2023-11-04 1120 瀏覽
🍽️ As someone who appreciates the finer things in life, I opted for their seasonal crab menu, as this is the perfect time to indulge in the delights of crab. My anticipation was at an all-time high, but unfortunately, the Pan-fried Rice Noodle Roll with Hairy Crab Roe & Crawfish fell short of my expectations. The crab roe seemed to be mixed with other sauces, resulting in a lack of the rich crab flavor that I was eagerly anticipating. Perhaps my expectations were sky-high, which is why I was left feeling disappointed. However, I must say that the other dishes I ordered, such as the Shanghai Wok Fried Rice Cake with Vegetables and Shredded Pork ($82), Chinese Cabbage with Ham and Cream Sauce ($76), Drunken Pork Knuckles in Hua Diao Wine (regular) ($74), and Shredded Chicken with Mung Bean Noodles in Sesame Dressing (additional $1 for orders above $300), were consistently outstanding, just as I had experienced on previous visits.

🍵 To note, there is a tea charge of $12 per person, and my total bill came to $415.4 for 2 persons, inclusive of the 10% service fee. While the seasonal menu may have left me wanting, I've learned that sticking to the regular menu is the way to go for a consistently delightful dining experience at Shanghai Lao Lao.
2023-10-13 764 瀏覽
下午五時三十分,趕達下午茶套餐的尾巴。款式配搭多變,主食、小食,以及飲品有不同選項。 (1) 姥姥厚切排骨手切拉麵接近一點五厘米的酥脆排骨,粉漿厚薄適中。 (2) 雪菜鱻魚湯拉麵魚肉細嫩雪白,沒有因去腥而留有薑辛。粉漿輕得似薄紗,僅僅包裹魚肉在湯上遊。 (3) 香煎素鴨豆油皮層層疊上,色澤金黃,鹹中帶豆香。 (4) 鮮蝦炸雲吞蝦肉少許,沒有酒樓點心般的比例。(那是當然,它只是個小食啊~)然而,雲吞皮炸得香脆,不會像氣炸鍋或預製出來。

(1) 姥姥厚切排骨手切拉麵
姥姥厚切排骨手切拉麵

接近一點五厘米的酥脆排骨,粉漿厚薄適中。

(2) 雪菜鱻魚湯拉麵
雪菜鱻魚湯拉麵

(3) 香煎素鴨
香煎素鴨

豆油皮層層疊上,色澤金黃,鹹中帶豆香。

(4) 鮮蝦炸雲吞
雪菜鱻魚湯拉麵
香煎素鴨
鮮蝦炸雲吞
2023-08-08 1242 瀏覽
​今晚收工又去德福,老婆想食上海菜,就去呢間。首先講下點解環境俾咁低分: 一入到去哥哥帶我地去搭枱,衰多口問咗句有冇得唔搭,就帶咗我地入最入的2人枱。懷疑張枱係俾員工休息,成張櫈都係懷疑面包碎,枱旁的牆d醬汁彈到成牆都係都無人清潔,最慘係坐咗一陣個身開始身痕........講返野食,今次叫咗: 四川擔擔麵 + 排骨 - $63 + $36  👌🏻麵幾好食! 真係似係拉出嚟,麵係有粗有幼果隻,不過無之前食標榜即拉果d 咁煙靱炸排骨好厚,厚得嚟唔會太硬,炸粉唔會話好厚,但個人寧願分2 塊薄的... 雲吞雞湯 - $52 👌🏻中規中矩,$52 會覺得少少貴小籠包 - $43 👍🏻小籠包好食! 好多肉汁爆出嚟炸雲吞 - $45 👌🏻其實唔錯,不過可惜的係上碟時個底好多油,如果加返塊吸油紙會好d桂花酒釀丸子 - $40 👌🏻桂花味好香,丸子份量唔太多
​今晚收工又去德福,老婆想食上海菜,就去呢間。

首先講下點解環境俾咁低分:

講返野食,今次叫咗:

四川擔擔麵 + 排骨 - $63 + $36  👌🏻

雲吞雞湯 - $52 👌🏻
中規中矩,$52 會覺得少少貴

小籠包 - $43 👍🏻
小籠包好食! 好多肉汁爆出嚟

炸雲吞 - $45 👌🏻

桂花酒釀丸子 - $40 👌🏻
桂花味好香,丸子份量唔太多
  • 小籠包
2023-07-21 784 瀏覽
九龍灣返工嘅朋友,最鍾意去德福商場搵食😛我都好鍾意食上海嘢,所以搵左個lunch time就試咗依間上海姥姥。平時多數多人至等唔至位,試左幾次先可以係lunchtime 搵到位😅😅😅午餐set lunch 包前菜,主菜同飲品。主菜可以有幾款揀。前菜我揀左雞絲粉皮,好食🤤。主菜就上海排骨麵,排骨好夠味,飲品要左豆漿。成個set lunch 我俾80分,扣分位係太多人,等位難,食得有點趕。上海姥姥嘅食物質素一向好好,推介👍🏻
九龍灣返工嘅朋友,最鍾意去德福商場搵食😛

上海姥姥嘅食物質素一向好好,推介👍🏻

雞絲粉皮
雞絲粉皮
2023-05-22 1080 瀏覽
有人像我這樣遲嗎?素食餐牌推出了很久才第一次試食😂店員說素食餐牌好像至8月底。要食趁早。🥗乾煸素肉四季豆$80-原食譜辣的,今次走辣。下次再試原味辣👍🏻炒得夠乾身夠鑊氣又入味。推薦!🥗姥姥素肉小龍包 (4件)$43- 爆汁小籠包,真的!爆到放枱的電話上去😂餡料很多,不過皮較厚,摺頂部份都咬不下😅醋也比較淡。一個人的午餐點了兩個菜。餐牌上還有兩個素菜式- 擔擔面和麻婆豆腐。都是辣的留待下次吧。
🥗乾煸素肉四季豆$80
🥗姥姥素肉小龍包 (4件)$43
2023-04-30 817 瀏覽
Long weekend 的星期日午餐,中午12時,店內約只有30 %座位有客.點兩碗拉麵,小籠包及芝麻卷,食物質素真的非常非常普通,此外,其中一碗薺菜魚肉雲吞拉麵等了28分鐘還未到,要催單下,才話要耐少少,結果再等不明為何假日時間上餐超慢,以後不會再考慮
不明為何假日時間上餐超慢,
以後不會再考慮

2023-04-30
上海姥姥在香港多區均有分店,最近推出小籠包新成員一一薺菜鮑魚小籠包,很適合打卡📷 薺菜鮑魚小籠包 $49一籠4件,內有紅燒鮑魚、薺菜及豬肉,鮑魚約五毫硬幣大小,小籠包外皮厚度適中,湯汁足夠,咬開時要小心燙口。價錢只比普通版招牌小籠包只貴$6,絕對是高CP值打卡之選👍🏻👍🏻👍🏻🍚 其他菜式沒有特別驚艷或失望,不作詳細描述,部分涼菜/小食設輕盈及標準兩種大小選擇,以符合不同食客人數需要。以下為是次點餐菜式價錢:香煎素鵝(標準)$64招牌小籠包 $43爆汁鮮肉鍋貼 $41姥姥家鄉粗炒 $82雞絲粉皮(標準)$64家鄉回鍋肉 $88鮮蝦韭菜煎餅 $45脆炸豆沙包 $42⚠️ 注意 ⚠️先前已吃過幾次這家的水晶肴肉,口感均有過硬的缺點,不推薦點這道菜✏️ 另收茶錢$6/位及加一服務費

📷 薺菜鮑魚小籠包 $49

脆炸豆沙包 $42

⚠️ 注意 ⚠️

✏️ 另收茶錢$6/位及加一服務費

2023-04-25 456 瀏覽
上星期去九龍灣德福商場逛街,見好多人排隊,所以揀左吃上海菜,等了15分鐘才有位,好耐無吃過有點期待。 有點肚餓所以叫了兩個炒飯 楊州炒飯跟港式不同,配料和味道略嫌太淡,另一個鹹菜炒飯可能有榨菜反而帶出味道。小食叫了素鴟和薰魚,輕盈果然份量夠小,略嫌腐皮不夠香脆,小籠包正常,亦有叫韭菜餡餅,皮比較厚實,可能所有小食都預先做好,食物出品前又不翻煎炸,味道略遜色,但輕盈價錢平均超過44蚊都不輕型。好多年冇吃個上海菜,今次真的有點失望,而且枱的擺位非常逼迫,不舒服,希望佢地盡力改善才可站穩腳。
2023-04-22
2023-04-01 580 瀏覽
突然好想食小籠包咁岩經過見到有得食就入左去食😂餐廳唔大間 位置得好少不過都唔算坐得逼既我個日就坐左係bar枱位 食中餐都有bar枱位真係第一次😂😂呢度要收茶位錢小籠包好juicy 入面好多汁賽螃蟹做得好好食 蛋白好滑 唔乾好香蛋黃味鎮江肴肉輕盈既份量有五粒干貝鮮魚魚肚豆腐羹入面好多魚,魚肚同埋豆腐成餐飯最遜色既就係呢個嫩雞煨麵佢既雞唔嫩 超鞋變左老雞煨麵咁但係佢湯底同麵都係好食既整體黎講成餐飯都係好食既不過價錢就少少貴間唔中食下都ok既
突然好想食小籠包
咁岩經過見到有得食就入左去食😂
餐廳唔大間 位置得好少
不過都唔算坐得逼既
我個日就坐左係bar枱位
食中餐都有bar枱位真係第一次😂😂
呢度要收茶位錢
招牌小籠包(4件)

小籠包好juicy 入面好多汁

干貝賽螃蟹

賽螃蟹做得好好食
蛋白好滑 唔乾
好香蛋黃味

鎮江肴肉(輕盈)

鎮江肴肉
輕盈既份量有五粒

干貝鮮魚魚肚豆腐羹
入面好多魚,魚肚同埋豆腐

嫩雞煨麵

成餐飯最遜色既就係呢個嫩雞煨麵
佢既雞唔嫩 超鞋
變左老雞煨麵咁
但係佢湯底同麵都係好食既

整體黎講成餐飯都係好食既
不過價錢就少少貴
間唔中食下都ok既
招牌小籠包(4件)
干貝賽螃蟹
鎮江肴肉(輕盈)
2023-03-19 393 瀏覽
之前是很喜歡吃上海姥姥的,前幾天偶然經過德福,想著去吃一頓,結果發現東西越做越差了。點了一個牛肉麵,上菜的時候上成了蝦面沒有給牛肉,麵很坨,口感很差,辣醬的味道也很一般。雞絲涼皮的味道也很一般,麻醬太過喧賓奪主,不喜歡麻醬的人慎選。不記得叫什麼炒飯的鹹蛋黃顆粒感太重,吃完喉嚨會發乾。酸菜魚的魚片分量不大,但是價格很貴。最重要的是,服務的質量也有很大的下降。付錢的時候一直掃不了,耽誤了很多時間。如果想吃中國菜還不如去其他茶餐廳。
  • 酸梅湯
2023-03-01 380 瀏覽
臨時約朋友食飯揀完又揀最後決定食上海姥姥近朋友仔公司又可以行下附近d舖頭一舉兩得1️⃣香辣貢菜口感脆脆的不過我一般般2️⃣五香燻魚炸過的魚肉結實香脆再配上甜甜的醬汁包裹讓人愛不惜口3️⃣水煮魚片媽呀!辣到想哭魚肉嫩滑無骨加上薯粉墊底還是挺飽的4️⃣蟹黃小籠包蟹黃味不算太突出湯汁鮮美一定要趁熱吃不然湯汁會流失變得乾身配醋是完美選擇上海姥姥都食過好多間分店但多數都係揀濃醬偏甜嘅菜系今次特別試左辣系列雖然辣出火花但整體都唔錯👍🏻
臨時約朋友食飯

雖然辣出火花
但整體都唔錯👍🏻
2022-12-11
2023-02-24 298 瀏覽
一場戲前的快飯,期待睇黃蜂女,蟻俠,心想不能遲入場。我想要有熱茶,朋友想要上海菜,於是選擇了朋友愛的姥姥。6:00人流唔多,可以好好休息,相信應該可以快上菜。因為唔太餓,所以我們選了細的雞絲粉皮,例牌醉雞,一客小籠包,鎮江黑醋骨。細的雞絲粉皮,例牌醉雞,一客小籠包,鎮江黑醋骨中。滿心歡喜渴一口熱茶時,驚見是微溫水,心想算啦,大口喝完,希望在明天,希望下杯熱啦,怎料都係溫水,心裡涼一涼,馬上減分。朋友也說怎會這樣,在忍不下的情況,只好叫服務員添“熱水”,表示想要熱d ,服務員的眉目間,“要熱喎”,叫先做,傷心。細的雞絲粉皮:真心好細,還沒有酒家的碗大,幸好我們不想太多澱粉質,尚可接受,受,男士應一口KO了。例牌醉雞:約四分一隻雞,是接受的,入味,酒香令人歡喜。一客小籠包:超熱辣辣,是我最滿意的。鎮江黑醋骨:正名應叫醉骨,黑醋骨十分細,如碎一樣,正常排骨大小的三分一,令人感到好似頭頭尾尾放在一起,俾你食。算啦,趕時間,但我唔係我推介點。
一場戲前的快飯,期待睇黃蜂女,蟻俠,心想不能遲入場。

例牌醉雞:約四分一隻雞,是接受的,入味,酒香令人歡喜。

一客小籠包:超熱辣辣,是我最滿意的。

算啦,趕時間,但我唔係我推介點。
2023-01-09 525 瀏覽
我地是日點了1. 糖醋排骨2. 五香燻魚3. 酸辣湯雲吞4. 招牌小籠包5. 開揚蔥油拌麵糖醋排骨同燻魚值得一點,接近我以前在上海食到的味道,酸甜醬油味,不過排骨分量就好夠,燻魚就好細份;酸辣湯雲吞不過不失,小籠包雖然稱不上皮薄,但都不算太厚,湯汁充盈,ok嗌得過;最令我大惑不解既係蔥油拌麵😂😂我食到滿頭問號?一碗蔥油麵無蔥油味,都無蝦米香味,連醬油香味都欠奉,仲衰過7仔撈麵😂😂😂咁基本既上海面類,希望改善下,其實整起黎真係好簡單。⚠️大家食呢間記得要避開蔥油拌麵食物:6/10服務:7/10環境:7/10性價比:7.5/10
我地是日點了

服務:7/10
環境:7/10
性價比:7.5/10
2022-10-24 592 瀏覽
突然想食上海野,好想食烤麩2個人食,叫左幾樣野小籠包,味道不錯,皮不會太厚烤麩,叫左輕食既份量,有點點失望,都係香港老飯店既烤麩更好食排骨擔擔麵,味道香濃叫左個湯,都幾好飲
突然想食上海野,好想食烤麩

2個人食,叫左幾樣野

小籠包,味道不錯,皮不會太厚

排骨擔擔麵,味道香濃

叫左個湯,都幾好飲
2022-10-20
用餐優惠
優惠券
2022-09-29 598 瀏覽
🔹九龍灣//上海姥姥🔹人均約$240🔹▫️鎮江肴肉 $50好味😋我簡左細份但真係幾少😂得6-7塊左右🥹點醋食好開胃口感勁qq 煙靭🥰🥰▪️松子黃花魚 $198少少貴🥹但都幾好食好似咕嚕肉既味咁🤣但變左係炸魚,味道都不錯👍🏼▫️ 蒜蓉油麥菜 $68幾大份!好多蒜蓉😂炒到有少少苦,不過都接受到🤣▪️ 招牌小籠包 $48好一般🌝唔算好貴叫做點心價錢,冇咁心痛😂😂▫️梅絮金酥餅 $42入面有啲肉碎同韭菜餡🤣你自己覺得唔係幾好食,但係男朋友覺得幾好,表面係好脆係真既🤣🔹好飽評語上海姥姥雖然好多間分店,但係我食得唔算好多次🤣我記得佢嘅擔擔麵係幾好食😋整體我覺得一般般啦正常水準,食lunch 會好d😂😂🧠回頭指數:6️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:6️⃣🌬冷氣溫度:6️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:6️⃣
🔹九龍灣//上海姥姥🔹人均約$240🔹

▫️鎮江肴肉 $50

▪️松子黃花魚 $198

▫️ 蒜蓉油麥菜 $68
幾大份!好多蒜蓉😂炒到有少少苦,不過都接受到🤣

▪️ 招牌小籠包 $48
好一般🌝唔算好貴叫做點心價錢,冇咁心痛😂😂

▫️梅絮金酥餅 $42

🔹好飽評語