2021-12-27 634 瀏覽
唐宮小聚不嬲都係熱門餐廳~之前食過中環分店,覺得點心質素都好唔錯,所以就再黎左尖沙咀分店食下啲小菜~兩個人食飯,叫左幾道菜。燒乳鴿: 基本上入到餐廳見到每一台都會叫呢度最出名嘅燒乳鴿~ 上菜超級快,亦都係暖既。一個人食一隻不是問題~因爲啲皮都燒得幾乾身,而且肉質都好嫩,又唔會太肥。咸度適中。以連鎖店黎講真係燒得幾好食,質素好穩定!鮑魚酥: 呢個真係必點!雖然$69/兩件唔係話超平,不過有時佢特定日子做會員可以$39/兩件,就真係超級抵食!! 鮑魚都唔細隻,而且加埋下面有啲撈左黑松露油既香菇絲,再加埋酥皮底,超級香口!真係忍唔住要encore多兩件先夠過癮!XO醬炒蝦仁豬腸粉: 炒豬腸粉睇落去比較平平無奇,不過勝在炒得夠熱,都幾有鑊氣。而且豉油王味調得唔算好咸,唔會怕太重口味,蝦仁都炒得幾爽。冰鎮咕嚕肉: 又係唐宮小聚嘅一大名菜。雖然我唔係好明點解要用冰去伴碟,不過食完之後就發現其實個口感都幾特別。酸酸甜甜有啲熱有啲凍,溫差令到咕嚕肉同個脆皮可以完全分離🤣又真係同出面有少少唔同咁。不過份量就唔算超多,未試過嘅話可以試一次。臘味煲仔飯: 最後黎個煲仔飯暖下胃~試吓佢啲臘味。整體黎講冇乜特色
兩個人食飯,叫左幾道菜。

燒乳鴿

鮑魚酥

XO醬炒腸粉

冰鎮咕嚕肉

臘味煲仔飯: 最後黎個煲仔飯暖下胃~試吓佢啲臘味。整體黎講冇乜特色,唯獨是係有一條辣嘅臘腸,有啲似西班牙辣肉腸,都幾特別。但啲臘味整體來講係超級咸,本來唔打算食晒啲飯,但因為啲臘味太鹹所以要逼住送飯食😂可試可唔試。
臘味煲仔飯

總體而言,唐宮小聚食物質素都幾穩定,每度菜都唔會太怕中伏。不過份量就唔算話超級抵食。我食過小菜同點心,覺得點心會更加有特色~都算係可encore 既餐廳,適合朋友聚會一齊食。
(Price: Lunch ~$500/2pax.)

燒乳鴿
鮑魚酥