2021-12-28 1158 瀏覽
由於要幫一位好有taste嘅朋友慶祝生日🥂,兩個月前已經book定呢間環境非常之靚嘅米芝蓮一星⭐法國餐廳🤭。呢間餐廳位於中環PMQ入口處,分左兩層,下層有outdoor飲野區域+indoor dining area, 上層係半戶外嘅 dining area。 Outdoor area用左大量植物同燈飾佈置,夜晚好有情調,而且出面係PMQ平台花園,比較寧靜,好適合傾計。今次坐嘅係下層 Indoor area, 係復古法式裝修,暗黃燈光加上帶粉色嘅熱帶風情牆身,好適合作為影相背景☺️。 ♥️Roasted Hong Kong yellow chicken, Niigata rice 'en cocotte', salad ($1288)餐廳招牌菜之一,香烤本地黃雞拌日本新潟米燉飯,係加入香港飲食元素嘅一道法式料理。 製作時間需要50分鐘,所以如果要試就第一時間嗌定啦😆。呢道菜包含全隻烤雞、雞油飯同沙律,份量足夠4個人食。首先會全隻雞上桌比客人影相,然後侍應會再攞入廚房分件。 烤雞色澤金黃而且均勻,雞皮薄脆,雞肉近腿部關節位尤其嫩滑,咬落去會有肉汁慢慢滲出🤩。個人覺得同中式脆皮燒雞嘅分別在於牛油

呢道菜包含全隻烤雞、雞油飯同沙律,份量足夠4個人食。首先會全隻雞上桌比客人影相,然後侍應會再攞入廚房分件。 烤雞色澤金黃而且均勻,雞皮薄脆,雞肉近腿部關節位尤其嫩滑,咬落去會有肉汁慢慢滲出🤩。個人覺得同中式脆皮燒雞嘅分別在於牛油同香草味較濃郁,烤雞皮下脂肪唔多,食落冇咁油膩但依然充滿肉汁。
飯係用法式燉鍋烹调,飯粒圓潤飽滿,加入雞油、脆雞皮同蔥花,有淡淡嘅油香同飯焦香,食落口感爽脆。如果同港式煲仔飯比,呢個雞油飯嘅調味較清淡,香氣主要由脆雞皮同雞油帶出。

♥️Angel hair pasta, Kristal caviar, black truffle, kombu (10g $488)
另一道餐廳人氣之選-魚子醬昆布松露天使麵。天使麵係凍食嘅,麵嘅質地比較有彈性,調味酸酸甜甜好開胃,配上10克法國晶鑽魚子醬。 但天使麵份量偏少,我覺得一個人都食得曬😝,所以人多的話就只能淺嘗了。

♥️'Grand cru' chocolate ($158)
係濃厚朱古力雪糕、朱古力脆脆加餅底,個人覺得有點漏,而且味道唔太驚艷。不過朱古力控可以一試。

♥️Mango and passion fruit Pavlova, Tahiti vanilla ice cream ($158)
外面一粒粒同一塊塊嘅係蛋白糖,中間係雲呢拿雪糕,上面有熱情果同芒果做嘅cream,加上新鮮芒果粒,味道清新。

♥️Madeleine
法式貝殼小蛋糕,形狀同色澤都好靚,外脆內軟,好香牛油味。

♥️Canele
傳統法國甜品,外層有焦糖,咬落脆脆地又好煙韌,裡面有冧酒嘅香味。

整體食物質素唔錯,餐廳環境非常雅緻,但食物份量普遍比較少(烤雞除外)。甜品方面,個人認為傳統法式甜品 Madeleine同Canele做得比較出色。如果係慶祝特別日子或者對用餐環境要求較高嘅朋友,可以諗一諗🤭。
2021-11-26
  • Roasted  yellow  chicken