知道Aeon附近新開咗呢間日本咖啡店☕️一直都在忙著未有時間去探店。。。。呢日咁啱喺附近做完嘢想搵個地方歇息平日下午時間過去不用等位可以直接入座餐廳比較傳統日系風格,整體感覺很舒適又柔和,座椅分別有四人卡位梳化及一人座位,很喜歡紅色絲絨質地梳化,而且座位上還安排有叉電裝置,真係可以坐喺度慢慢享受咖啡😆今次點選咗一份雞蛋薄餅多士+歐蕾咖啡+迷你炸薯角+迷你抹茶冰與火😋🍕雞蛋薄餅多士份量原來都頗大份又厚身,上層係pizza;中間夾左白汁碎蛋; 底係烘多士多重滋味享受👍🍕迷你炸薯角熱辣辣好香脆,薯味濃炸得很香份量都唔少,其實兩個人食也可以🫶🍕歐蕾咖啡咖啡味香口感又細滑~~🍕迷你抹茶冰與火看見賣相已經好吸引,上層抹茶雪糕味道濃郁,口感非常細滑;下層酥皮包配搭一齊食好滋味吖👍下次試吓其他味先!
知道Aeon附近新開咗呢間日本咖啡店☕️
一直都在忙著未有時間去探店。。。。
呢日咁啱喺附近做完嘢想搵個地方歇息
平日下午時間過去不用等位可以直接入座

今次點選咗一份雞蛋薄餅多士
+歐蕾咖啡+迷你炸薯角+迷你抹茶冰與火😋
🍕雞蛋薄餅多士
份量原來都頗大份又厚身,上層係pizza;
中間夾左白汁碎蛋; 底係烘多士多重滋味享受👍

🍕迷你炸薯角
熱辣辣好香脆,薯味濃炸得很香
份量都唔少,其實兩個人食也可以🫶

🍕歐蕾咖啡
咖啡味香口感又細滑~~

🍕迷你抹茶冰與火
看見賣相已經好吸引,上層抹茶雪糕味道濃郁

2024-04-10 208 瀏覽
💫 コメダ珈琲店 .呢間之前成日都排哂隊,終於過咗個熱潮可以嚟試吓🥰🥢黑與白 $49牛奶雪糕真係非常出色,超級地濃同滑身,至於朱古力年輪蛋糕就普通啦🤣純粹多咗個口感,食完想再叫多杯雪糕食🤣🥢Komedas coffee 跟餐加$20咖啡就勝在見平,聽人哋講難飲就叫黎試下有幾伏🤣可以免費加豆奶,仲配上nuts🥶聞落係幾香濃😂不過偏甘小小 其實同飲即沖差唔多 但嗰日天氣都凍凍地,食飽飯飲番杯都係唔錯既選擇😜餐境環境闊落營造到好溫馨嘅感覺🥰幾適合食個tea同朋友閒聊一下或者飯後食個甜品🍮店家亦都好貼心,每張桌子都提供叉電位,黎呢到做野抖一抖都係唔錯嘅選擇😙🥰
💫 コメダ珈琲店

呢間之前成日都排哂隊,終於過咗個熱潮可以嚟試吓🥰

🥢黑與白 $49

🥢Komedas coffee 跟餐加$20
咖啡就勝在見平,聽人哋講難飲就叫黎試下有幾伏🤣
可以免費加豆奶,仲配上nuts🥶

2024-02-25 886 瀏覽
<Komeda集郵>黃埔店、尖沙咀店之前有試過去日本旅行時順便試埋「原裝版本」返嚟心思思好想再食佢個紅荳蓉厚多士早餐於是搵咗一朝早去埋未去過嘅屯門店以為大清早無咩其他客啦、又唔係啵$3x 點杯咖啡就送埋多士🍞最喜歡係佢嘅紅絲絨梳化♥️坐得舒服之餘摸上去手感好溫暖☺️以前唔太覺、但試完日本分店返嚟覺得香港店嘅裝修還原度真係好高呢👍🏻🔖Morning Combo 多士本身都軟熟外層如果再脆啲燶啲就更好🍞紅荳蓉多到揸多件多士都仲得呢😄House Blend 呢隻哥備比亞/埃塞俄比亞配拼豆味道平衡、個人幾喜歡索性買多Pack Drip Bag 番去返工時慢慢飲聽講品牌今年會開港島店喔~期待ing

<Komeda集郵>
黃埔店、尖沙咀店之前有試過
去日本旅行時順便試埋「原裝版本」
返嚟心思思好想再食佢個紅荳蓉厚多士早餐
於是搵咗一朝早去埋未去過嘅屯門店

以為大清早無咩其他客啦、又唔係啵
$3x 點杯咖啡就送埋多士🍞
最喜歡係佢嘅紅絲絨梳化♥️
坐得舒服之餘摸上去手感好溫暖☺️

以前唔太覺、但試完日本分店返嚟
覺得香港店嘅裝修還原度真係好高呢👍🏻

🔖Morning Combo
多士本身都軟熟
外層如果再脆啲燶啲就更好🍞
紅荳蓉多到揸多件多士都仲得呢😄
House Blend 呢隻哥備比亞/埃塞俄比亞配拼豆
味道平衡、個人幾喜歡
索性買多Pack Drip Bag 番去返工時慢慢飲

聽講品牌今年會開港島店喔~期待ing

早餐
2024-01-22 688 瀏覽
コメダ珈琲店是一間在名古屋好有名的連鎖咖啡店!進駐左香港後,每一間分店都大排長龍!而最新分店是位於屯門市廣場1期AEON地舖。但這次我在這裡的食評體驗並不完全如預期,從雞蛋布甸到迷你抹茶牛乳冰與火,以及服務,都存在一些不盡人意的地方。1. 日式雞蛋布甸:與圖片略有出入,雪糕的份量相對較多😋😋雪糕的口感非常出色,奶味濃郁,有日本水準的7成。但雞蛋布甸的部分表現較差,口感不夠滑順,也缺乏足夠的蛋香。2. 迷你抹茶牛乳冰與火:作為招牌甜品,我對迷你抹茶牛乳冰與火抱有很高的期望。結果讓我有些失望。丹麥麵包只有少少少少🤏酥脆感,而且缺乏牛油的香氣,同時也未能焗熱,因此沒有展現出"火"的效果。這裡的人手明顯不足,而且缺乏充分的訓練。特別是在剛開業時,人流眾多時,經常出現有空桌但未清潔或沒有人叫號碼以及沒有人安排入座的情況。這種服務不協調的現象給整體的餐廳體驗帶來了一定的負面影響。小總結❤️❤️❤️📌日本過江龍Cafe值得一試📌雪糕好食📌仲有豬扒包都好值得推薦#hkfood #hongkongfood #hkfoodie #hongkongfoodie #hkfoodporn #hkfoodlover#

1. 日式雞蛋布甸:

2. 迷你抹茶牛乳冰與火:

小總結❤️❤️❤️
📌日本過江龍Cafe值得一試
📌雪糕好食
📌仲有豬扒包都好值得推薦

#hkfoodlover#hkfooddiary #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodculture #hkfoodscene #dailyymiscc
2024-01-07 688 瀏覽
係香港開業咗一排嘅日式喫茶店,終於要黎試一試。唔知係咪熱潮已過,lunch time 黎到成間舖都冇乜人,得一兩枱客。我地叫咗一個豬扒方堡,一個燉牛肉share黎食。味噌炸豬扒方堡落單嘅時候,豬扒方堡有得揀切兩份定四份,先地諗住兩個share就切兩份算,上到枱先知原來好大份,塊豬扒仲大過塊麵包,食得出係即刻炸,炸得好酥脆唔乾,中間有啲椰菜絲同味噌醬汁,好好食!紅酒燉牛肉紅酒燉牛肉亦係即刻焗,中間有一球薯仔沙律,周邊嘅牛肉粒都夠淋,面頭再有啲芝士一齊焗。本身配咗兩片法包,覺得唔係好夠,因為個汁真係幾好食,可能要追加多士先得。最後加多咗個大福冰與火,比普通版中間切咗一半夾咗紅豆溶同幾片大福,面頭有雙色雪糕同士多啤梨醬。成舊甜品要襯熱食,因為上到枱都見到個雪櫃溶得好快,可惜中間個片大福餡太薄,其實唔係好食到啲煙煙韌韌。整體其實都好食又好坐,價錢都唔算貴,啡亦幾好飲。佢啲位除咗四人卡位,仲有啲自閉位比一個人黎食都唔尷尬,個位前面仲有得差電,裝修都好有日式喫茶店嘅vibe。

我地叫咗一個豬扒方堡,一個燉牛肉share黎食。

多士

紅豆大福冰與火

Komeda 特級咖啡,凍歐蕾咖啡

2024-01-04
多士
Komeda 特級咖啡,凍歐蕾咖啡
  • KOMEDA咖啡
2024-01-05 366 瀏覽
天時暑熱☀️加上做左運動🏃爸媽都行到濕哂💦夜晚都想食得清涼D飲下野😋所以去左來自日本名古屋「コメダ珈琲」Komeda's Coffee 🍴好彩今次晚餐時間都未賣哂冰類同甜品😛👨‍👩‍👦叫左以下食品慢慢歎番一晚🤪蜜瓜雪糕梳打🍦芒果刨冰🍧黑與白朱古力年輪蛋糕🍰兒童套餐🧃最後仲叫左蛋沙律三文治同杯Komeda咖啡,好味好提神 😎 好鍾意食個牛乳雪糕同年輪蛋糕,一個人食左大半🤣
天時暑熱☀️加上做左運動🏃爸媽都行到濕哂💦

黑與白朱古力年輪蛋糕🍰

兒童套餐🧃

2023-07-16
2023-11-03 533 瀏覽
九點幾行街行到肚餓見到呢間9:30 last order,又見到個軟雪糕蜜瓜梳打同埋咖喱飯好吸引,就諗住快啲過去朝聖。其實一入到去同佢講兩位嘅時候店員態度已經唔好(可能因為臨近last order 覺得我哋阻住佢收工),但係一心諗住啲嘢食好吸引就冇為意。一去到見到個晚餐限定,就是但揀咗一個。點知碟嘢上到嚟發現原來真係剩係得白汁同埋蝦仁😅(其他三款晚餐限定都係有飯/意粉)經理過到嚟好決絕咁話淨係可以加錢追加麵包(本身諗住可以加錢買碗飯或者一碗意粉都好呀)。不過呢個的確係我哋冇睇清楚所以導致嘅不愉快體驗。但係個軟雪糕蜜瓜梳打真係惡夢🤢🤢人生未飲過咁難飲嘅梳打。除咗一啲蜜瓜味都冇之外,味道係極度甜,再加上勁似咳藥水嘅味道。真係好難飲…另外喺個晚餐套餐再追加左抹茶tiramisu,味道毫無疑問都係死甜。同埋啲cream入面食到冰渣,應該係冷藏保存不當造成。不過無可否認軟雪糕真係日本嘅牛乳軟雪糕味道,真係剩係得雪糕係好食。但係成個體驗真係極差,一定唔會再次回訪👎🏻

但係成個體驗真係極差,一定唔會再次回訪👎🏻
2023-11-03
2023-10-11 317 瀏覽
平時成日見到其他地區有,見到朋友食好吸引🤩🤩🤩🤩🤩今次終於到屯門分店開喇🥳🥳🥳等到頸都長😂😂😂一去到,條人龍長到要轉彎先排到尾🥲🥲🥲新開係多啲人既,都要照排。排左15分鐘左右,見到入面明明好多位,於是走上去問下,先發現原來system壞左🥲🥲吾知要整幾耐先整好😫😫😫最後排左差唔多一個鐘,終於入到去去到叫野食既時候,omg!有冇搞錯😂😂😂最出名既竟然寫住售罄🫣😞😞😞😞真係極失望😞求其叫啲野食,食完就走,完全冇哂心情!
  • 熊本蜜瓜冰與火
2023-09-30 214 瀏覽
Since my family already celebrated Mid Autumn Festival, I decided to try my luck here since I guess most people would be at home or Chinese restaurants to celebrate the festival.My guess was correct and there were plenty of vacancies. I decided to try their iconic dessert and choose the mix flavor of matcha and milk.The dessert came and the ice-cream was really rich. The matcha flavor could have been more prominent but it was still good.The bread, instead of fluffy, was on the more dense side.Ov

Overall, I think it is worth visiting if you pass by and there is no queue but not worth queuing.
2023-09-29
2023-09-03 272 瀏覽
見開咗一排無咁多人就嚟試下!點咗兩杯野飲,一杯係奶油咖啡果凍,一杯紅豆豆奶咖啡。咖啡味都幾香濃,而紅豆個杯都幾夾唔會好甜另外再叫咗份紅酒燉牛肉同吉列豬方堡。牛肉燉得好淋,個法包點埋啲汁一齊食至於個三文治包體好軟熟,埋塊吉列豬唔會好油但又炸得好香脆!不過問題係未到11:15已經拎咗飛,等到11:41分入座,51分落單。12:10先嚟兩杯野飲,30分先嚟個紅酒牛,10:40先嚟個三文治。因為落單時要求甜品後上,但我怕又要等好耐就即刻叫佢上埋甜品。點知都係等到1:10都未嚟!!其實食物方面真係無問題,但就係等得太耐~雖然未試到甜品,但真心唔會想有下次
見開咗一排無咁多人就嚟試下!

至於個三文治包體好軟熟,埋塊吉列豬唔會好油但又炸得好香脆!

其實食物方面真係無問題,但就係等得太耐~
雖然未試到甜品,但真心唔會想有下次
見呢度好多人負評,話要等好耐,而店裏面又有好多吉枱,簡直同我響日本當地感受到嘅一樣,我去旅行時就同自己講,佢哋一定會盡力安排……所以我可以講呢度帶俾你地道嘅感覺,適合遊閒飲咖啡嘅人。
見到係屯門開咗新分店已經想去試吓🥰本身冇抱有任何期望去食真係有頗大驚喜🫶🏻餐廳坐位好舒適仲有一個人坐位有啲似自修室😹仲要附有叉電位真係拎埋電腦做嘢都得🤣值得一提係冇加一所以都幾抵食💞🔺味噌炸豬扒方堡 $79呢個真心係好驚喜係超大份❣️餐廳好細心可以選擇切2份或者4份,建議切4份😗就算切4份每一份都係大大件🤭麵包軟熟同脆脆地而炸豬扒都頗厚都好脆🥪味噌係搽係麵包度,調味幾好再加上配料蔬菜好夾😚🔺咖哩意粉+蛋沙律 $80+10第一次咖哩意粉,咖哩係甜咖哩但有好微辣🍛好惹味同掛汁,意粉入面有豬肉碎🙌🏻意粉比較似日本嘅扁烏冬😉旁邊沙律可以選擇沙律醬或者日式醬油🥗但沙律醬就偏酸啲,沙律撈咖哩食會好啲🥰另外,仲有牛油法包牛油有好多幾好食🥖蛋沙律係另外加,蛋味好香🥚🔺KOMEDA 炸雞(6件)$49炸雞熱辣辣,外皮超脆🔥雞肉好多肉汁又嫩有啲似日本便利店嘅味道🇯🇵另外可以加檸檬汁提升味道🍋但點咖哩意粉配嘅沙律醬食更正💖🔺果凍豆乳咖啡 $55豆乳味好重,咖啡味就弱少少🤍主要係靠咖啡果涷有返咖啡味☕️果涷真係超級多啖啖都有😆而Cream 超綿密比較似雪糕,飲品都幾飽肚下🍨🔺果凍朱古力咖啡 $55朱古力咖啡就相對

🔺味噌炸豬扒方堡 $79

🔺咖哩意粉+蛋沙律 $80+10

🔺KOMEDA 炸雞(6件)$49

🔺果凍豆乳咖啡 $55

🔺果凍朱古力咖啡 $55
朱古力咖啡就相對甜啲,朱古力味偏濃🍫而咖啡味都靠咖啡果涷出嚟☕️果涷真係有好多每一啖都有,飲到最好都有仲有剩Cream 同樣好綿密比較似雪糕🍨飲哂全杯都唔會好滯~

🤤好味度 : 8/10
🔙回頭率 : 9/10(想試甜品!!)
  • 果凍朱古力咖啡
  • 味噌炸豬扒方堡
2023-08-13 241 瀏覽
假日去咗Aeon旗下餐廳✨KOMEDA珈琲店✨係一間日本過江龍餐廳,係日本有好多分店,提供有質素嘅食品👍🏻今次同呀B叫咗味噌炸豬扒方堡、KOMEDA彌生漢堡、炸豬柳拼盤及冰與火😋而飲品就叫咗蜜瓜梳打、紅茶及熱咖啡☕️味噌炸豬扒方堡🐷以軟滑方包夾住味噌醬同炸豬扒,口感外軟內脆、味噌醬味道適中、豬扒亦都好鬆軟,份量充夠食到呀B好滿足✌🏻KOMEDA彌生漢堡🍔餐廳用咗king size麵包皮夾住一塊多汁大漢堡同一塊煎到半熟嘅蛋同少量生菜,麵包皮都塗上類似洋蔥口味嘅醬汁非常惹味😋👍🏻炸豬柳拼盤⭐️份量很多,豬扒炸皮薄多肉旁邊加咗啲沙律菜伴碟有沖淡熱氣嘅作用🤩冰與火😍我哋簡咗抹茶雪糕做冰層而火層係用咗類似牛角包質地的麵包,包身溫暖,如果同一時食到雪糕同包會感受到冰與火嘅特別感覺😃飲品想特別一提蜜瓜梳打,梳打加入至靴型玻璃杯內,外形非常可愛,叫夠兩隻會變成一對鞋仔😍但梳打甜度足會適合鍾意甜食嘅朋友

味噌炸豬扒方堡🐷

KOMEDA彌生漢堡🍔

炸豬柳拼盤⭐️

冰與火😍

2023-08-09 186 瀏覽
4點幾又有d肚餓同想坐下hea下見呢度有新開嘅喫茶店就諗住試下我地order咗兩個甜品同一杯野飲本身諗住order佢限定店嘅冰不過間舖實在太凍轉咗其他位都係我地只好放棄我地order完先發現原來3個都係有雪糕喺面牛奶雪糕就不過不失反而朱古力年輪又幾好食但另一個就……好似唔太新鮮兩個甜品都有大細分我地嘅個係細size而野飲就order咗芒果乳酪梳打特飲可能係要放雪糕嘅關係食完先見到入面成杯都係冰仲要係超大粒所以好難飲就算放飲管都好難味道就還可以因為d冰又難溶但下面太甜飲唔到……
4點幾又有d肚餓同想坐下hea下

所以好難飲就算放飲管都好難
味道就還可以因為d冰又難溶但下面太甜
飲唔到……

2023-08-09 1363 瀏覽
名古屋咖啡店KOMEDA’S Coffeeコメダ珈琲店在屯門市廣場Aeon開分店,位置在超市下一層,一個好隱秘嘅位置。早就有食友興奮的告訴霖迪,コメダ珈琲店要在屯門開店了,但說真的對這消息無感,畢竟未曾在日本遇過コメダ珈琲店,那不是我的遊日回憶呢。但好奇心總是有的,在試業前去過一次。コメダ珈琲店位置有點吊詭的說,但始終是日本過江龍,雖然明明分店愈來愈多,但開幕數天已引來不少屯門友好奇拜訪。跟鄰居UCC CAFE相比,コメダ珈琲店店面更闊落,大量的店員投入服務,但可能是試業關係,安排入座都比較慢,亦只供應部分餐點,到6月8日正式開幕應該會更順暢吧!首選當然是名物冰與火($49),暫時只有迷你同埋原味選擇。軟雪糕很軟滑牛奶味重,加入糖漿甜度有點誇張,相信勝在儀式感?丹麥麵包小小酥脆,但未算很特別,配雪糕食味道不會差,加埋甜膩的浸漬車厘子,成件事十分日系。Komeda Coffee(+$20)是招牌咖啡,用嚴選咖啡豆,豆子香不錯,喝起來啡香亦濃,但感覺UCC同POKKA更勝一籌。紅豆小町櫻($48)是店方另一受歡迎口味飲品,「櫻」是奶茶配紅豆,茶色看起來不太吸引,但喝起來茶香十足,該是阿薩姆

冰與火($49)

Komeda Coffee(+$20)
紅豆小町櫻($48)是店方另一受歡迎口味飲品,「櫻」是奶茶配紅豆,茶色看起來不太吸引,但喝起來茶香十足,該是阿薩姆紅茶或是Royal Tea,可能連鎖店飲品不會太差 ?
紅豆小町櫻($48)
沒有傳說中的特別,感覺很受家庭客歡迎,環境日系予人舒服感覺,餐點水準只可說是一般,也沒有日本物價的招徠,屯門友猜猜它能成另一家Starbucks嗎?
題外話/補充資料: 後記: 剛從札幌回來,每天路過KOMEDA’S Coffeeコメダ珈琲店,原來コメダ珈琲店就是咖啡連鎖店的存在。 コメダ珈琲店對於日本人,又或是香港的旅人來說,意義就是日本太少可吃早餐的地方,開得很早的コメダ珈琲店該是不錯的選擇吧!
2023-06-07
紅豆小町櫻($48)