平時極少食素,今日好同事帶我食精緻嘅素食午餐,呢間素食餐廳位於上環地下舖位,裝修正常,入到黎齋睇環境估唔到啲菜式係咁精緻。午餐有兩款揀,分別係三道菜同四道菜。今次係我第一次黎,就揀個入門嘅三道菜試吓,價錢$188另加一,包咖啡或茶。每道菜都可以三款揀一款,有啲菜式要加錢,餐牌清楚寫明菜式是否符合唔同素食者嘅要求。菇絲粉皮第一道菜菇絲粉皮賣相唔錯,一大塊薄薄粉皮晶瑩剔透,上面有一pat芝麻醬同菜絲裝飾,下面有唔少好似雞絲嘅杏鮑菇絲,個樣真係好似雞絲,食落爽爽哋,似海蜇,加埋少少青瓜絲,真係好似食緊雞絲粉皮。黃金梛菜花第二道菜係黃金梛菜花,一客三件梛菜花,整得好似黃金蝦,熱辣辣,係辣嘴嘅。鹹蛋黃啱啱好,唔過鹹但係好香。加埋啲香滑南瓜蓉一齊食好好味。梛菜花下面有啲燴雜菌,蠔油味重。菠蘿咕嚕菇最後一道菠蘿咕嚕菇份量唔少。非常驚喜嘅係廚師用杏鮑菇同猴頭菇真係整到好似咕嚕肉咁,唔單止形似,連食落口都係外脆內稔,個脆皮仲要好薄,超正。個汁有甜梅汁,當然係正宗咕嚕汁嘅味。配料仲有新鮮菠蘿,青蘋果同甜椒。跟餸仲有一碗菜飯,飯粒粒粒分明,濕潤度適中,食哂成碗飯好飽。餐飲我要左熱檸水,冇特別。好同事叫左四道

菜飯

餐飲我要左熱檸水,冇特別。

好同事叫左四道菜,分享左甜品俾我食。
菠蘿雪芭

呢個菠蘿雪芭唔係齋雪芭咁簡單,下面有一片薄菠蘿片,最下底仲有脆餅碎加添口感。
芒果醬梛汁糕同桂花糕

芒果醬梛汁糕同桂花糕一口一啖,味道正常。

總括而言,呢餐帶俾我非常驚喜嘅一餐素食體驗,估唔到食素食到好似食肉咁,仲好飽肚。當然價錢唔平。至於服務方面就差啲,個別外籍服務員態度幾差,掃興,絕對需要改善一下。
2021-06-17
菠蘿雪芭