2020-07-08 1227 瀏覽
係中環返工,同事高度推介去食一間性價比超高嘅餐廳,set lunch每位只要$128起,有 一盅鮑魚海底椰燉湯、一個主菜、每人一壺中國茶。啲侍應好專業,每上一樣野都會介紹,仲會keep住主動加茶,服務一流。首先上左每人一壺茶,侍應先倒滿一杯,話差唔多飲晒先加熱水,唔好浸住啲茶葉。跟住上左個燉湯,真係超級好飲,個湯好甜,真材實料,湯內有兩塊鮑片,煲完湯味道都仲好濃郁,超正!主菜叫左海蝦炒手打魚麵,真係海蝦,炒得啱啱好,好爽口,由於係海蝦,蝦味比較濃同甜,冇揀錯。第二個叫左原隻鮑魚花膠撈飯,鮑魚唔大隻,但火喉控制得好好,最精彩係個汁,我可以用啲汁撈幾碗飯,個汁嘅味道好豐富、有層次,應該係雞汁底,用海鮮淆湯底,冇用味精(我會知,因為對味精敏感),好濃郁,有深度嘅味道。每個主菜都有伴碟,個炸蝦丸好好食,夠彈牙爽口,外層包左芝麻,香味提升。總括黎講,百幾蚊食到5星級酒店嘅服務及食物水準真係好超值,已經約好其他同事要快啲再去食。