2021-09-01 139 瀏覽
每次去親深水埗,都係去西九龍中心food court,或者去黃金後邊嗰條食街今次見到有深水埗嘅日式拉麵店,一於去試一試鰹魚湯拉麵濃郁嘅堅魚湯,幼身又有咬口嘅拉麵,加埋又圓又大塊嘅火炙叉燒,係日本嘅味道不斷大口大口咁飲個鰹魚湯,非常暢快,忽然有一瞬間以為自己喺日本拉麵店夠晒份量嘅火炙叉燒黑蒜油拉麵本來諗住黑蒜油拉麵呢啲每間都有嘅嘢唔會有乜特別,但係佢個湯好surprise到我一入口係普通嘅豬骨濃湯,第2秒突然一陣濃厚嘅黑蒜味好進擊咁衝擊我嘅味覺神經!勁大粒嘅黑蒜炸彈黑蒜湯伴隨嘅肉碎,充滿黑蒜嘅味道慢煮肩肉脂肪部份會比火炙少,肉嘅部份會多啲, size同火炙叉燒差唔多日式炸餃子原本諗住佢都係炸餃子然後配餃子汁,點知竟然係調味料,感覺幾特別,不過口感來講會比較乾身。個會比較鍾意薄皮嘅餃子有啲似大阪王將個種,呢個就會硬身少少,同埋偏厚皮豚肉炸薯餅外脆內軟,仲有少少咬口,薯嘅比重比較大,所以唔算好食到豚肉入面餡料幾煙韌Menu整體來講,價錢中規中矩,嘢食方面拉麵比較有驚喜,湯同叉燒都發揮幾好

今次見到有深水埗嘅日式拉麵店,一於去試一試

鰹魚湯拉麵

夠晒份量嘅火炙叉燒

黑蒜油拉麵

勁大粒嘅黑蒜炸彈

黑蒜湯伴隨嘅肉碎,充滿黑蒜嘅味道

慢煮肩肉

日式炸餃子

豚肉炸薯餅
外脆內軟,仲有少少咬口,薯嘅比重比較大,所以唔算好食到豚肉

入面餡料幾煙韌

Menu