La Parrilla Steakhouse

2023-02-24 148 瀏覽
適逢家人生日,搵吓新餐廳試吓先 。家人要求要食牛扒,咁好啦!就搵左呢間位於中環(大館對面)新開既阿根廷扒房 La parilla steakhouse。餐廳裝潢充滿情調,鄉村風浪漫設計配上紅磚牆和木傢俬,在柔和燈光下感覺好舒適和溫暖,十分適合來慶祝特別日子或友人/家庭聚會。呢度menu 全是阿根廷菜,而且選擇挺多的。除了牛肉外,也有海鮮和其他肉類擇。我地4個人,叫左2個前菜(Beef Steak Tartar 和Provoleta Al Horno)、2個主菜(Carne des Res Platter -2人份和PanRoast Monkfish Fillet )、2種配菜 (Cajun Sweet Potato Fries和Creamed Spanish) 、最後當然唔少得甜品Homemade Churros 。叫好野食,侍應就遞上餐前麪包比我地。呢個香草蒜香麪包,面層脆內𥚃濕潤軟軟的,沾上黑醋和橄欖油,好味。Beef Steak Tartar 這個牛扒他他是將牛扒細切而成,口感一粒粒有咬口,配上魚子醬、香草和秘製醬汁(酸酸的)。吃既時候將牛肉粒撈埋醬汁,再放係熱烘烘蒜茸包上,口感

Beef  Steak  Tartare
Beef Steak Tartar
這個牛扒他他是將牛扒細切而成,口感一粒粒有咬口,配上魚子醬、香草和秘製醬汁(酸酸的)。吃既時候將牛肉粒撈埋醬汁,再放係熱烘烘蒜茸包上,口感不錯。肉味不算十分重,但酸酸的好清新開胃。

Provoleta Al Horno
烘Provoleta cheese,我最愛。呢個芝士味道濃厚、焦香,配上酵母酸種麪包,每口都充滿著邪惡而美味。記得呢個要快食,一凍左就會變得又咸又硬。

PanRoast Monkfish Fillet
雖然呢間係扒房,但呢個煎石頭魚柳真係超級好味,魚皮煎得香脆可口,肉質鮮嫩多汁,再加點檸檬汁,完全無魚腥味。配菜有啲蕃茄青瓜粒,令整個菜更多層次。

Carne des Res Platter
最期待既牛扒黎喇!呢個牛肉拼盤有3個牛既不同部位(Rump, filets 同Skirts)。阿根廷牛肉是碳烤處理,可以完全鎖住牛肉的肉汁 ,做到肉質鮮嫩(無血水),充滿濃濃牛肉油香而帶點碳香味,令人回味無窮。3個部位肉質口感各有不同,肉香亦都由淡至濃。
雖然餐廳食牛扒會跟配6個唔同醬汁,但個人覺得唔點醬汁都已經好好味。

Cajun Sweet Potato Fries
甜薯條炸得很香脆,沾上Cajun 粉,滋味濃郁,甜甜而不辛辣。
Creamed Spanish
滿滿蒜香的白汁菠菜,好吃,但有點膩。

Homemade Churros
最後當然要食呢度既Churros 啦!適逢家人生日,店員幫我地係甜品度寫上 Happy Birthday。呢個Churros 外脆內軟,不會太甜而又有著淡淡肉桂味,yummy! 完美地為這餐畫上句號。

Encore 指數:9/10 (下次想試 Wagyu Skirts)
2023-01-26
生日