2020-06-12 387 瀏覽
出實習約大學bff最後一彈!Seoulmate地方幾大,有室內室外位,有鑑於夏日熱辣辣,當然室內涼冷氣談心。枱之間有可留言嘅白板隔板,見到唔少人畫咗維尼。4人行叫咗三個main dish,加一個甜品,分別有打卡至愛之一舊Seoulmate雲下的饅魚炒飯、fushion嘅卡邦尼韓式年糕、黃金海鮮鹹蛋醬薄餅同埋韓國荷蘭寶寶班戟。成日見Foodie打卡都係呢個笑哈哈嘅雲,其實焗係蛋白,入面有隻蛋黃同饅魚炒飯。因為我哋要等埋一位朋友,所以唔係即刻食。好彩個蛋白冇點塔落嚟,仲意外發掘蛋白保溫嘅作用。但始終凍左少少,鰻魚炒飯有少少硬。相信熱食一定完美。饅魚大大件,每粒飯都有饅魚汁。蛋白冇乜味,主要增加咗fluffy嘅口感。卡邦尼韓式年糕有驚喜,原本叫嗰陣一位已經食過呢間嘅朋友話上次覺得有少少淡口。但出到黎完全冇呢一件事,連重口味嘅我都覺得調味啱啱好,又creamy,落煙肉亦好鬆手。年糕本身係一舊好味煙煙韌韌嘅嘢,配埋呢個醬汁啱啱好,亦都唔會張口。分量比較細。食完之後好有衝動自己返屋企學下點煮。黃金海鮮鹹蛋醬薄餅係薄批,邊位夠脆口。海鮮足料,仲有帶子。食落鹹蛋味出,但唔會好假。愛鹹蛋之人必試。美好嘅

一舊Seoulmate雲下的饅魚炒飯

卡邦尼韓式年糕

黃金海鮮鹹蛋醬薄餅

韓國荷蘭寶寶班戟配焦糖香蕉

美好嘅一餐唔少得甜品。值得一讚,店員好細心同主動幫我地轉碟食甜品。韓國荷蘭寶寶班戟個名嘅由來真係唔知。一上菜就比佢哋嘅蛋香味我深深吸引,然後面嗰台食客都擰轉頭望一望。薄薄嘅班戟入面有香蕉蓉,面頭加上朱古力醬,呢個組合唔會出錯。香蕉味同朱古力味唔會互相爭風頭。

環境舒適,食物質素高同靚,再加上店員服務好好,我哋坐咗好耐都會趕我哋落單。好耐未試過打OpenRice評分咁高💛
2020-06-10
一舊Seoulmate雲下的饅魚炒飯