2020-11-22 313 瀏覽
最近係飲食男女睇到係上環開左間真馬拉人開嘅餐廳,聽聞大廚頗有來頭,係有30年下廚經驗的馬來西亞人,曾在新加坡酒店工作多年,手藝正宗。於是襯週末去試一試佢!地點:位於上環嘅繁華街道中,地鐵站行幾步路就到,距離中環都唔係好遠,大遠離donki約十分鐘嘅路程,行完攰攰地可以一戰環境:門口大大個招牌好易見到,入餐廳佈局,有啲the charterhouse嘅格局,好馬拉feel,就好似餐廳入面嘅一句a taste of singapore一樣,好有東南亞嘅清新感覺。開放式廚房,讓大家可以一路睇住師傅切海南雞一路食野食物質素:李派海南雞飯拼新加坡喇沙米線($118)一個餐入面就有兩款最地道嘅新加坡菜,梗係要一野試晒佢啦,睇下佢係咪真係真材實料呀麻!先講海南雞飯,雞味濃郁,食得出唔係冰鮮雞,煮雞嘅火候啱啱好,令到雞肉嫩滑,雞又唔會太厚皮,無一種好肥嘅感覺!至於雞飯係我覺得最出色嘅一樣,雞油調控恰到好處,味道出晒黎!而且雞味分佈適中,令到每一粒飯都吸曬香香嘅雞油再加埋傳統嘅新加坡甜醬油同辣醬一齊食,omg好正呀喇沙米線係偏向椰味較濃厚嘅一款,椰汁令到成個湯底滑滑的,而且食落唔會好辣,鹹香酸辣,香氣特

食物質素:
李派海南雞飯拼新加坡喇沙米線($118)

再加埋傳統嘅新加坡甜醬油同辣醬一齊食,omg好正呀

喇沙米線係偏向椰味較濃厚嘅一款,椰汁令到成個湯底滑滑的,而且食落唔會好辣,鹹香酸辣,香氣特濃;雖然呢個set唔算平而且只有細細碗嘅麵,但入面足料,樣樣配料都齊曬!想一次過滿足嘅兩個願望嘅不妨一試!

套餐包一杯餐飲,注意番餐飲係可以免費配corona beer!!!!
真係就咁叫一支都成$1x堅抵!可惜brunch又唔想飲酒,於是就叫左兩杯生津解渴嘅飲品算,甜甜地酸酸地又凍凍地,爽呀

李派海南雞飯拼新加坡喇沙米線

桔仔話梅水

新加坡喇沙米線

香茅青檸荔枝梳打

服務:上餐時間快,職員熱心服務,又唔會催你交枱可以慢慢食,唔錯

價錢:過百蚊一個午餐其實都唔算特別平,但食物質素係值呢個價錢!因為好新加坡味度,而且款式又多,所以值得推介比大家!
2020-11-14
李派海南雞飯拼新加坡喇沙米線