2023-05-30 123 瀏覽
假日想食點心,就亂咁上OpenRice 搵食啦,咁就挖左呢間點心店出黎啦,佢位置頗接近旺角中心,地點就腳。舖面呈四方形,餐廳正向彌敦道大馬路,樓底算高,舖面光猛,裝修簡潔。而內裡枱凳擺位係茶餐廳既格局,三邊卡位,中間就放四人枱,枱同枱之間既擺位尚算闊落,坐落尚算舒適。我既用餐時間係三點幾,當時舖內只有四至五枱人,在樓面工作 連收錢侍應 加埋只有4位,見佢地都頗忙碌,收拾,上菜,入單,收錢,加水,個個都忙個不停,到我地點餐時,都發現有入錯單既情況,不過無計啦,眼見咁少人,明顯真係人手唔夠,所以出完單自己對清楚就好了。好啦,到正題,今日食左5個點心 + 1個蒸飯。生炒什菌餃 - $30一籠三粒,超級熱辣辣,睇到相係濛濛地,因為勁大蒸氣。粒餃係普通正常尺寸,晶凝皮薄,但咬落軟糯而有靭度,很有口感。內餡係菇絲,翠肉瓜粒,紅蘿蔔絲,粟米,食材有調味同先炒香,咬開就爆香及有鑊氣,餡料的確如名一樣,有生炒過至包餃,所以一咬開內餡,蔬菜菇粒粟米既香甜完全散發出晒離,而且,內餡係烹到剛剛好,咬落仲有顆粒感,唔會過熟而成一擗野同淋吱吱,好好味。蒜香蝦春卷 - $38一碟有4件,每件春卷約男士手指頭既粗幼度

好啦,到正題,今日食左5個點心 + 1個蒸飯。

生炒什菌餃 - $30
生炒雜菌餃

蒜香蝦春卷 - $38
一碟有4件,每件春卷約男士手指頭既粗幼度,個脆皮係薄薄既一層,咬落超級酥脆,脆皮真係100分,條春卷就算攤凍左先食,咬落都超級乾爽同埋酥脆! 每件春卷都包著約三粒小蝦仁,蝦仁係原粒包,蝦肉鮮香彈牙,混盒少許蘿蔔絲同埋椰菜絲,咬落香口彈牙伴少許蔬菜既香甜,食一舊絕不夠喉。
蒜香蝦春卷

百花炸釀蟹拑 - $62
一碟有3粒,尺寸同普通茶樓既牛肉球大細相約。炸蟹拑既表面被薄薄既炸麵包糠層包裹,咬落表面非常之脆口,到蟹肉層就同我預想既唔太相同,去飲食既蟹拑好多都打到起晒膠,無乜肉纖維感,但呢個蟹鉗肉食落帶少許粒感纖維感,佢既肉無打到起晒膠,但反而食到蝦肉既彈牙感,食落蝦蟹味頗香濃,蝦味就重一咬落非常多汁,好好味。呢個價位,有三大粒,真係又抵食又有質素。
百花炸釀蟹拑

黑松露北菇燒賣皇 - $20
一籠2粒,雖之叫燒賣皇,本來以為好大粒,但原來得5蚊銀尺寸一粒。小燒賣由冬菇,蝦仁,肥豬肉,松露醬組成。上枱時係熱辣辣,一口咬落,豐富多汁既肉味混合蝦仁既鮮香味在舌頭大爆發。軟淋既豬肉,彈牙既蝦仁,多汁香濃既冬菇,加埋超香既松露醬香味,真係好難唔好味, 只係如果大粒d就更合乎祈望啦。
黑松露北菇燒賣皇

雪山叉燒包 - $35
一碟有三個包仔,佢其實係最先上枱,上枱時熱辣辣,但因為我唔想第一口就食甜野,所以將佢放到最後先食,因此,我食呢個包時,佢係微溫既。 雖之係微溫,但完全無變味!

一口咬落去,表層依然鬆化帶脆感,整個面包乾爽,面包層咬落軟熟。整個包身都好乾身不油膩,中間餡料份量適中,叉燒醬同叉燒既味道非常濃沃香甜,非常惹味,只要一開始咬第一口就停唔到口,相信熱辣辣時食 會更好食。
雪山叉燒包

鳳爪排骨飯 - $38
鳳爪軟淋食落味道香濃,排骨係偏肥既,瘦肉部份唔多。整個飯係用一個男士手掌大既缽仔蒸既,飯粒蒸到乾身,粒粒分明,食落偏硬,因排骨偏肥,蒸後既油份肉汁都落晒d飯度,所以d飯就充滿肉香,加上甜豉油調味,所以個飯係好食既。
鳳爪排骨飯

整體講,點心水準算高,無論係蒸炸焗既點心都好食,所有點心都做到熱辣辣上枱,上枱速度都ok,一樣接一樣上,亦無乜等候時間,仔細睇下點餐單,點心款數都頗多多,此外仲有鑊氣小炒食,所以我對呢間點心店既整體評價都頗正面,所以下次都會翻轉頭試下其他野食。
2023-05-28
下午茶