2023-05-08 184 瀏覽
又係朋友生日嘅季節,見到好多人推介呢間泰國fusion 餐廳慶生,就book 左同frd 食晏就。餐廳裝修好靚,令你真係好似置身於泰國嘅渡假地區,入面仲有啲位係坐係太陽遮下面,好有渡假feel~⛱️天氣太熱了🥵所以入到去我同frd 都急不及待要叫左飲品先🍹見到餐廳好多cocktail,但因為我地唔想晏就飲酒,就叫左無酒精飲品朋友嗌左Thai Green Milk Tea,係好靚嘅綠色💚本身我地都好驚佢會好甜,因為普遍啲泰式奶茶都好甜,但佢可能因為加左啲herbs,同平時啲泰式奶茶唔同,唔甜得黎又好好飲,推介!👍我就叫左菠蘿梳打,不過不失,但係炎炎夏日最需要嘅野🤤個紅咖喱味道出色,唔會太辣,啱香港人口味,入面仲有好多雞,好入味,美中不足係如果佢有多幾塊Naan Bread 俾我地餸咖喱食就好,最後我地為左唔想浪費啲汁,其他餸嘅食物都用黎點咖喱汁🤣🤣泰國嘅肉碎炒飯基本上都係冇得輸,再加埋必食蝦片,我地好快就清左成碟飯🤣🤣同埋個飯有少少辣椒粒但唔會太辣,好惹味😜拼盤有哂所有小食,啱哂有選擇困難症嘅我🤣每樣都可以試一舊,係個蒜蓉包有啲啲硬我地仲叫左酸辣青芒大蝦沙律,不過太肚餓唔記得影相,顧名思義
Thai  Green  Milk  Tea

Pineapple  Soda

我就叫左菠蘿梳打,不過不失,但係炎炎夏日最需要嘅野🤤
紅咖喱配雞肉加Naan  Bread

炭烤虎蝦辣肉碎炒飯

泰式小食拼盤

我地仲叫左酸辣青芒大蝦沙律,不過太肚餓唔記得影相,顧名思義,酸酸辣辣好開胃,同埋係香港好少有機會食青芒,食呢個沙律就好似去左泰國咁🏝️
芒果糯米飯椰子雪糕

終於到我地期待已久嘅甜品環節,事先係openrice remark 左係慶祝生日,叫左好多人推薦嘅芒果糯米飯椰子雪糕,但有少少失望,個雪糕係好食嘅,好重椰子味,但下面嘅糯米飯就好硬同芒果都唔太新鮮🥹🥹
但總括而言都係一個好好嘅experience 同打卡好去處📸🤤
2023-05-06
生日