2016-05-28 426 瀏覽
以前出開去中上環一帶,唔知點解兜兜轉轉都會經過哩間餐廳,餐廳起喺條斜路旁邊,外面仲泊住架古董車仔,而且成間餐廳既外貌都好西方化,每次經過都好想入去試!今次終於約埋朋友一齊去試勁開心!一入到店入面,偏橙黃色既燈光、加上餐廳既佈置擺設就令人有好warm既感覺。平日夜晚七點鐘黎到,店入面坐滿一半人,冇坐滿仲好,人少d又安靜d,咁先配合番餐廳既環境嘛。老闆先黎介紹我地飲Karma既野飲,分別有cola,ginger同lemonade,因為哩三支飲品都係fair trade,姐係唔會壓低第三世界國家種植同生產原材料工人既工錢,令佢地可以得到公平既對待,所以我真係好buy哩個concept! 相對富裕既大家都記得要支持一下喇。😃All Good Gingerella... 聽到有薑既成份我自己都驚左一驚,個心淨係諗到個辣字,但原來係我意想不到既味道!薑味係飲得出有三、四成,而且一d辣味都冇!反而係帶fruity既味,真係要試過先明我講咩😂😂不過飲到一半唔知係咪攤暖左,愈飲愈甜…All Good Lemmy Lemonade... 朋友叫既,味道正正常常同平時既冇乜大分別,比gingerella甜,

All Good Lemmy Lemonade... 朋友叫既,味道正正常常同平時既冇乜大分別,比gingerella甜,所以我prefer ginger果個多d😜
Karma
Lemonade & Gingerella
餐牌上見有lunch同dinner 兩者都有幾款相同既菜式,只係dinner既會稍貴。其中一樣係Four Cheese Wagyu Beef Burger,我咁鐘意burger又點可以唔叫番個試下呢!
Four Cheese Wagyu Beef Burger
Four Cheese Wagyu Beef Burger…一上枱就已經令我心心眼!成個burger都疊得好靚
哩個burger同平時既好唔同,麵包竟然用左提子包!😃 為本身帶咸味既材料帶來一點甜,而且味道仲係好配合👄 絕對係一大既亮點✨ 另外不得不提既係果塊大大片既Crispy Parmesan Cracker! 芝士既味道同咸香都十足,口感如名真係好crispy嫁😜 仲有足一寸厚既和牛漢堡❤ 中間keep住好粉嫩 食得出牛肉味,但又唔係好濃好濃果種,重點係肉質鬆得黎仲唔韌又唔乾👍 再加埋provolone,cheddar,swiss cheese,蕃茄同生菜 成個配搭都岩岩好!旁邊既係我至愛既粗薯條,建議點茄汁食,因為味道有d淡,再唔係就點意粉醬(因為我叫左碟黑松露意粉😂我覺得仲正) 仲有黑醋沙律菜等個口可以refresh一下!細食既朋友建議兩個人share食啊😌 因為食半個再加薯條已經飽左一大半喇。
Spaghetti with wild mushroom & black truffle cream sauce... 哩個意粉都好味,因為我本身都好鐘意食黑松露意粉,哩個既松露味好香,忌廉汁應該加入左芝士,令味道冇咁單調,而且仲加左三四種菇類
份量多到幾乎每一啖都食到菇菇,所以成個意粉食起黎完全唔覺膩,一個人ko都冇問題!
Oldish Tiramisu... 又一亮點
平時我唔食tiramisu,因為最討厭食浸淋哂既餅同埋勁多cream既甜品,但聽人講哩個係必試既甜品,而且望佢個樣都真係幾得意幾吸引
所以一於試下啦!Tiramisu整到成個donut樣咁,冰凍既Tiramisu再用熱既espresso浸住,咁食有d似affogato。其實就咁飲espresso味道都唔錯,對我黎講只係少少苦同甘甜味,唔同一般affogato帶酸果種咖啡(本身唔識飲咖啡所以我已經盡量形容嫁喇🙈) 咖啡既微苦剛好中和tiramisu既甜膩感,而且一冷一暖真係好正,我可以話其他主菜可以唔試,但哩個甜品就一定唔可以錯過。

我有d相用Canon影,有d就用電話影,相冇特別執過,所以顏色有少少偏差,請見諒啊…
2016-05-25
Lemonade & Gingerella