2018-07-06 113 瀏覽
雖然自己喺香港出世長大,但係原來好多地方自己從來都冇去過,好似今日嚟咗荃灣呢個悅來坊,人人都稱之為熊貓酒店嘅商場,即時變咗一個大鄉里咁樣,因為平時來荃灣都係喺地鐵站附近嘅商場逛,真係估唔到荃灣嘅另一邊,別有一番景象,事原有個台灣朋友入住呢間酒店,緣份嘅嘢就係咁樣帶咗我嚟呢個商場,原來呢一篇人流都好㕵,各式各樣的店舖應有盡有!陪朋友買完日用品之後,已經下午三點鐘左右,行左去商場外圍附近,天氣又熱辣辣,經過呢一間甜品店,啱哂啦,一於食返啲甜品消下暑,Ideas Dessert 🍨 !個名幾得意,真係Good idea😜講真甜品店,大部份都會喺黃昏之後營業,好少好似我哋咁樣三、四點走去食,不過都即管試吓啦,因為天氣實在太熱了,點知店員好客氣咁招呼我哋坐低,呢個鐘數人少少,坐得仲舒服。睇Menu嘅嘢,當然難我唔到啦,好快比我留意到佢哋有一個Top ten甜品推介,仲有啱晒季節嘅芒果,好快就order左。店舖面積不大,簡潔的擺設,一貫甜品店的設計,牆壁上寫上很大的「Ideas」字體作為點綴。首先送上的是排名第三的「楊貴妃」,楊枝汁、啫喱芒果/布丁、水晶珠、芒果粒、小丸子,還有野果和雪糕,馬上嚐一

楊貴妃
馬上嚐一口,水晶珠在口內爆開的感覺特別過癮,因為初時誤會是西米,整個甜品味道很配合,還有芒果非常甜美,而冰凍雪糕,更是令人暑氣全消。
芋泥奶凍冰

朋友點了一個竽泥奶凍冰,皆因他是竽泥的愛好者,更有他喜愛的紅豆,見他吃着面露笑容滿足的感覺,估計他相當滿意!
芒果窩夫

我們還share 了一個芒果窩夫(店員在我們落order的時候特意提醒我們要等候15分鐘左右),其實當我們食完以上兩道甜品之後,時間就剛剛好。
芒果窩夫

芒果又甜又多汁,如果份量再多少少就更加Perfect ,窩夫味道調校得好啱我們心水,甜味適中,鬆化可口,配上楓糖糖漿,超満足!
芒果窩夫

其實除咗甜品好味之外,佢哋嘅服務都唔錯,離去的時候還詢問我們覺得食物質素如何,有冇改善的地方,這些用心經營的小店,絕對值得大家支持!
2018-07-04