2020-09-19 4503 瀏覽
話說踏入九月,我喺工作上終於可以抖番下,於是午餐時份就同同事出咗尖沙咀食晏。我哋之前經過K11已經知道「Cafe Crepe」就嚟開,原來喺八月底開幕了🎊。唔知係咪新開嘅關係,大家都懷住趁熱鬧嘅心態嚟試下🙈,所以多人都一個點,好彩等咗大約十分鐘就有位。餐廳係半自助式形式,落單俾錢同取餐都係自己搞掂💪!環境方面畀人幾悠閒嘅感覺,不過有部份枱就比較適合飲咖啡多啲,食嘢可能會有啲唔方便。我之前喺中環食過一次,但已經好久遠了,所以要再睇下餐牌有乜好食,當然依度主打嘅係法式薄餅Crepe,鹹甜都有🤤。我哋叫咗一鹹一甜嘅薄餅Share食同兩杯嘢飲🍽,兩個Crepe未切開時個樣就平凡啲,因為無乜特別擺盤造型。不過切開後,成件事即刻唔同哂,啲餡從薄餅皮一躍而出😍。公司法式薄餅Le Club($89),即係公司三文治啲Friend?其實應該係指乜都有啲嘅雜錦口味吧,餡料包括🐔雞肉、🥓煙肉、🧀瑞士芝士、🍅車厘茄同蛋黃醬。成個組合好夾啊,而且份量算多,做午餐一流😋。新鮮草莓及香蕉薄餅Strawberry & Banana($79),依個係比較傳統嘅甜味薄餅。士多啤梨🍓同香蕉🍌切件放滿入薄餅裡面,水果新鮮同甜
不過切開後,成件事即刻唔同哂,啲餡從薄餅皮一躍而出😍。
公司法式薄餅
新鮮草莓及香蕉薄餅
新鮮草莓及香蕉薄餅Strawberry & Banana($79),依個係比較傳統嘅甜味薄餅。士多啤梨🍓同香蕉🍌切件放滿入薄餅裡面,水果新鮮同甜甜的,不過我估唔到連少少忌廉都無落,所以略嫌口感乾身同寡咗啲。
朱古力咖啡
朱古力咖啡Iced Mocha($38/12oz),Mocha上面吱咗忌廉,正啊😝。朱古力味溝淡咗咖啡嘅苦味,所以啱我口味,而且都算大杯抵飲🍫。
椰香菠蘿
椰香菠蘿Pina Colada($44/12oz),呢個係法式梳打系列🥤,面頭嗰啲係椰子味嘅🥥泡泡忌廉,下面就係帶有菠蘿香嘅梳打,飲落幾清新啊。
總括嚟講,午餐食粥粉飯麵食得多,間唔使轉下口味食法式薄餅都唔錯。個人比較推介鹹味Savory,因為特別啲又惹味啲👍。價錢中等啦,考慮到喺尖沙咀賣呢個價都可接受嘅。不過我諗如果想食,要預多啲時間比較好,因為除咗等位外,薄餅製作亦需時啊~。餐廳門口係可以睇住師傅整薄餅㗎,不過小朋友未必夠高望到🤣。
2020-09-03
公司法式薄餅