餐廳: 活蘭印度素食
資訊:

2023-10-15 643 瀏覽
原來香港係有印度嘅純素餐廳,睇介紹係since 1982, 喺香港仲要有2間分店Menu 好HK-friendly, 有中英對照仲有好多圖驚你睇唔明。 我選咗北印度套餐, 一個套餐有好多小碟,滿足晒我想試多幾樣食物嘅心態成個套餐有乳酪醬沙律菜,黃薑椰奶甜品,鷹嘴豆咖喱,雜菜咖喱,牛油香料燴扁豆,2款是日雜菜咖喱配胡椒脆餅,印度烙餅,炸麵飽球及雜菜炒飯。每款咖喱配菜相近,主要有蕃茄,薯仔,茄子等, 但每一碟用嘅香料唔同,明顯地食到有唔到嘅味道。 雖然無肉,但味道同有肉嘅咖喱味道相比,實在有過之而無不及。胡椒脆餅及炸麵包球新鮮出爐, 配以雜菜咖喱, 令人停唔到口。 雜菜炒飯的飯煮時稍稍落多咗水, 改善埋就更完美另外叫咗杯Jal Jeera Lemon Soda(印度香料檸檬梳打) , 味道好特別,有啲似我哋飲開嘅鹹柑桔,但多咗香料味,酸味,辣味同變得有氣,算係Lassi 以外嘅新嘗試店內以外國客人佔多,全層呢間餐廳最多人。整體嚟講好值得一試, 係素食嘅新選擇