2024-02-09 4324 瀏覽
再訪尖沙咀美麗華MUTA,由ATUM團隊主理,食物高質不在話下,環境輕奢侈感,地點方便,都係約朋友食飯的好地方👯‍♀️上次來食過招牌的壽喜燒牛肉蛋汁燉飯,今次來menu好似又轉左,有啲款式配搭都幾新穎、獨特。前菜先來果酸三文魚 •帶子刺身薄切,醬汁食得出有熱情果、檸檬等🍋超級清新開胃😍三文魚和帶子都有啲厚度,用料新鮮👍🏻主菜要左兩款Pasta,海老濃湯意大利麵,醬汁比教稀,做到湯意粉的效果🍝份量都好多,好啱share食,蝦都大隻爽口🦐本身我都好鐘意食Gnocchi,所以點都要試試香檳奶油馬鈴薯丸子,奶油醬汁味道香濃,質地又唔會太傑,食起上黎唔會好膩。加上烏魚子,令呢道菜變得獨特,多左一份鹹香,值得一試❗甜品方面,好多款都好吸引,揀左比教特別的烤蘋果🍎製作方法估計係參考左紅酒燉雪梨,切開果肉軟腍腍,味道清甜,旁邊的蜂蜜蛋糕好香蛋香味,而甜蕃薯雪糕係最得我歡心,味道有啲似焦糖/布甸味咁🍦好好食‼️🔸果酸三文魚 • 帶子刺身薄切🔸烏魚子 • 香檳奶油馬鈴薯丸子🔸海老濃湯意大利麵🔸烤蘋果 • 蜂蜜蛋糕 • 甜蕃薯雪糕📍 #MUTA Restaurant by ATUM (#尖沙咀美食)#尖沙咀 彌

🔸果酸三文魚 • 帶子刺身薄切
🔸烏魚子 • 香檳奶油馬鈴薯丸子