2018-01-28 165 瀏覽
朋友lunch時間寶貴, 為左爭取見多幾面嘅時間, 我地揀遠少少嘅樓上鋪而我早勁多去嗌野食先, 原來樓上鋪人潮一樣多. 有點學校feel要用筆寫低order, 先俾錢再有人拎黎. A3豬軟骨肉燥飯 (HKD48) 雖是台式食店, 節奏可緊貼香港呢!食物擺位好「均衡飲食」:有半隻鹵蛋, 淥菜, 豬軟骨分別各佔正方形碗一角. 中間就是一碗份量的飯, 蓋滿美味肉燥和肉燥汁. 豬軟骨煮得好腍身, 一咬便Ok, 軟骨同肉比例平均, 有咬口, 食材不是hea揀, 肉燥得肥膏並不是太多, 而且好香, 汁唔會肥淋淋, 份量預得剛剛好, 喜歡台灣菜細細份, 留點空間甜品. 豆漿紅茶 某部分是因豆漿紅茶而來的, 都是一個市面比較稀有的配搭, 熱豆漿mix 紅茶, 走糖. 多謝店家都做俾我! 好濃香嘅豆味, 即使無糖, 但完全唔淡口, 兩者味道平衡得好好. 仲要不用加錢配呢^^

A3豬軟骨肉燥飯 (HKD48)

豬軟骨肉燥飯

豆漿紅茶

題外話/補充資料: 好味!
2018-01-17
豬軟骨肉燥飯