2021-07-29 1159 瀏覽
荃灣出名是美食天堂,好多唔同種類野食。今晚同朋友去食下日本野。荃新天地呢間拉麵店。見到個餐牌都幾抵食。可以散叫或者叫套餐,有一人餐或二人餐。叫套餐都幾抵食,有一個拉麵或飯,再配一個小食。而二人餐就有三個小食再加兩個拉麵/飯。跟朋友決定點了一個二人餐。其實餐牌內都有好多唔同小食、拉麵款、飯款,所以都揀左一陣子。最後點了三款小食同兩客拉麵。野食上餐速度都幾快。首先講下小食類,我們點了吉列蝦。吉列蝦炸到金黃色,好香脆好吸引。一咬下時,脆開的,清脆既聲音,中間蝦肉爽口,唔錯唔錯。吉列蝦一共有三隻。食完一款,下一款小食又好快到了,呢個自家製餃子都好好味,外皮好煙韌,入面餡料都好豐富好吸引好好味,而且都幾多汁架。唔錯,呢隻餃子好飽滿所以都幾飽。最後呢款小食都好吸引,係燒雞翼串及燒雞軟骨串。每款各有兩串,味道好正,上面有少少鹽,吃起來仲滋味。雞翼啖啖肉又香,雞軟骨口感一流。呢d小食真係好好味。之後主角拉麵到了。呢一碗牛油拉麵上面放了一舊牛油,我把牛油融於湯中,湯底即時愈來愈香濃牛叫油味,好香甜。湯底又香甜又香牛油味,拉麵麵質較為粗身,好好咬口,又爽口,唔錯。仲有兩片叉燒,啖啖肉。正。另一碗是泡菜拉麵
荃灣出名是美食天堂,好多唔同種類野食。

而二人餐就有三個小食再加兩個拉麵/飯。
跟朋友決定點了一個二人餐。
最後點了三款小食同兩客拉麵。
野食上餐速度都幾快。
吉列蝦

自家製餃子

燒雞翼串、雞軟骨串

招牌牛油拉麵

仲有兩片叉燒,啖啖肉。正。
泡菜拉麵

另一碗是泡菜拉麵。加入了泡菜令個湯底都帶點點微辣,十分惹味,辣辣地既湯汁掛埋係拉麵度,入口時辣辣地,拉麵又爽又彈。口味同質感都大滿足。
呢間拉麵唔錯,小食種類又多,而且都坐得舒服。正
2021-07-26
吉列蝦