2023-06-25 799 瀏覽
一直都知道灣仔有一間好出名嘅泰國菜,之前襯天氣開始轉熱,想趁「熱」感受吓夏天嘅氣息,weekend專程出咗去食呢間泰國菜!舖頭開12:00,12:30到嘅時候已經坐滿咗,要等下一輪先有位。但係職員好好,排緊隊嘅時候派咗杯冰水俾大家飲!入到去第一時間叫咗最出名嘅船麵!湯底香甜濃郁,和牛肉身超級嫩滑,仲有通菜、炸蒜同炸豬皮做配菜。雖然份量唔多,但係喺咁熱嘅天氣食一碗船麵,感覺剛剛好,仲有胃口可以食埋其他小食!闊河粉質地軟燸煙,火喉調味怡到好處,唔會太過油膩又非常惹味。睇賣相以為豬頸肉質會好乾,食第一口反而覺得唔錯。豬頸肉切成條狀並以炸蒜頭調味,入口啖啖肉,非常有咬口。呢個甜品好似係每枱嘅必食,食完濃味嘅主菜,食返一個椰子味嘅甜品,的確係解膩之選。飲品冇提供飲筒,可以大大啖飲,飲嘅時候覺得充滿泰國特色!

招牌泰式和牛濃湯河

泰式炒闊河粉(雞)

炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬

泰式街頭椰子雪糕

泰式奶茶 & 桔子咸梅梳打

飲品冇提供飲筒,可以大大啖飲,飲嘅時候覺得充滿泰國特色!
招牌泰式和牛濃湯河
泰式炒闊河粉(雞)
炸豬頸肉配烤蕃茄辣醬
泰式街頭椰子雪糕
泰式奶茶 & 桔子咸梅梳打
  • 泰式炒闊河粉(雞)