2022-12-20 683 瀏覽
這間小店隱藏在北角鬧市之中。位於明園西街,一個不起眼的地鋪,店內地方不大但裝修雅致,給人舒適,溫暖的感覺。疫情期間幫襯左幾次,已經認識個老闆。可能經濟環境困難,老闆加倍努力,每次去到都見到佢。响度我哋都食過早午,晚餐,佢地嘅食材新鮮,制作認真,值得欣賞。前日突然好想食德國脆豬手,北角唔係好多間有做,只係諗起小城鎮,上打個電話確認有得食,之後馬上行過去。其實佢哋距離我屋企都有D遠,不過要食好嘢就冇計啦!因為去到已經8:00,馬上叫咗我嘅心頭好,好快就上菜,待應好貼心咁問要唔要幫我切開佢,我話好,隻豬手嚟到的確皮脆肉嫩,絕不肥膩。不枉我行15分鐘過嚟食。佢嘅配菜亦絕不馬夫,嗰啲酸菜同我去德國食嗰啲一模一樣,超酸 😅😅證明佢維持原汁原味。可能我哋已經喺最後一台,老闆見我哋食完野飲緊餐茶,仲過嚟表演咗個魔術,都真係幾得個噃!

• 香烤德式豬手