2019-05-05 491 瀏覽
Oldish-Old British Style Dish我好鍾意係假期漫步上環,每次總會帶俾我唔少驚喜。攀過一條長斜路,竟然係上環東街尾發現Oldish。未入餐廳已經感受到濃厚既英倫復古風,推門入去一刻,就好似走入時光隧道,回到六七十年代,成間餐廳無論佈置同擺設都好vintage ,除咗視覺享受,店內不時播出經典懷舊英文金曲。🐻Oldish All Day Breakfast $158黎到充滿英倫風既cafe,又點可以唔叫返份All Day Breakfast黎襯托下,而最令我驚喜既一定係炒蛋,火候控制得好好,唔單止食到牛油香,仲有牛奶既滑。至於野菌同樣出色,咬落去帶汁,超juicy。而一般All Day Breakfast多數配以多士,但Oldish改以牛角包,唯略嫌唔夠鬆脆。🐻Seafood Risotto $168海鮮份量勁多,雖然唔係新鮮海鮮,但食唔出雪藏味,至於意大利飯質感煙韌,味道濃郁又creamy,每一匙羹都充滿住拉絲芝士。🐻Oldish Chicken Wings $78其實係水牛城雞翼,一碟有五大隻,味道香辣,帶少少甜同酸,成隻雞翼都沾滿醬汁,食起上黎非常過癮。🐻R
Oldish-Old British Style Dish

Oldish All Day Breakfast

Seafood Risotto

🐻Seafood Risotto $168
Oldish Chicken Wings

🐻Oldish Chicken Wings $78
Rose Latte

🐻Rose Latte $25
由於咖啡機放係open kitchen出面,所以可以全程睇住店員製作。店員毫不吝嗇放上大量乾玫瑰做點綴,未飲貌相已經攞足一百分。Rose Latte味道香醇,就算飲完口裏面仲會有一陣玫瑰芳香。
Iced Mint Tea

🐻Iced Mint Tea $25
食完一輪油膩野最岩飲番杯Iced Mint Tea,除咗可以幫我解膩外,仲可以為食更多野作準備。

❤️雖然店內只有兩位店員,但服務態度非常好,見你影相時會主動開燈,又不時同食客交流。
Oldish All Day Breakfast
Seafood Risotto