2019-01-02 484 瀏覽
早幾日係朋友推介下試咗蘇豪區呢間Uncle Pizza 真心一試難忘 雖然我好lame咁成日食pizza hut嘅港式pizza (一人餐好抵食🙊) 但係手工pizza真係唔係連鎖pizza餐廳可以媲美😂舖頭嘅地點好就腳 係何蘭正過條馬路再行多兩步就係 好易搵😛 裝修走金屬工業風 雖然舖面唔大 但座位尚算闊落 最緊要合乎我一向要求 感覺乾淨企理 我同朋友唔想over order做大嘥鬼 (而且12月尾本來已經太多支出😂) 就叫咗8吋嘅Uncle Gail ($148) 同一個Linguine with clam and chili (($138) 兩個都好味 但pizza絕對係令人返轉頭嘅原因 諗起都流口水🤤🙊大家睇到 Linguine差唔多係蜆多過扁意粉咁滯😂 蜆肉唔算大粒但幾鮮甜 唔算多沙 個茨又唔錯 襯埋意粉面頭嘅芝士 簡單又好味👍🏻 題外話 我哋一路食 隔離一枱六人 有大有細嘅客人讚咗4-5次cabonara好出色好出色 搞到我好心思思🤯 唯有下次再試🙊到主角Pizza出場! Uncle Gail呢款pizza主要係煙鴨胸 芝蔴菜加mango salsa 我發現我係好鍾意呢種又

到主角Pizza出場! Uncle Gail呢款pizza主要係煙鴨胸 芝蔴菜加mango salsa 我發現我係好鍾意呢種又甜又鹹嘅pizza 之前係第二度食過日式燒汁嘅pizza我都好鍾意 但呢款真係不得了😂 mango salsa有少少少少似guacamole (牛油果撈蕃茄 洋蔥嗰款醬呢) 嗰種甜味同煙鴨胸原來好襯 用芒果仲多咗一份水果嘅清甜 芝蔴菜又唔似火箭咁有澀味 成個配搭完全食到我哋停唔到口😂😂 批底都焗得好靚 有cheese 唔會乾掙掙 香脆得嚟有細軟嘅地方 唔似麵包 真心 十個推介呢款Uncle Gail👍🏻👍🏻
Uncle  Gail

最後埋單連埋加一大約$320幾 SOHO區嚟講唔算費 pizza又咁正 已經同朋友強烈要求咗要再嚟! 😂 絕對真心無伏
Uncle  Gail