2023-10-15 610 瀏覽
深水埗一向都係形形色色嘅cafe 同小店集中地,今次就嚟咗試一間日式榻榻米餐廳🎌- 習作,店內裝修用咗暖色系所以一入去嘅感覺好舒服同店外繁忙嘅街道形成好大嘅對比,好似鬧市入面嘅一片綠洲咁🏙️🏝️.我哋每人都叫咗個夏日便當(2品),即係總共可以試4款主食,而且每個便當都會包一碟小前菜同飯🍚🧏🏻‍♀️🩵醬漬大啡菇伴烤洋蔥簡單嘅食材,但味道絕對唔簡單,大啡菇好厚肉🍄咬落去好多汁,而值得一提係面頭嘅蓮藕,佢個表皮有輕輕咁烤過,所以做到外層脆內層軟嘅感覺🪷而調味嘅醬油漬仲有陣陣甜味,洋蔥都煮得好淋,超開胃🩷南瓜蟹肉甲羅燒呢度甲羅燒就冇成個蟹蓋咁上碟,但可以見到蟹肉同蟹膏嘅份量好多,蟹肉好鮮甜,加埋上面海量嘅蟹膏,味道甘香幼滑🥰就咁食蟹膏可能會有啲膩,所以餐廳就加咗南瓜中和返🎃南瓜好甜,而且都有輕輕烤過表皮,真係估唔到一間小店可以煮到咁出色嘅菜色🦀🤤柚子秋葵冷蕎麥麵 (加$30)一般嘅便當就係配飯,個日太熱了冇咩胃口,所以我哋就有個餐加$30 轉咗個冷蕎麥麵🍜大熱天時食冷麵真係好舒服,而且個麵有陣陣嘅柚子香味,係更refreshing☘️吉列紫蘇雞肉串燒原本我以為個size 會係平時食燒鳥店嘅size,點

南瓜蟹肉甲羅燒
柚子秋葵冷蕎麥麵  (加$30)

柚子秋葵冷蕎麥麵 (加$30)

吉列紫蘇雞肉串燒
原本我以為個size 會係平時食燒鳥店嘅size,點知原來佢一串都勁大舊🤣好多時炸嘢都好易會炸太耐,搞到乾柴咁🪵但佢呢度炸得啱啱好,仲可以鎖住入面嘅雞肉汁,而且雞肉好嫩滑同有淡淡嘅紫蘇葉味😛點埋佢隔離嘅沙律醬,襯熱食真係冇得輸🥹

燒汁鳳梨五花肉
五花肉肥瘦均勻,油脂分佈啱啱好,咬落都好彈牙😋而且每一塊都切得夠薄,所以一啲都唔會覺得膩,配埋酸酸甜甜嘅菠蘿一齊食,更加開胃,好啱餸飯食🍚
總括而言,餐廳價錢唔算太平民,但係質素絕對配得上個價錢,係人來人往嘅深水埗,搵到喘息嘅空間,俾我哋慢慢坐慢慢歎,真係好寫意🧘🏻‍♀️
2023-09-10
南瓜蟹肉甲羅燒
柚子秋葵冷蕎麥麵  (加$30)