2017-02-18 386 瀏覽
預先Book好1家去屯門三聖嘗鮮!果然無失望!  勁鐘意食海鮮嘅爹哋媽咪一齊關財記買海鮮,之後再係泰海鮮到試左好多唔同款煮法的菜式,試左呢度獨有嘅九節蝦,單單白灼已經試到最鮮甜的味道!讚~(白灼九節蝦)之後有海鮮湯,成家一向是魚湯粉絲,今次呢個海鮮湯有驚喜!由薯仔﹑蕃茄等作為湯底,再加上2隻成斤重大瀨尿蝦,蜆仔,就變成這個濃郁的海鮮湯(心心)陣陣的蝦味溶入口中~湯同渣是分開上的,因為連湯渣都可以再食!(必食2) 象拔蚌刺身 一片片薄象拔蚌放入滾水中一灼 ﹐入口是爽和清甜的象拔蚌晶瑩剔透! 勁薄! 抵讚我地主菜就叫左「芝士焗龍蝦伊麵底」 , 奶香較重的芝士, 一點都不膩 其他小食仲有泰皇芝心蝦丸﹐辣酒煮花螺 ﹐雞油豆苗(太正ENCORE左1碟!)另外另外~~ 係海鮮鋪竟然有豬扒﹐「必食豬扒」係無改錯名類似京都骨的醬﹐但偏甜小小﹐加上魚乾脆脆﹐呢個配搭加晒分! 仲有好多未試﹐結論係: 「可以再ENCORE!」
預先Book好1家去屯門三聖嘗鮮!果然無失望!

試左呢度獨有嘅九節蝦,單單白灼已經試到最鮮甜的味道!讚~
白灼九節蝦
(白灼九節蝦)

之後有海鮮湯,成家一向是魚湯粉絲,今次呢個海鮮湯有驚喜!
海鮮湯

陣陣的蝦味溶入口中~

湯同渣是分開上的,因為連湯渣都可以再食!

(必食2) 象拔蚌刺身
一片片薄象拔蚌放入滾水中一灼 ﹐入口是爽和清甜的

象拔蚌晶瑩剔透! 勁薄! 抵讚

芝士焗龍蝦麵
辣炒花螺
泰皇芝心丸
另外另外~~ 係海鮮鋪竟然有豬扒﹐「必食豬扒」係無改錯名
必食豬扒
類似京都骨的醬﹐但偏甜小小﹐加上魚乾脆脆﹐呢個配搭加晒分!

仲有好多未試﹐結論係: 「可以再ENCORE!」
題外話/補充資料: 可以交俾姐姐提議煮菜,有些特別收費以人頭計要留意~記得要book位先
2017-01-22
白灼九節蝦