
今日收工同朋友有個小聚,大家都未決定好食咩之際,有個朋友提議不如食上海野,我知I square入面有間好出名既上海野,大家都一致贊成食呢間!入到去已經見到開始多客入座,職員安排我地坐卡位,都幾闊落而且私癮度極高,小聚簡直一流。我地一掃個QR Code見到個Menu已經流晒口水,好快我地已經決定好要食乜!四小拼-小竹荀、肴肉、烤麩、小排骨我地網上見到呢個小食拼盤人氣度都幾高,可以試齊四款上海特色嘅小食,其中我最愛肴肉,之前從來無食過,肥瘦適中,口感特別。小竹筍爽脆,甜甜地好開胃,呢道菜作為前菜簡直係非常豐富。話梅花雕醉雞雞隻浸係花雕酒裡,食得出每一啖雞肉質都好鮮嫩,而且充滿花雕酒既香,簡直令到我地回味無窮。336上海小籠包 食上海野點少得小籠包,價錢親民,最重要質素極高,小籠包多汁到爆,而且皮薄餡多,湯汁亦都非常鮮甜。黃金四季豆本身都好中意黃金炒既野,今次叫左四季豆,炒到非常香,而且四季豆本身都好爽脆,簡直係提升左成個質素。雲吞酸辣湯朋友最愛食酸辣湯,今次加左雲吞,個皮吸晒酸辣湯個味,非常掛汁,而且雲吞都勁多餡,食完個雲吞重可以飲晒d湯,又唔會太過辣,岩晒我。上海炒年糕今次個MVP竟然炒

四小拼-小竹荀、肴肉、烤麩、小排骨

話梅花雕醉雞

336上海小籠包

雲吞酸辣湯

上海炒年糕

今次個MVP竟然炒年糕,炒得非常有鑊氣,佢連D配料都炒得好鬼香,年糕size岩岩好,食落非常彈牙,最緊要唔會覺得好油膩。

椰菜回鍋肉

估唔到入面有大量椰菜,而且回鍋肉份量都唔少,炒埋一碟非常惹味,如果配埋白飯就簡直一流,可惜太飽。

豆沙鍋餅

一上既時候已經切開左八件,細細啖可以慢慢品嚐下紅豆既味道,不過由於佢係即叫即整,所以打算叫既朋友食既時候要小心睇熱同埋需要預留少少時間整喔!
2024-01-16 28 瀏覽
上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場6樓605-606號舖收工同班同事約咗一齊食飯,大家不約而同都好想食上海嘢,最後去咗iSquare食呢間已經開咗好多年嘅上海婆婆336。四小拼(小竹荀-肴肉-烤麩-小排骨)前菜我哋揀咗四小拼,初頭以為前菜份量會好少,但估唔到四款小食每款份量都唔少,夠晒我哋四個人食,仲可以一次過試晒最特色嘅上海小食。酸辣湯雲吞酸辣湯雲吞可以滿足晒又想飲酸辣湯同埋又有雲吞食,雲吞有五大粒,連埋酸辣湯一齊食又意想唔到咁夾,酸辣湯唔算好辣,啱晒鍾意食微辣人士。336上海小籠包嚟到食上海嘢又點可以唔食小籠包呢,小籠包粒粒湯汁都好飽滿,而且肉多,熱辣辣夠晒出色。上海炒年糕不嬲都好鍾意食上海炒年糕,鍾意年糕嘅質地煙煙韌韌,味道有夠晒嘢味,幾個人一齊share嚟食就最適合不過。黃金四季豆平時食開欖菜四季豆,估唔到呢度有鹹蛋黃炒四季豆,每一條四季豆都沾滿晒鹹蛋黃醬,真係令人越食越開胃。話梅花雕醉雞估唔到雞嘅份量咁多,而且每一嚿都啖啖肉,充滿着花雕嘅酒香,超級濃味!
上海婆婆336 (iSQUARE國際廣場)

四小拼(小竹荀-肴肉-烤麩-小排骨)

336上海小籠包

上海炒年糕

話梅花雕醉雞

2024-01-15 31 瀏覽
同朋友去左isquare睇咒術迥戰展,睇完之後好肚餓,去左上面6樓食晚餐🥣上海婆婆336好大間,入去醫肚仔👅醉乳鴿醉雞就食得多,少有冷盤醉乳鴿乳鴿鴿肉滑溜,花雕酒香濃336上海小籠包(4隻)食上海菜,點少得去嗌小籠包,♨️熱騰騰小籠包,襯熱食,湯汁一口爆發,絕對係小籠包嘅精華所在👍🏻魚湯蒜子BB棠菜一啖可以品嘗嘅BB棠菜 吸收哂魚湯🐟嘅鮮味鬼馬酸菜鱼(跟油炸鬼)❤️好貼心,有得揀辣度,麻度我哋嗌小辣,小麻 唔會淡而無味,有少量辣椒 🌶️辣度係唔食得辣既人都食到👍🏻酸菜魚好好食 🤤個酸度都好夾 配埋薯粉食會更加突出兩者個味 食唔停🤣 配油炸鬼食 新鮮配搭✨效果都唔錯 點多d湯食口感會更豐富黃金炒飯鹹蛋黃炒飯,鹹蛋黃炒得均勻,飯粒粒分明,份量十足,同行4人,每人各食碗👍🏻流心椰汁小煎堆 (3粒)外脆內軟,咬入去有椰汁同西米流出嚟
同朋友去左isquare睇咒術迥戰展,

醉乳鴿
醉雞就食得多,少有冷盤醉乳鴿
乳鴿鴿肉滑溜,花雕酒香濃

336上海小籠包(4隻)

魚湯蒜子BB棠菜
一啖可以品嘗嘅BB棠菜 吸收哂魚湯🐟嘅鮮味

鬼馬酸菜鱼(跟油炸鬼)

❤️好貼心,有得揀辣度,麻度

我哋嗌小辣,小麻 唔會淡而無味,
有少量辣椒 🌶️辣度係唔食得辣既人都食到👍🏻

酸菜魚好好食 🤤
個酸度都好夾 配埋薯粉食會更加突出兩者個味 食唔停🤣

配油炸鬼食 新鮮配搭✨效果都唔錯 點多d湯食口感會更豐富

黃金炒飯

流心椰汁小煎堆 (3粒)
外脆內軟,咬入去有椰汁同西米流出嚟
2024-01-11 90 瀏覽
媽媽是上海人,前兩天媽媽跟通電話,無意間說起上海菜,她說很懷念上海的味道~今日給她一個驚喜,提早放工,帶她品嚐新派上海菜😊由於時間尚早,所以人流不是太多,餐廳闊落,兼設有多張大枱,圓枱~足夠多人飯局聚會👍蟹粉小籠包(4隻)絕對係上海小吃的代表~必食之選🔸皮薄餡嫩湯汁足🔸 一口咬下,蟹香四溢真係兩隻唔夠喉🙈酸辣湯雲吞🔸有五粒雲吞酸辣湯不算太辣,啱我口味但媽媽略嫌不夠酸🫢黃金四季豆🔸可根據個人口味選擇,我們選擇了「淋一點」🔸一上枱已經聞到陣陣鹹蛋香, 鹹蛋黃炒過更加惹味無窮鬼馬酸菜魚(跟油炸鬼)🔸油炸鬼同平時食開的不一樣,比較厚身,口感像喊味牛脷酥🔸蓮藕,薯仔,萵筍,薯粉配菜,好豐富~份量充足

蟹粉小籠包(4隻)
絕對係上海小吃的代表~必食之選
🔸皮薄餡嫩湯汁足
🔸 一口咬下,蟹香四溢
真係兩隻唔夠喉🙈

🔸有五粒雲吞
酸辣湯不算太辣,啱我口味
但媽媽略嫌不夠酸🫢

黃金四季豆
🔸可根據個人口味選擇,我們選擇了「淋一點」
🔸一上枱已經聞到陣陣鹹蛋香, 鹹蛋黃炒過更加惹味無窮

鬼馬酸菜魚(跟油炸鬼)
🔸油炸鬼同平時食開的不一樣,比較厚身,口感像喊味牛脷酥
🔸蓮藕,薯仔,萵筍,薯粉配菜,好豐富~份量充足
蟹粉小籠包

2024-01-09
蟹粉小籠包
2024-01-11 31 瀏覽
朋友好喜歡吃上海菜,適逢佢今日升職又加薪,我就嚟到isquare入面嘅上海婆婆336同佢慶祝一下。336上海小籠包四隻小籠包皮薄餡靚,一咬勁多汁擠出來,坐對面嘅朋友要小心砂鍋鬆花菜花菜煸得好香,配上蒜心,有爽又香。孜然牛肉牛肉好大塊又夠腍,孜然味好香啱曬我!鬼馬酸菜魚鬼馬酸菜魚入面有蓮藕、萵筍、榨菜同埋紅薯粉,超多配料根本唔需要叫白飯。魚肉嫩滑無骨。抹茶芋泥餅呢個餅煎得好香又夠脆,芋泥一咬就唧曬出嚟。
336上海小籠包四隻
小籠包皮薄餡靚,一咬勁多汁擠出來,坐對面嘅朋友要小心
砂鍋鬆花菜
花菜煸得好香,配上蒜心,有爽又香。
孜然牛肉
牛肉好大塊又夠腍,孜然味好香啱曬我!
抹茶芋泥餅
呢個餅煎得好香又夠脆,芋泥一咬就唧曬出嚟。