餐廳: Bouchon Bistro Francais
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
好少去中環soho區搵食, 今晚要同奶奶慶祝生日, 所以上網努力search先發現原來soho區好多西餐廳都唔知揀邊間. 最終揀咗這間中價法式餐廳, 因為有steak, mussels, onion soup, oysters, pasta, dessert.....不過我擔心餐廳環境問題, 見網友post出來既相片係bar枱椅, 因為同行有孕婦.....但幸運地下午book位都有位, 咁就試吓啦.  一入餐廳, 噢!! 真是全bar枱椅, 唯有outdoor area是係正常餐枱高度, 但係smoking area....所以唯有轉坐open kitchen對開既bar table with high sofa seat, 幸好open kitchen既抽風系統好好, 沒有一身油煙味.  Start ordering, 原來menu得一版看似選擇不多, 仲要無pasta, risotto >_<.....背面係drink menu, 眼見背後既open kitchen不斷燒ribeye又好大件, 薯條好幼身份量好多, 所以一定要order.  雖然無pasta, 但每
Start ordering, 原來menu得一版看似選擇不多, 仲要無pasta, risotto >_<.....背面係drink menu, 眼見背後既open kitchen不斷燒ribeye又好大件, 薯條好幼身份量好多, 所以一定要order.  雖然無pasta, 但每款食物都好味又份量大, 我哋都食得好滿足!! ^o^

1) bread - 有啲似黑麥包, 外脆內軟暖笠笠好味
Bread
2) Salade d'Asperges ($98) - 露荀蕃茄沙律, 賣相已好吸引, 大大個烤過既蕃茄墊底, 面層有兩種露荀, 一種粗身(似歐美國家入口那種); 一種幼身 (似泰國入口那種). 再配襯好滑既荷蘭汁, 再加紅洋蒽碎及蒜片, mix & match好好味, 又好healthy.
Salade d'Asperges
3) Selection of Artisan Cheese ($188) - 即cheese platter, 有5種, 大約記得有Camembert, goat, blue...味道都較普遍supermarket可買到. 我反而欣賞伴吃既mini walnut bread, 加上伴碟好多walnut, like!
Selection of Artisan Cheese
4) Onion Soup ($78), Scallop & Pumpkin cream soup ($68) - 好法國既洋蒽湯, 面層鋪上emmental cheese去焗, 湯底係濃郁深啡色既牛肉湯, 洋蒽煮到深啡色, 好味, 不過.....1個人飲實在太飽啦, 下次想試記得share.  而當晚既day of soup係南瓜帶子忌廉湯, 相比洋蒽湯這個清新好多, 不過看不到有帶喎.....>_< 同樣, portion好大, 最好share!
Onion Soup
Day of soup - Scallop Pumpkin cream soup
5) Blue Mussels w/white wine & lemon (1kg) - 這是用類似Le Creuset既煲上枱的, 我哋見隔離枱食, 所以都order, 但我哋個煲明顯地大好多, 再睇menu先發現原來有分size, 500g $188 & 1kg $298, waiter可能見我哋4人所以自動幫我哋order 1kg.....anyway, 好鮮甜, 白酒汁夠味, 伴以幼薯條, 型式好像Paris既LEON (一間專食不同煮法mussels既餐廳), 不過味道及portion就當然係LEON正好多啦.
Blue Mussels w/white wine 1kg
6) USDA Angus Ribeye 340g ($238) - 好好味呀!! 見住佢用火燒, 好香炭燒味, 好大件好厚, 有肉質有肉味, medium rare無over cooked, 伴以香草牛油, 再加pepper真係好好味!!  super LIKE!!!!
USDA Angus Ribeye 340g
題外話/補充資料: 好開心好滿足既一餐. 最後切自携既生日蛋糕, 要收$150切餅費, 但waiter居然每人分一隻乾淨碟, 再俾一把餐刀我哋自己切.....$150切餅費唔係包切服務?? 原來要叫佢哋切, 佢哋先會幫我哋拎入廚房切.......唔知西餐廳係咪唔慣幫客切蛋糕....>_<
2013-10-16
生日