2024-03-20 582 瀏覽
在黃大仙食飯的話比較喜歡去北館。地下再下一層有一間上海店最近轉了名,即刻試試。餐廳光猛開揚,座位闊落。入座時過了兩點,午市套餐和下午茶套餐同樣供應,選擇特別多。午市客飯竟然有松子黃魚,必點。另外兩個朋友一個點了鱔糊客飯,一個點了下午茶麵食,我們又各自加錢要了小食。非常豐富的一餐。(午市客飯)跟白飯和例湯🏅松子大黃魚($132)🏅銀芽炒鱔糊($78)(下午茶餐)送豆漿🏅菜肉雲吞麵+上海小籠包($60)(加配小食)🏅雞絲伴粉皮(+$18)🏅鎮江肴肉(+$18)🏅油炆小竹荀(+$18)松子大黃魚超級推薦!一整條黃魚上桌,黃魚炸得香脆不過火,魚肉新鮮嫩滑,魚皮魚頭酥脆,非常美味。廚師已將魚的中間大骨起出,所以啖啖肉。糖醋醬汁酸中帶甜,還有雜果和椰果,酸甜可口。銀芽炒鱔糊好大碟,黃鱔厚肉無骨,肉質爽脆與腍滑兼備,加埋芽菜仔與惹味醬汁,非常好下飯。菜肉雲吞鬆軟好吃,小籠包也很鮮味。三款小食雖然份量少少,但味道很好。

(午市客飯)跟白飯和例湯
🏅松子大黃魚($132)
🏅銀芽炒鱔糊($78)
(下午茶餐)送豆漿
🏅菜肉雲吞麵+上海小籠包($60)
(加配小食)
🏅雞絲伴粉皮(+$18)
🏅鎮江肴肉(+$18)
🏅油炆小竹荀(+$18)

銀芽炒鱔糊

菜肉雲吞鬆軟好吃,小籠包也很鮮味。
菜肉雲吞麵

三款小食雖然份量少少,但味道很好。
2024-03-20
銀芽炒鱔糊
1天前 0 瀏覽
黃金蝦球的蝦肉鮮嫩多汁,外層裹滿了鹹蛋黃,酥脆金黃,入口即化,口感讓人回味無窮,配上爽脆的黃瓜,絕配。江南三小拼是選擇困難症另一道不可錯過的涼菜。鎮江水晶肴肉晶瑩剔透,入口即化。江南小排骨烹飪得恰到好處,是甜口愛好者的必點。四喜烤麩則吸滿了湯汁,口感豐富。除了招牌菜,腰果雞丁也非常驚喜。雞肉鮮嫩多汁,配以香脆的腰果和蘿蔔丁,咸甜下飯。最後,婆婆擔擔麵,麵條口感勁道,配以香辣的醬汁和花生碎,味道濃郁。

3天前 0 瀏覽
老公最近較鍾意食中式,今晚同佢去上海嘢,餐廳裝修都幾光鮮,有卡位,幾光猛新淨。今日老公發板,坐低點了好多嘢食,有飯有麵有小菜同小籠包。上海小籠包$45 一籠四隻,每隻都好大隻,皮簿及爆湯,味道都唔錯,最緊要係好夠熱。紅燒豆腐$75都好大碟,d豆腐幾滑,冬菇片加上筍片及毛豆一齊食,清清地,素食味道唔錯。糖醋魚塊$85 糖醋甜酸比例適中,d魚塊好大件而且食落感覺外脆內嫩滑,個汁做得好好,不會太稠。婆婆擔擔麵$58味道不過不失,不過偏辣,略嫌麻醬味不足,湯底同一般既擔擔麵有d唔同,可能係婆婆擔擔麵專有味道。上海婆婆粒粒炒飯$82 個炒飯醬油味好香,色香味俱全,食落唔會好咸。用了好多臘腸,但食落唔會好油膩,加上蛋香,個炒飯感覺農家味道十足,仲上好多蝦仁,值得推介。

今日老公發板,坐低點了好多嘢食,有飯有麵有小菜同小籠包。

上海小籠包$45

紅燒豆腐$75

糖醋魚塊$85

婆婆擔擔麵$58

上海婆婆粒粒炒飯$82

2024-05-09 0 瀏覽
上海婆婆越來越愛吃中菜 假期又特意來吃是水浸後的黃大仙重開新裝修的這間上海婆婆是全新的木色裝修 小清新的感覺 位置舒服也寬闊松子大黃魚 $188鮮嫩的大黃魚為主角 整條魚炸得外焦內嫩搭配了香脆的松子 魚肉肥美、口感豐富魚肉的鮮美 加上醬汁酸甜 十分開胃好吃 同時整碟都啖啖肉 吃這道魚都不怕有骨田園獅子頭 $85傳統上海菜的味道 經典的菜式精心製作的大大個豬肉獅子頭 搭配了大白菜做底和濃郁的醬汁肉質鮮嫩 味道不錯 送白飯一流婆婆粗炒 $82粗炒也是上海菜的一道經典菜品炒得色澤均勻 麵條入味軟硬適中這道菜是一種簡單卻美味的選擇上海小籠包 $45最後不少得要點小籠包 上海菜美食包裹著鮮嫩多汁的豬肉和濃郁的湯汁咬下去時 湯汁在口中爆發 小心燙口
上海婆婆

越來越愛吃中菜 假期又特意來吃
是水浸後的黃大仙重開新裝修的
這間上海婆婆是全新的木色裝修
小清新的感覺 位置舒服也寬闊

松子大黃魚 $188
鮮嫩的大黃魚為主角 整條魚炸得外焦內嫩
搭配了香脆的松子 魚肉肥美、口感豐富
魚肉的鮮美 加上醬汁酸甜 十分開胃好吃

最後不少得要點小籠包 上海菜美食
包裹著鮮嫩多汁的豬肉和濃郁的湯汁
咬下去時 湯汁在口中爆發 小心燙口

2024-05-09 0 瀏覽
今晚又嚟黃大仙搵美食😍 上網見到好多人推薦 想試好耐!今次同屋企人食完大讚每款食物都好好味,上菜速度快,服務員態度好,絕對會再嚟食👍🏻🍚黃金炒飯賣相超吸引😍 份量多,夠2人 share食😆 值得一試!香噴噴嘅鹹蛋黃配牛肉及蝦仁,炒飯金黃鬆軟,米飯與各種配料完美結合,每一啖都帶有獨特的香氣和口感,非常美味😋🍜婆婆擔擔麵香濃惹味🔥 麵條彈牙,配上豬肉碎,加入辣椒醬、豆瓣醬和其他香料,味道微辣鮮香,簡單又美味😋🥟上海小籠包必食!非常喜歡它的口感和湯汁。外皮厚度適中,不會穿,內部包裹著鮮美的豬肉餡料和濃郁的湯汁,放入口咬下溢出鮮美湯汁😍😍😍 好正!一定要攤凍少少先食🤭🥵🥟上海大雲吞健康美味之選!湯汁清甜,配搭高質大大粒雲吞,外皮薄而滑,內部餡料鮮美豐富👍🏻 非常嫩滑🍆醬燒肉末茄子超惹味!經典的家常菜,茄子炒至軟嫩,與醬燒的肉末完美搭配,味道鹹香,配飯食一流!🥯一口小饅頭(炸)(4件)必點炸饅頭🫶🏻🫶🏻 外皮酥脆,內部鬆軟,配搭練奶一流🤤🤤🤤

🍚黃金炒飯

🍜婆婆擔擔麵

🥟上海小籠包

🥟上海大雲吞

🍆醬燒肉末茄子

🥯一口小饅頭(炸)(4件)
必點炸饅頭🫶🏻🫶🏻 外皮酥脆,內部鬆軟,配搭練奶一流🤤🤤🤤
2024-05-07 29 瀏覽
黄大仙(上海婆婆)地理位置非常方便,黄大仙地鐵一出直達。❣️上海小籠包~皮薄內裡包著濃郁湯汁和鮮甜饀料,每一口鮮甜美味❣️婆婆粒粒炒飯蝦仁鮮嫩彈牙,臘腸香氣四溢,炒飯香濃而不膩,每一口都是美味的享受。❣️黃金大蝦球外層裹著咸蛋黄沙甘香酥脆,鮮嫩爽口大蝦,非常惹味❣️銀芽炒鱔糊銀芽爽甜,鱔糊香脆,食上海菜餚必選😋😋❣️糖醋魚塊外脆內嫩,糖醋醬汁香甜酸爽拌飯“正”👍👍❣️菜肉雲吞麵湯頭醇厚,菜肉雲吞肉質鮮嫩,配上軟滑的麵條,令人回味無窮。❣️雞絲拌粉皮粉皮爽滑,青瓜絲爽脆,雞絲鮮嫩多汁,配上麻香的調味料,口感豐富。
黄大仙(上海婆婆)

地理位置非常方便,黄大仙地鐵一出直達。
❣️上海小籠包~

皮薄內裡包著濃郁湯汁和鮮甜饀料,每一口鮮甜美味
❣️婆婆粒粒炒飯

❣️黃金大蝦球

外層裹著咸蛋黄沙甘香酥脆,鮮嫩爽口大蝦,非常惹味
❣️銀芽炒鱔糊

銀芽爽甜,鱔糊香脆,食上海菜餚必選😋😋
❣️糖醋魚塊

外脆內嫩,糖醋醬汁香甜酸爽拌飯“正”👍👍
❣️菜肉雲吞麵

湯頭醇厚,菜肉雲吞肉質鮮嫩,配上軟滑的麵條,令人回味無窮。
❣️雞絲拌粉皮

2024-05-07 0 瀏覽
精緻好味嘅上海菜係我同屋企人嘅心頭愛,呢日去咗黃大仙中心嘅上海婆婆,食物好味環境舒服😋蟹粉小籠包 $88皮薄多汁,蟹粉香濃蘿蔔絲餡餅(2件) $38有少少失望,外皮偏濕,入面餡料好似冇咩調味松子大黃魚 $188好好味😋大黃魚炸到好酥脆,魚肉結實啖啖肉,醬汁酸甜好味琥珀合桃芥末蝦球 $148老公好欣賞😂蝦球爽口彈牙,脆炸外皮沾滿芥末沙律醬,加埋芝麻香,味道口感都好豐富旁邊仲有琥珀合桃,食到唔停口蟹粉炒粉皮 $118蟹粉嘅味道係有嘅,雖然唔太濃,粉皮炒完都係好乾身,唔會黐埋晒👍🏻黃金四季豆 $78呢個好食😋鹹蛋黃醬汁好香濃每一條四季豆都沾滿黃金醬好惹味!值得一食雪糕高力豆沙(4件)(曲奇)$78高力豆沙就食得多,加埋雪糕喺中間就第一次,冰火交融幾特別四個人食啱啱好~性價比都算高

蟹粉小籠包 $88
皮薄多汁,蟹粉香濃
蟹粉小籠包

蘿蔔絲餡餅(2件) $38
有少少失望,外皮偏濕,入面餡料好似冇咩調味

松子大黃魚 $188
好好味😋大黃魚炸到好酥脆,魚肉結實啖啖肉,醬汁酸甜好味

琥珀合桃芥末蝦球 $148
旁邊仲有琥珀合桃,食到唔停口
琥珀合桃芥末蝦球

蟹粉炒粉皮 $118

黃金四季豆 $78
呢個好食😋鹹蛋黃醬汁好香濃
每一條四季豆都沾滿黃金醬
好惹味!值得一食
黃金四季豆

雪糕高力豆沙(4件)(曲奇)$78
高力豆沙就食得多,加埋雪糕喺中間就第一次,冰火交融幾特別

四個人食啱啱好~性價比都算高
蟹粉小籠包
琥珀合桃芥末蝦球
黃金四季豆
2024-05-07 0 瀏覽
上海小籠包真係百吃不厭,今日就嚟上海婆婆食上海菜。上海小籠包 $45薄薄嘅皮包住豐富嘅湯汁和鮮味嘅豬肉餡,外皮不僅薄而煙靭,肉餡鮮嫩多汁,令人一試愛上,加點醋汁,可以幫助去膩。酸辣湯拉麵$68湯底濃度適中,酸酸辣辣,很醒胃,加入了爽口的木耳絲和筍絲,增加咗口感層次鱔糊撈麵 $88一絲絲的鱔軟綿綿,加入大豆芽同菇絲去炒,再將麵撈匀上色,夠味唔太鹹。砂鍋雲吞雞 (小)$102砂鍋入邊嘅雞肉鮮嫩,雲吞浸喺熱騰騰嘅雞湯入面,雲吞粒粒飽滿,雞湯鮮甜,飲一碗湯很暖胃,飲到見底😋菠蘿黑醋排骨$85菠蘿嘅甜同黑醋嘅酸完美融合,排骨肉質爽嫩,佐飯都唔錯。
上海小籠包真係百吃不厭,今日就嚟上海婆婆食上海菜。

上海小籠包 $45

酸辣湯拉麵$68

鱔糊撈麵 $88

砂鍋雲吞雞 (小)$102

菠蘿黑醋排骨$85
菠蘿嘅甜同黑醋嘅酸完美融合,排骨肉質爽嫩,佐飯都唔錯。
2024-05-06 0 瀏覽
♡♡♡📍 上海婆婆 (黃大仙)黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下低層LG05號舖行去黃大仙就見到間食上海嘢嘅,覺得價錢都OK就想試吓啦,覺得性價比都幾好,地方又就腳,就喺正地鐵站隔離真係幾方便😎。🍽️川渝小籠包食上海嘢冇理由唔食小籠包🤣!但係因為我哋叫咗蟹粉撈麵,所以就叫咗個招牌嘅小籠包,小籠包嘅外皮有別於一般嘅小籠包,而且外型上已經比較吸引🤣;咬一口小籠包仲會有肉汁,食小籠包嘅精華喺晒入邊嚕🥰!🍽️砂鍋花膠雲吞雞(小)入邊都幾足料,真係會有好多嘅雞肉喺入邊,而且花膠嘅份量都幾多,覺得雞肉同埋花膠已經煲到好入味,仲有一啲蔬菜喺砂鍋入邊亦都係朔晒湯嘅精華,湯水好清甜,超香勁好飲🥰!🍽️蟹粉撈麵覺得成份Menu最為吸引嘅就係蟹粉系列😝😝!因為真係覺得係粉超好食勁吸引!今次就想試吓呢個蟹粉撈麵,一上枱就已經聞到好香嘅蟹粉味❣️,係個醬汁已經睇到好多嘅蟹膏喺度,真係睇上去已經勁吸引❣️❣️!麵質細滑, 撈埋之後每一條面都會掛上濃厚嘅蟹粉汁🥰,食起上嚟真係超過癮🥰🥰!🍽️雞絲伴海蜇份量都幾多,覺得雞絲同海蜇嘅份量比例啱啱好🤣,而味道適中;海蜇好有口感,亦都很爽脆!雞絲細嫩, 令到雞絲半海蜇成個組合更加ma
♡♡♡
📍 上海婆婆 (黃大仙)
黃大仙龍翔道136號黃大仙中心北館地下低層LG05號舖

🍽️川渝小籠包

🍽️砂鍋花膠雲吞雞(小)

🍽️蟹粉撈麵

🍽️雞絲伴海蜇
份量都幾多,覺得雞絲同海蜇嘅份量比例啱啱好🤣,而味道適中;海蜇好有口感,亦都很爽脆!雞絲細嫩, 令到雞絲半海蜇成個組合更加match🤣 !
2024-05-01 0 瀏覽
估唔到黃大仙都有一間咁正宗嘅上海菜食,價錢又唔貴,食得很豐富!😋😋🤩上海小籠包外皮薄內裡包著湯汁和多汁的餡料。每一口都能感受到滿滿的鮮美口感☺️☺️☺️🤩韭菜盒子🥟外酥內軟的韭菜盒子,外皮煎至金黃酥脆,內裡韭菜的清香😄😄😄🤩排骨擔擔麵酥炸排骨好脆,熱辣辣,好好食!🤓🤓而且擔擔麵湯底辣辣地,湯底都好濃郁😋😋😋🤩腿蓉奶湯津白清清地,食埋奶湯津白,就圓滿啦🥰🥰🥰份量亦都好多😄😄🤩酒釀湯圓甜美的酒釀湯汁,芝麻湯圓的皮薄而Q彈,配上酒釀的香甜😛😛🤩綠茶芋泥餅綠茶的清香和芋頭的濃郁口感🥳🥳彈牙的糯米外皮包著香氣濃郁的芋泥內餡,每一口都充滿幸福的感覺🙂🙂🤩雪糕黑糖冰粉冰粉原本沒有味道,但搭配上香甜的雪糕和濃郁的黑糖糖漿,甜絲絲的味道很幸福👍👍冰粉的口感爽滑❤️❤️鍾意食甜品嘅朋友要試呀☺️☺️

🤩上海小籠包

🤩韭菜盒子🥟
外酥內軟的韭菜盒子,外皮煎至金黃酥脆,內裡韭菜的清香😄😄😄

🤩排骨擔擔麵

🤩腿蓉奶湯津白
清清地,食埋奶湯津白,就圓滿啦🥰🥰🥰份量亦都好多😄😄

🤩酒釀湯圓
甜美的酒釀湯汁,芝麻湯圓的皮薄而Q彈,配上酒釀的香甜😛😛

🤩綠茶芋泥餅

🤩雪糕黑糖冰粉
2024-04-30 45 瀏覽
裝修之後,這餐廳最大的是6人圓桌 ,勉強可坐8人。我們這天訂了8位入坐,幸好個個大人都是瘦個子,都可以坐著。用手機點了12個餸菜包括前菜,包點,麵食等,餸菜5分鐘內陸續上枱,扣除每人一套杯碟,枱面最多只可放4-5個碟。當時待應沒有因為枱不夠位而想辦法,上菜姐姐一味放低食物,真是疊羅漢都放唔哂。作為客人唯有拿拿淋食哂枱面食物。這餐飯真是食得好辛苦。總括,食物算不錯,裝修後價錢略貴仲細碟了。待應人手足夠,但欠缺樓面經驗。最重要不要一次過落12個餸,唔會有位放,最好每次叫3-4個,差不多食完再叫。

2024-04-20
生日
我喜歡的餐廳「上海婆婆」於黃大仙中心北館開設分店,我當然第一時間到訪支持一下,蔟新的木系裝修典雅大體,座位舒適;食物選擇非常豐富----------🔹生煎包3個 $42包面灑上少量蔥花及芝麻點綴;包體輕甜,鬆軟綿密,底部煎至金黃香脆;肉餡鮮味彈牙帶適量的肉汁美味指數:8.5/10----------🔹京蔥爆羊肉 $92加入冬菇及筍片炒成,京蔥及蔥段份量十足;羊肉切成薄片,脂肪比例低,啖啖羊肉香而不帶羶味,調味剛好不過鹹美味指數:8/10----------🔹韭王炒鱔糊 $128上色均勻,份量豐富;韭菜新鮮爽口,鱔糊鮮嫩軟滑帶輕爽口感,鱔香濃郁;調味鹹甜有致,非常滋味美味指數:8/10----------🔹婆婆擔擔麵 $58加入大量肉碎及花生碎肉碎鮮味彈牙,麵條細滑輕軟,加入花生碎的湯底與麻醬比例平衡,是正宗的擔擔麵口味美味指數:9/10----------🔹綠茶芋泥餅 $28大餅型的芋泥餅周邊沾上香口芝麻,食到淡淡的綠茶及芋泥香,甜度不高,口感外脆內綿,為豐富的一餐作結美味指數:8/10
🔹生煎包3個 $42
2024-04-29
  • 生煎包
  • 婆婆擔擔麵
2024-04-28 38 瀏覽
黃大仙中心上海菜✨✨✨✨新開的上海菜餐廳,環境舒適好坐、快速上菜,食物有很多選擇,款式也有很特別的,質素也有水準!《蟹粉小籠包》$88創意蟹粉的小菜有很多款,當中這款小籠包也相當受歡迎,外皮有著橙和白兩種色,咬下去是啖啖鮮肉和蟹皇的味道,大滿足!《蟹粉扒豆腐》$128蟹粉系列中更點了這款豆腐,滑嘟嘟的豆腐與蟹皇混合一起,當中更有啖啖的蟹肉,有小小微辣,但相當惹味!《蒜泥白肉片》$78經典的上海菜涼拌小吃,肉片勻薄大塊,蒜味濃郁,鹹辣鮮香,並略有回甜,肉片肥瘦兼備。《砂鍋雲吞雞鍋》$188雞不破皮,雞肉嫩滑,湯中的金華火腿香氣濃郁,味道鮮清新,配搭啖啖肉的雲吞,鮮味十足!《琥珀合桃芥末蝦球》$148小菜之一選了蝦球,運用了芥末醬混合而成,蝦球外層脆口,有微微的炸過,而蝦肉彈牙,配搭琥珀合桃,令小菜更加開胃好味!《婆婆粒粒炒飯》$82主食點了一個飯,粒粒分明的炒飯,軟中帶Q的米粒,口感清爽,並且不粘牙,展現出師傅的細心。
黃大仙中心上海菜✨✨✨✨

《蟹粉小籠包》$88

《蟹粉扒豆腐》$128

《蒜泥白肉片》$78

《砂鍋雲吞雞鍋》$188

《琥珀合桃芥末蝦球》$148

《婆婆粒粒炒飯》$82
2024-04-26 35 瀏覽
好耐冇去「上海婆婆」,今晚去食晚餐,都係覺得有質素👍🏻 上海小籠包,包子皮薄,多湯汁,豬肉餡料鮮美濃郁,每一口都好多好味👍🏻酸辣湯雲吞,雲吞皮薄滑,湯汁酸辣開胃排骨湯麵,湯頭鮮甜,排骨肉外脆內嫩,麵條有嚼勁,好滿足!婆婆擔擔麵,麵條彈牙,加上麻醬,每一口都刺激味蕾!甜品方面,「上海婆婆」嘅酒釀湯圓、綠茶芋泥餅同高力豆沙都好出色!酒釀湯圓甜而不膩,綠茶芋泥餅濃郁香甜,高力豆沙餅充滿豆香!🥟🍜🍲
好耐冇去「上海婆婆」,今晚去食晚餐,都係覺得有質素👍🏻

酸辣湯雲吞,雲吞皮薄滑,湯汁酸辣開胃

排骨湯麵,湯頭鮮甜,排骨肉外脆內嫩,麵條有嚼勁,好滿足!

婆婆擔擔麵,麵條彈牙,加上麻醬,每一口都刺激味蕾!

2024-04-26 25 瀏覽
今日到黃大仙開會,睇到黃大仙中心開咗上海婆婆,咁一定要試試啦。哩間餐廳晚市好full,睇落大部分都係街坊幫襯。Menu同isquare果間有少少分別,有蟹粉限定menu,唔錯。不過FD宜家飲緊中藥,唔可以食蟹,唯有下次再試。泡椒鳳爪,估唔到好大一份。鳳爪肉好緊致,入口Q彈。稍微做了少麻少辣處理,適合香港哩邊口味。秘制醒胃豬手粒,豬手切開咗一口大小,食落好似燒味店分蹄,不過要更加彈牙。搭配嘅酸甜汁同豬手好夾,作為開胃菜唔錯。淮揚軟篼響油鱔糊跟夾餅,用上海家常菜手法燒制鱔糊,食落香甜軟嫩,同埋醬香味十足。夾餅送上來仲熱笠笠,夾埋鱔糊一齊食,又係另一種風味。重慶麻辣小餛飩(8粒),小混沌皮薄肉鮮,每一顆餡料都好飽滿,搭配埋麻辣湯底,食落香辣鮮甜。
2024-04-23
  • 淮揚軟篼響油鱔糊跟夾餅