最近好多酒店都做緊Staycation食宿優惠,今次揀咗呢間Hyatt Centric Victoria Harbour 住一晚,除咗因為新落成,仲係俾佢個infinity pool吸引,咁仲更加有旅行感覺,可以暫時止一止旅行癮😆我哋加$400將Lunch buffet upgrade 做Cruise空中餐廳及酒吧的晚市二人套餐,仲包2小時氣泡酒、啤酒及汽水無限飲🥂餐廳當日下晝主動打嚟同我哋預約好用餐時間,入坐嗰陣仲安排我哋坐窗邊枱。一坐低侍應就簡單介紹咗我哋嘅二人套餐,之後就serve餐酒同餐前小食炸蝦餅。蝦餅好香脆亦冇油膉味,仲配有3款唔同口味嘅醬,等上菜前配酒過下口癮先。前菜-Appetizers1)時令即開生蠔🦪即開生蠔配上三文魚子,未入口外相已經加晒分,配埋海景影相打咭簡直無得彈。生蠔入口鮮甜軟滑又 creamy,配埋三文魚子嘅蛋香相映成趣,要數缺點只可以話每人得一隻,不夠過癮。2)油甘魚刺身呢道菜顛覆咗我對油甘魚嘅固有觀感,冇諗過呢款充滿泰式風味嘅青檸香草醬汁可以令油甘魚嘅魚油香更突出。3)香辣韓式炸西蘭花🥦將炸粉包住西蘭花炸完再沾上韓式辣醬,幾惹味同創新,略嫌炸粉厚咗少少

炸蝦餅

前菜-Appetizers
時令即開生蠔

1)時令即開生蠔🦪

油甘魚刺身

2)油甘魚刺身

香辣韓式炸西蘭花

3)香辣韓式炸西蘭花🥦
將炸粉包住西蘭花炸完再沾上韓式辣醬,
幾惹味同創新,略嫌炸粉厚咗少少🤏

主菜-Main course
烤黑毛豬腩肉生菜包

4)烤黑毛豬腩肉生菜包🐷
黑毛豬烤得好香脆,入口脂香滿溢,配埋蜜糖芥末醬,更加係畫龍點睛。
不過五花肉脂肪比例較多,為免日後還債還得太辛苦我都去咗一部分肥肉先食。

星洲炒大蝦

5)星洲炒大蝦🦐
隻蝦有我手掌咁大,剝開蝦殼,鮮嫩又結實嘅蝦肉再蘸上又甜又辣嘅星洲醬汁,食過返尋味!😋

青咖喱雞

6)青咖喱雞🐔
呢道菜同平時食嘅青咖喱冇乜分別,雞肉份量夠,但略嫌肉質唔夠嫩滑。

配菜-Sides
森巴醬蛋炒飯

7)森巴醬蛋炒飯
炒飯炒得粒粒分明,呢種東南亞香味既炒飯味道唔錯。

欖菜炒四季豆

8)欖菜炒四季豆
四季豆口感軟硬適中,味道都標準。

甜品-Dessert
朱古力威化榛子椰子雪糕

9)朱古力威化榛子椰子雪糕
睇得出係心機之作,侍應叫我哋敲碎上層嘅朱古力威化,由上而下咁食。
上層香脆威化朱古力配中層嫩滑既榛子,食落唔會太甜,至於下層椰子殼造型嘅朱古力球入邊係包住椰子味雪糕。🍫🌰🍨
一個甜品有多種口感,為呢餐晚飯畫上完美嘅句號。💯
2020-09-25
炸蝦餅