餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
上星期有日去開中環嗰邊,諗住喺嗰度食埋dinner但中環啲野食通常都少貴~又想慳錢同又想減下肥嘅我就決定嗰日去呢間幾出名嘅餃子店食餃子做晚餐🤣(我朋友話餃子係又飽肚又唔會太多脂肪嘅野食呢~🙈表示冇fc 過)🖤🤍龍鳳松茸煎餃 $98第一次食有黑松露同白松露嘅餃子!truffle味真係好香好濃,而且咬開入面都真係見到啲黑白松露嫁~煎餃個外皮又煎得香脆~而且個餡料又夠多肉又夠足料🥰🐮壽喜燒牛肉湯餃子(跟狀元九鼎湯🍲)$54壽喜燒牛肉餃都幾特別~入面都多牛肉嘅~我自己就覺得都有啲麻油味~個壽喜燒味都ok出嘅~碗湯就飲落有啲藥材味,不過飲得出係用左粉葛、赤小豆同排骨煲嘅~我會覺得個湯嘅味都算比較清嘅~而都唔會飲到味精味~🐷元貝豬肉煎餃 $54呢個煎餃都係好多豬肉餡料啦~然後好特別嘅係佢啲豬肉中間夾住左啲瑤柱絲同西芹~所以就有少少重西芹味~ 但元貝絲其實都多嘅~同西芹味都balance到~(唔食西芹嘅我表示都可以接受!🙆🏻‍♀️)💛黃金原味皮蛋 $28第一次食呢款皮蛋~真係成舊都金黃色~覺得呢款皮蛋係比普通皮蛋鹹咗一啲~不過對於重口味嘅朋友係可以的~ 味道都醃得好夠味~☺️🌶四川涼皮(小辣)$32呢個

🖤🤍龍鳳松茸煎餃 $98

元貝豬肉煎餃

💛黃金原味皮蛋 $28
黃金原味皮蛋

🌶四川涼皮(小辣)$32
四川涼皮(小辣)

呢個餸真係好適合我~首先佢黎到已經超級香~然後佢個汁又酸酸辣辣咁,就算我放到最後食都唔會覺得好濟~ 最緊要係佢個小辣連我都食到!佢其實係麻多過辣~跟住又有啲青瓜絲同埋花生粒,令到成碟野更加有口感同埋更加香😆

其實我不嬲都麻麻地餃子,不過又覺得呢間啲餃子都特別同埋唔太貴!又見其他區都有分店~ 下次可能突然想食餃子嘅時候都會有間喺附近🤣
2022-07-07
壽喜燒牛肉湯餃子
元貝豬肉煎餃
黃金原味皮蛋
四川涼皮(小辣)
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 四川涼皮