2023-08-27 10 瀏覽
🇭🇰一郎Ichiro | 每日限定10碗嘅龍蝦拉麵📍 Shop L, G/F, Hanyee Building, 19-21 Hankow Road, Tsim Sha Tsui來自東京澀谷的過江龍拉麵店「一郎Ichiro」,一直堅持用心鑽研,每日用10小時以超過100斤新鮮豬骨熬煮湯底,麵條只用日本出產,確保拉麵品質!宜家新推出每日限定10碗嘅龍蝦拉麵,原隻龍蝦啖啖肉,相富滋味,粗身麵條煙靱配上龍蝦湯汁真係正。赤郎君﹙激辛地獄拉麵﹚就岩鍾意食辣既你。小食方面,餃子全部即叫即煎,外皮香脆可口,餡料多汁。溫泉蛋冷豆腐,溫泉蛋釀咗係豆腐入面,流心蛋好正。飲品方面都貫徹日式風格,有波子汽水、蜜瓜汽水等。Ichiro's bowls transport you to Tokyo's vibrant streets. And guess what? They now offer LIMITED LOBSTER RAMEN! 🦞Just 10 bowls each day, folks! Consider yourself lucky to snag one. But here's the sec
🇭🇰一郎Ichiro | 每日限定10碗嘅龍蝦拉麵

Ichiro's bowls transport you to Tokyo's vibrant streets. And guess what? They now offer LIMITED LOBSTER RAMEN! 🦞Just 10 bowls each day, folks! Consider yourself lucky to snag one. But here's the secret: Ichiro spends 10 hours daily crafting the perfect soup base that complements the succulent lobster. Also, indulge in other delights like dumplings and onsen egg tofu!
好耐冇試過食拉麵啊,有一日收工收得夜,咁啱見到附近依間拉麵店都仲有開,就入左去龍蝦拉麵真係原隻龍蝦咁樣俾你,性價比超高,因為除咗龍蝦之外,就連拉麵嘅湯底都係非常濃郁嘅龍蝦湯底,龍蝦熟成度剛剛好,肉質非常好,啖啖肉,而家蝦頭都有好多蝦膏,超級鮮味,拉麵索滿濃郁嘅龍蝦湯,非常掛汁,真係成碗連湯清🤩辛拉麵比起龍蝦拉麵來講,當然冇咁出色,但係味道都唔差,辣辣地入口好開胃,不過略嫌豚肉比較薄同乾身日式煎餃子呢度嘅餃子皮薄餡靚,嚟到嘅時候好得意做連住塊脆焦,好特別溫泉蛋凍豆腐呢個菜式係前菜,豆腐非常之大舊,再配埋溫泉蛋真係冇得頂,因為蛋漿真係留心

龍蝦拉麵

辛拉麵

日式煎餃子
呢度嘅餃子皮薄餡靚,嚟到嘅時候好得意做連住塊脆焦,好特別

溫泉蛋凍豆腐

2023-08-22
尖沙咀亞士厘道附近開咗唔少拉麵店其中呢間一郎拉麵放咗唔少bearbrick 同球衣,相信係店主嘅心頭好🫣拉麵湯底有幾多選擇,分別係豬骨湯、鰹魚醬油湯、辛辣湯同黑蒜湯先試下柴郎君 鰹魚醬油拉麵🍜呢款拉麵係配幼麵,軟硬度適中,非常掛湯湯底值得一嚐,一上枱已經好香鰹魚味,配有幾條鰹魚乾,絕對唔腥感覺真係好香啊🐟🫣黑郎君係黑蒜湯拉麵,預設粗身麵條,口感比較彈牙黑蒜湯同樣濃郁,帶有香蒜味,更加滋味豚肉片半肥瘦適中,口較軟腍,都幾好食🤤小食推介溫泉蛋冷豆腐冷豆腐豆味香濃,配上木魚絲,帶點鹹香味,絕配!另外餃子有$19.9放題,可以加放題任食餃子皮薄,豬肉餡料飽滿,唔錯😉
尖沙咀亞士厘道附近開咗唔少拉麵店

先試下柴郎君 鰹魚醬油拉麵🍜

感覺真係好香啊🐟🫣

黑郎君係黑蒜湯拉麵,預設粗身麵條,口感比較彈牙

黑蒜湯同樣濃郁,帶有香蒜味,更加滋味
豚肉片半肥瘦適中,口較軟腍,都幾好食🤤

小食推介溫泉蛋冷豆腐

冷豆腐豆味香濃,配上木魚絲,帶點鹹香味,絕配!

另外餃子有$19.9放題,可以加放題任食

餃子皮薄,豬肉餡料飽滿,唔錯😉

2023-08-23 10 瀏覽
喺餐廳唔難見到一郎仔嘅蹤影,有一面牆就係一郎仔作為主角嘅漫畫。除此之外,仲有唔少100%同400% bear brick擺放住,之前仲有大胃王比賽,俾機會朋友仔帶bear brick返屋企!餐廳不時會搞下啲活動,除咗大胃王比賽,仲有+$19.9餃子放題等等,鍾意食拉麵餃子嘅朋友仔可以留意下啦🤓🤓∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ (柴郎君) 鰹魚醬油拉麵 $88糖心蛋|慢煮西班牙黑毛豬|魚仔|荀絲|青豆拉麵幼身,就算揀咗硬身都帶有少少韌性湯底充滿鰹魚香氣同醬油鹹香,最驚喜嘅係真係仲有幾條魚仔乾,整體味道鹹香唔腥👍🏻❥ (黑朗君) 黑蒜拉麵 $98糖心蛋|慢煮西班牙黑毛豬|荀絲|青豆叉燒用咗黑毛豬,肉質軟腍拉麵粗身彈牙,湯底較濃稠,有掛汁嘅效果,湯底仲有香濃蒜味😌❥ 羽根餃子 $32@4一碟4隻,表面煎到帶有焦脆口感,餡料十足,仲幾juicy😋❥ 元祖波子汽水 $24❥ 靜岡蜜瓜梳打 $26∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ (柴郎君) 鰹魚醬油拉麵 $88
糖心蛋|慢煮西班牙黑毛豬|魚仔|荀絲|青豆
拉麵幼身,就算揀咗硬身都帶有少少韌性

❥ (黑朗君) 黑蒜拉麵 $98
糖心蛋|慢煮西班牙黑毛豬|荀絲|青豆
叉燒用咗黑毛豬,肉質軟腍
拉麵粗身彈牙,湯底較濃稠,有掛汁嘅效果,湯底仲有香濃蒜味😌

❥ 羽根餃子 $32@4
一碟4隻,表面煎到帶有焦脆口感,餡料十足,仲幾juicy😋

❥ 元祖波子汽水 $24
❥ 靜岡蜜瓜梳打 $26

2023-08-20 6 瀏覽
尖沙咀漢口道轉角既一間小店,拉麵店有細細間,但裝修好有特色。餐廳有傳統拉麵店既吧枱,但又用上唔同既玩具做裝修,帶少許玩味。😍我地兩個人叫咗鰹魚醬油拉麵同埋傳統豚骨濃湯拉麵。醬油拉麵湯底加入鰹魚醬油,味道一啲都冇腥味,湯底香亦唔會好油膩。拉麵我揀咗偏硬,麵質爽彈,亦唔帶碱水味。配料既叉燒同蛋都處理得好好。溏心蛋蛋味濃,叉燒唔乾柴,肉質好嫩滑。而豚骨濃湯亦都好香,唔會死咸同太油膩。😆小食我地揀咗温泉流心蛋玉子豆腐同埋羽根餃子。豆腐入口清涼,加埋流心蛋既蛋漿更加滑溜。羽根餃子煎完仍然帶肉汁,睇餐牌仲有餃子放題,大胃王可以試下!🥰🥰

呢間嚟自東京涉谷嘅拉麵店主打九州豚骨拉麵 湯底每日以豬骨及多種蔬菜熬煮10小時 更有日本師傅坐陣🕶️ 餐廳周圍擺滿咗BearBrick 有啲位仲有陪食員BearBrick🤣好盞鬼🤣每消費$100就送刮刮卡抽獎🤓近排仲做緊餃子大胃王挑戰 +$19.9 可以喺一個鐘內食完一碗拉麵後剩餘時間內任食餃子😂 真係又食又玩又拎LoL—————————————————————🐕 拉麵 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯每碗麵配有慢煮西班牙黑毛豬豬肉片帶點厚度 肥瘦均勻相間肉質柔軟粉嫩 肉味濃厚覺得好食過中環啲過江龍拉麵⋯🥹🐟柴郎君 (鰹魚醬油拉麵)$88拉麵幼身但保有勁道喜歡它入口有股鰹魚炭焙飄香 味道鹹香清甜易入口怕魚腥的人也不怕一試!🌶️ 赤郎君(激辛地獄拉麵) $98這款選用蛋黃粗麵條開頭有少少似辛辣麵嘅辣隨即換來的是唐辛子的辣香辣度會喺口中不斷累積 真的挺辣😂 刺激感十足—————————————————————🐕小食/飲品 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🥟羽根餃子 (4隻 $32)餃子煎得不油膩 偏軟身入面是豬肉椰菜餡一口一隻剛剛好😛🥚温泉流心玉子冷豆腐($38)冷豆腐配上日本產新

🐕 拉麵 🐕

🐟柴郎君 (鰹魚醬油拉麵)$88
拉麵幼身但保有勁道
喜歡它入口有股鰹魚炭焙飄香
味道鹹香清甜易入口
怕魚腥的人也不怕一試!
赤郎君(激辛地獄拉麵)

🌶️ 赤郎君(激辛地獄拉麵) $98
這款選用蛋黃粗麵條
開頭有少少似辛辣麵嘅辣
隨即換來的是唐辛子的辣香
辣度會喺口中不斷累積
真的挺辣😂 刺激感十足
🐕小食/飲品 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🥟羽根餃子 (4隻 $32)
餃子煎得不油膩 偏軟身
入面是豬肉椰菜餡
一口一隻剛剛好😛

🥚温泉流心玉子冷豆腐($38)
冷豆腐配上日本產新紀元卵
混上醬油 柴魚乾
有清涼開胃之感😙

🍈蜜瓜梳打 ($26)
🍵抹茶可樂 ($26)
柴郎君 (鰹魚醬油拉麵)
赤郎君(激辛地獄拉麵)
2023-08-17 13 瀏覽
一郎 @ichirohk_official 店內放滿BE@RBRICK座位更有暖男陪食員 就算一個人來都不會寂寞正所謂☀️夏天再熱 也抵擋不了想吃拉麵的心最近更推出期間限定:蕃茄冷素麵 及 餃子放題·🍅限定君 - 蕃茄冷素麵甘甜酸爽嘅蕃茄冷湯底 令每啖素麵都清新順喉再伴以嫩滑嘅西班牙黑豚肉叉燒 爆汁味付筍咬口木耳絲 清脆西芹 鹹香紫菜 及鮮切蕃茄片感覺好refreshing 真是消暑又美味的夏日涼品一般拉麵都配搭溏心蛋🍳現換成一整顆溫泉蛋水汪汪的 蛋黃連蛋白好似果凍般滑溜 好吸引·🌶️赤郞君 - 激辛地獄拉麵以獨有秘方烹調而成 湯底口感濃郁 先辛後辣從舌尖感受到地獄の火般炙熱 愛辣之人必點粗麵掛湯力強 彈牙有嚼勁 可按喜好選擇軟硬度而熱湯上的西班牙黑豚肉叉燒🥩同樣鮮嫩多汁店家採用「曉」蛋 雞蛋味道升級到更濃郁極至色澤更鮮艷 而蛋漿稠度又高 呈流心狀的好好吃·◻️溫泉蛋冷豆腐日本絹豆腐不用石膏粉 而是用海鹽凝固劑製成再加水煮熟 用料天然 口感幼滑結實 豆味超濃郁滑溜的溫泉蛋配搭冰凍的豆腐 夏日消暑必吃·🥟羽根餃子店內舉行餃子放題 惠顧拉麵一碗 加$19.9升級就能任食羽根餃子 真係好抵啊 輕鬆
座位更有暖男陪食員 就算一個人來都不會寂寞
再加水煮熟 用料天然 口感幼滑結實 豆味超濃郁
滑溜的溫泉蛋配搭冰凍的豆腐 夏日消暑必吃
🥟羽根餃子
店內舉行餃子放題 惠顧拉麵一碗 加$19.9升級
就能任食羽根餃子 真係好抵啊 輕鬆KO幾碟!
外皮薄且煙韌 底部薄膜酥脆 含有正統肉餡風味
🍻Sapporo 玻璃樽啤酒
貼心提供凍杯 Sapporo啤酒有著濃郁的麥芽香
以及清爽的餘韻 奶油般綿密泡沫 如置身居酒屋
今日又嚟 #香港100間必食Ramen 位於尖沙咀漢口道嘅 🇯🇵 來自日本正宗九洲豚骨拉麵🍜 由日本師傅主理「一郎 Ichiro」~仲有好多「期間限定」啱晒拉麵控嘅你💓店舖裝潢以Be@rbrick為主,有不同種類及大細嘅be@rbrick擺設,大人小朋友見到都會勁開心,全程QR code落單,超方便便,揀咗我同家姐仔兒時回憶「老夫子」一齊坐👯‍♀️⋯⋯廢話少講,食評即到⋯⋯🍜黑郎君 $98 (麵可揀軟、硬、普通)特製黑蒜拉麵,未食已經聞到好香蒜味,但又唔會搶豚骨湯嘅香味,啱晒重口味嘅你,揀咗普通麵質,夠彈牙,濃湯掛麵!薄叉燒嚟講做得相當唔錯,有驚喜!召喚黑蒜控📣紫菜嗦晒湯汁好正~🍜赤郎君 $98 (麵可揀軟、硬、普通)激辛地獄拉麵,未食就見到有一層辣油浮面,中意食辣嘅朋友仔要試吓,絕對係有驚喜!糖心蛋做得好靚仔,配上甜豆、蔥絲、木耳絲、筍絲、炸蒜片,每食一啖都好滿足🥹—🥟羽根餃子(4隻)$32餃子即叫即煎,煎得香脆可口🥟溫泉蛋冷豆腐 $38將溫泉蛋釀係凍豆腐裡,將蛋黃撈埋豆腐+木魚絲,真係好透心涼—🧃靜岡蜜瓜梳打 $26🧃雪碧 $12Overall 嚟講人均消費$100左右,價錢中等,

⋯⋯廢話少講,食評即到⋯⋯
黑郎君

🍜黑郎君 $98 (麵可揀軟、硬、普通)
赤郎君

🍜赤郎君 $98 (麵可揀軟、硬、普通)

羽根餃子(4隻)

🥟羽根餃子(4隻)$32
餃子即叫即煎,煎得香脆可口

🥟溫泉蛋冷豆腐 $38
將溫泉蛋釀係凍豆腐裡,
溫泉蛋冷豆腐
將蛋黃撈埋豆腐+木魚絲,真係好透心涼

雪碧/靜岡蜜瓜梳打

🧃靜岡蜜瓜梳打 $26
🧃雪碧 $12

Overall 嚟講人均消費$100左右,價錢中等,服務同食物質素都okay,上菜速度都快,啱晒速食文化🤪大家中意食拉麵就唔好錯過呀~

✨下午茶套餐✨$98 (14:30-18:30)
🍜招牌拉麵 + 特色小食 +無酒精飲品
包括白郎君(九州傳統拉麵)、柴郎君(鰹魚醬油拉麵)、黑郎君(特製黑蒜拉麵,及赤郎君(激辛地獄拉麵)

加推✨$19.9可享60分鐘任食日式煎餃✨餃子放題優惠全日適用!對於平時中意食拉麵店嘅餃子控🥟同埋食一碗拉麵未夠喉嘅大胃王就啱晒啦📣🔥

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🍜一郎 (尖沙咀)
📍尖沙咀漢口道19-21號漢宜大廈地下L號舖
2023-08-15
赤郎君
羽根餃子(4隻)
雪碧/靜岡蜜瓜梳打
  • 羽根餃子
七月時拉麵癮發作,又見OpenRice 上面一郎拉麵的好評都頗多,位置喺尖沙咀又方便,而且仲有個睇落性價比好高嘅餃子放題,便與男友結伴到一郎拉麵進食。而呢個食評係我拖到八月先寫嘅。1.服務態度一般😵‍💫由於係八點幾去食,舖頭入面四張大枱都有人坐緊,所以要同另一對情侶搭枱。叫完拉麵等待途中隔離嗰枱客走咗,就問服務員可唔可以調隔籬枱。因為兩對唔熟嘅情侶坐埋一齊有啲尷尬,加上筷子同埋水都係佢哋嗰邊,我哋伸手嘅時候都會打擾到佢哋,咁個位置咁逼,大家都唔方便,想調位都好合乎情理姐。點知個服務員以「一陣間都會好多人食,就算調咗位之後都係要同人搭枱」為由拒絕咗我嘅請求。加上佢就企喺我哋前面,見到我哋拎筷子同水咁唔方便都無主動幫我哋拎,淨係喺度睇,態度欠主動。😓2.味精湯底🤢本身就係因為見佢有咁多好評所以都懷着好大嘅希望去食,咁我就叫咗碗黑郎君,男友就叫咗赤郎君。飲完第一啖湯之後,我同男友即刻面有難色咁相視而笑,個笑係苦笑,大家都對呢碗嘢嘅味道心照不宣,我嘅腦海中就即刻有個直升機🚁嘅聲,因為伏伏伏伏伏,伏呀!咁我都無謂花費咁多筆墨去講佢嘅味道,因為佢就係一碗味精湯底,黑郎君仲衰過出前一丁黑蒜油味,開頭

1.服務態度一般😵‍💫

2.味精湯底🤢
本身就係因為見佢有咁多好評所以都懷着好大嘅希望去食,咁我就叫咗碗黑郎君,男友就叫咗赤郎君。飲完第一啖湯之後,我同男友即刻面有難色咁相視而笑,個笑係苦笑,大家都對呢碗嘢嘅味道心照不宣,我嘅腦海中就即刻有個直升機🚁嘅聲,因為伏伏伏伏伏,伏呀!咁我都無謂花費咁多筆墨去講佢嘅味道,因為佢就係一碗味精湯底,黑郎君仲衰過出前一丁黑蒜油味,開頭有少少黑蒜味,之後都好似飲緊水咁,毫無層次感可言。而男友叫嘅赤郎君係好過黑郎君少少嘅,但只係少少囉,辣又唔係真係好辣,食完都唔知自己食咗啲乜,都係味精湯,麵條就同你平時喺超市可以買嘅嗰啲差唔多。
3.抵食餃子放題?🥟
見佢餃子放題好似好抵都係我哋其中一個去食嘅原因。餃子質素不過不失啦,放題係抵食嘅,味道都好過拉麵嘅。但係食完之後我喺度諗,點解一間拉麵店要攞餃子放題來做噱頭,係咪佢都知道自己嘅拉麵真係好難食?🤔而一間拉麵店嘅餃子仲好食過拉麵,咁不如改名叫一郎餃子算啦。

總而言之食完之後我唔會再亂咁喺香港度搵拉麵食,都係食返之前食開嘅嗰幾間好過,完全唔知點解可以有咁多好評,唔知部份好評係點嚟嘅呢?😄對拉麵質素有要求嘅大家都無謂花費時間金錢去呢間嘢度食。🫣
同友人分別叫左白郎君同黑郎君。黑郎君個湯得個色,但完全無味,好似清水咁。而白郎君個湯雖然有d味,但就好似湯粉開出黎既味咁,一d都唔鮮。肉同周邊配菜就差唔多啦,但完全唔值咁多好評。因為拉麵其實最重要真係個湯底。但呢個湯底完全唔合格。後未有5個人入左黎,個侍應想安排佢地4+1咁坐,但佢地唔係好想,問可否一齊坐。個廚師就講「邊有大枱俾你呀,食碗拉麵炸wor, 唔係公司開會wor」食客聽到其實幾影響個心情,同埋個態度有點串。

2023-07-31 18 瀏覽
之前在instagram上面看到這家只要點拉麵然後加20塊左右就可以有餃子放題 所以今天特別來吃了拉麵我點的是豚骨口味的 湯很濃郁 還蠻好吃的 重點的餃子放題 一次會上4顆 可以一直叫 餃子可能因為要速度的關係 餃子吃起來像是先水煮過再去剪的 所以沒有那麼脆 但是cp值還是很高

2023-07-26 17 瀏覽
☃️ 限定君(鯛魚湯拉麵)這道限定君鯛魚湯拉麵湯底濃郁,完全沒有腥味,也沒有味精的味道。湯底乳白色,鯛魚燒過後的魚油味爆表,3大舊中的蘆筍新鮮甜美,流心蛋效果出色🥰☃️ 柴郎君(鰹魚醬油拉麵)這道柴郎君鰹魚醬油拉麵絕佳,豚骨湯底加入鰹魚和醬油,味道豐富但不腥,也不過鹹。叉燒使用西班牙黑毛豬,慢煮保持肉質鮮嫩~

☃️ 限定君(鯛魚湯拉麵)

☃️ 柴郎君(鰹魚醬油拉麵)

2023-07-23 19 瀏覽
本身見到廣告,我見餃子放題,就想去食。同朋友一齊去,但因為朋友不想吃餃子,只想食拉麵,但原來唔可以淨係一個人食大胃王挑戰,同行的人都要「強制」加$19.9 挑戰😅(如果想去挑戰的朋友,就要注意。)但廣告冇特別寫明,落左單叫麵後先通知,感覺有點中伏。 最後冇叫到餃子放題。不只我們,坐我們後面的客人都有「埋怨」😂店員態度麻麻,拉麵味道也是一般,整體感覺一般。
本身見到廣告,我見餃子放題,就想去食。

(如果想去挑戰的朋友,就要注意。)

店員態度麻麻,拉麵味道也是一般,整體感覺一般。

第一個叫了一個黑蒜拉麵🍜沒有蒜的焦香味 湯底平平不是參閱好評中 所謂日本的味道拉麵的麵質普通 叉燒才是有水準另一個叫了九洲湯的拉麵湯頭並沒有真正濃厚的味道 口感很薄同樣都不是其他好評中所提及的質素點了硬身的麵 一點也不爽口 口渴非常不要亂相信百多個食評的評價😅😅
第一個叫了一個黑蒜拉麵🍜

湯頭並沒有真正濃厚的味道 口感很薄
同樣都不是其他好評中所提及的質素
點了硬身的麵 一點也不爽口 口渴非常
不要亂相信百多個食評的評價😅😅
尖沙嘴有幾間好食嘅拉麵, 伊間係其中一間.餐廳細, 小心冇位 (笑). 裝潢潮流 fashion / 港日fusion, 座落係舒服嘅.拉麵好食唔係好油, 夠濃唔覺係味精重. 餃子好有豬肉味, 可以以每位 $20 轉放題 (笑), 可惜朋友細食
尖沙嘴有幾間好食嘅拉麵, 伊間係其中一間.
煎餃
特製黑蒜拉麵