Poking

餐廳:Poking地點:上環蘇杭街菜式:壽司碗飯餐牌:自選bowl可以自由選擇1款蛋白質(肉類或者菜),壽司飯/糙米飯/蕎麥麵/沙律菜或者兩溝都得,仲有藜麥粟米沙律,可以多飯少飯正常飯。再包三款配料,特色醬1款,同脆脆兩款。可以追加配料,希臘乳酪杯,飲品同湯。另外都有推薦菜品,好幾款預設口味碗飯。呢度都有暖碗飯。用手機落單,逐樣逐樣揀自選bowl都好方便。自選 Bowl(水耕沙律菜,豆腐配雜錦香菇,紅腰豆,蜜糖黃芥未醬,脆炸蒜粒,紫菜絲)自選 Bowl用個圓形大碗裝住,好豐富。首先加$3轉水耕沙律菜底,好新鮮爽脆。蛋白質我揀左豆腐配雜錦香菇(加$78),豆腐好滑,味道清淡;雜錦香菇就已經調好味道,口感好爽口。三款免費蔬菜我只係揀左紅腰豆,份量相對多返少少。蜜糖黃芥末醬加喺面,個人覺得分量可以多少少,唔會太濃或者太膩。脆炸蒜粒絕對係加添口感之作。呢碗自選 Bowl好齋,好符合Green Monday嘅diet。自選 Bowl(蕎麥麵配沙律菜,慢煮雞胸,枝豆,紫洋蔥,紅腰豆,芥末乳酪沙律醬,木魚絲,芝麻碎)呢個自選 Bowl我就加$5揀左蕎麥麵配沙律菜。蕎麥麵好滑又腍。蛋白質我揀左慢煮雞胸
餐廳:Poking
地點:上環蘇杭街
菜式:壽司碗飯

呢個自選 Bowl我就加$5揀左蕎麥麵配沙律菜。

蕎麥麵好滑又腍。

蛋白質我揀左慢煮雞胸(加$88),慢煮雞胸一客6片,完全唔鞋,非常嫩口,好正!三款免費蔬菜我揀左枝豆,紫洋蔥,紅腰豆。紫洋蔥少少辣,好過癮。

芥末乳酪沙律醬甜甜地好好味。成個自選 Bowl感覺輕盈唔膩。
蜜糖藍莓椰子脆片
蜜糖藍莓椰子脆片 加$30
蜜糖藍莓椰子脆片賣相不俗,原味乳酪好滑,加埋少少甜嘅蜜糖就啱啱好,仲有新鮮藍莓同埋唔少脆脆梛子脆片咬吓。
抹茶高蛋白飲
抹茶高蛋白飲 加$45
抹茶高蛋白飲用玻璃杯裝,面頭加上抹茶粉。抹茶味好香,唔會過甜,好滑。
呢餐好清爽健康,材料基本上都好新鮮,高蛋白高營養,上環返工健身減脂人仕可考慮。打卡都可以。呢度有木枱7張枱同7張高凳左右,繁忙時間應該要等位。
2024-02-19