今日趕時間,午餐去左呢間位於灣仔既MR. MAKI搞掂,呢度係食日式創意卷物。由於地理位置既關係,好多客都係買外賣,不過堂食都有八個位,我就鍾意即場食多d。餐牌好似同上次黎一樣,招牌卷物寫明約100g飯,基本上有8款,款式名好搞鬼,主要係海鮮,亦有雞肉同素菜。加$15至$20有日式沙律,汽水,再加4件先生炸雞/半份有皮薯條/半份蕃薯條。飲品有水,可樂,零系可樂,日本提子味梳打,日本波子汽水味梳打,日本橙味梳打,日本密瓜味梳打可揀。經典卷物寫明約70g飯,有9款,主要係熟食同素菜。除左卷物,呢度仲有小食,沙律,冷麵,甜品,同飲品。我哋叫左兩個餐。服務員即刻幫你整,整好之後食物用個木盆上。知我咩料 (炸飯薄餅) 吞拿魚拖羅 $59呢個知我咩料有兩款口味可揀,我揀左吞拿魚拖羅,價錢係$59,另一款三文魚蟹棒沙律平$10。知我咩料其實係炸飯薄餅,果然係圓形一塊薄餅用隻紙兜放好咁上枱,一客6件切好左,薄餅底係炸左嘅壽司飯底上面加料整到好似薄餅咁。炸飯睇落同食落都好似薯餅,正到爆炸。炸飯上面首先放左梛菜絲,之後就係多到爆又滑溜嘅吞拿魚拖羅蓉,加左少少辣嘅醬汁,好惹味,唔洗再點豉油同wasabi都得

我哋叫左兩個餐。服務員即刻幫你整,整好之後食物用個木盆上。

知我咩料 (炸飯薄餅) 吞拿魚拖羅 $59

知我咩料 (炸飯薄餅) 吞拿魚拖羅

炸飯睇落同食落都好似薯餅,正到爆炸。炸飯上面首先放左梛菜絲,之後就係多到爆又滑溜嘅吞拿魚拖羅蓉,加左少少辣嘅醬汁,好惹味,唔洗再點豉油同wasabi都得。上面再加上脆脆碎同蟹籽,又有多重口感。非常適合我呢個鍾意香口野嘅人。

魚全部都係魚 $69

魚全部都係魚

魚全部都係魚上次食過,今次返尋味。一客八件。卷物上面係成座山仔嘅吞拿魚拖羅蓉,好滑溜又鮮甜。飯卷外面灑上黑白芝麻粒,入面包住一層紫菜,再包住新鮮三文魚碎,又係勁滑溜。最後上面灑上好多爽脆蟹子同脆口嘅炸脆趣碎就大功告成。呢款卷物果然係招牌,好好味又有多重口感,啖啖肉又滑溜,加少少wasabi就更正。
有皮薯條

有皮薯條用紙袋裝住,係粗身,新鮮熱辣炸起,啖啖澱粉質,唔錯唔錯。個餐跟埋細細兜茄汁俾你點。
蕃薯條

蕃薯條都係用紙袋裝住,更加粗身,甜甜哋又夠粉滑,好好味。
沙律

沙律係生菜片同粟米粒,已經加左柚子醋。
日本提子味梳打,日本橙味梳打

個餐包日本汽水好抵喎,日本提子味梳打同日本橙味梳打都好飲。

總括而言,呢個價錢有呢個份量同質素,真心抵,絕對好過食漢堡包快餐。
2021-11-14
有皮薯條