2017-01-27 153 瀏覽
呢次係我第二次寫食評.雖然我唔係經常寫食評既人,但食到好野,一定要開心share下... 九龍城,一般人第一時間想到九龍城寨或泰國菜,而今次有幸朋友邀請食飯,試到呢間餐廳,轉下口味,試下意大利菜.整體而言,呢度既意大利菜味道超,價格都算合理(好味道既野係貴dd...) 地理位置方面:呢間餐廳個位置有d 偏僻,位於內街.一般人如果唔係刻意去搵呢間餐廳既話,應該會唔多為意....個度我冇記錯既話,個條街好似有車位(咪表),如果有車既人去到,都好方便. 餐廳環境和氣氛:餐廳內長期都會播住d 外國人唱既歌(本人唔知係唔係意大利文),音量適中,唔會影響到跟其他人傾計.而且,我覺得個度都好寬落下,好多人一齊坐,都唔覺得迫,適合朋友聚餐. 食物質素:高...我今次聚餐中試左好多款菜,例如:白酒煮青口,精選pizza,雲吞等....(詳情見圖) 當中我最欣賞既係 呢間餐廳既黑松露菌汁,味道係超級超級正,唔可以用言語去表達,而且我覺得呢個汁係百搭既,配咩都好食. 呢個汁超濃'菇味', 入口之後,個種香味係味蕾度擴散,超級推介. 講講其他方面,呢間餐廳選用既食材

,價格都算合理(好味道既野係貴dd...)
,味道係超級超級正,唔可以用言語去表達,而且我覺得呢個汁係百搭既,配咩都好食. 呢個汁超濃'菇味', 入口之後,個種香味係味蕾度擴散,超級推介. 講講其他方面,呢間餐廳選用既食材新鮮和肯定有簡過,例如:個個白酒青口,隻隻都好鮮,而且每一隻都好肥美,用材上乘
. 主菜叫左兩個面:千層面 和 炒意粉 . 著重介意下個炒意粉,我地都個最簡單既野食係最難煮得好食.呢個炒意粉材料好簡單,得蒜片同辣椒. 炒意粉看似好容易煮,但實際上好睇個廚師既炒功.今次我食完,覺得個師傅炒功唔錯,意粉既味道和口感都岩我口味.要分享既除左菜式之外,呢度提提 橄欖油, 黑醋, 鹽,糖 等選擇之外, 呢間餐廳仲提供自製既醋,味道酸酸甜甜.除咗保留醋嘅味道,仲有些少甜甜地,用嚟點其他野食都十分合適.
最後,當然要分享一下個甜品:心太軟配雪糕. 個心太軟 內面流心既 朱古力 純度較高,味道有少少苦,但係食心太軟就係要呢種味道.一啖放入口,朱古力既個種朱古力香,伴隨住少少苦既味道,係口中徘徊,係平時係食唔到既.
價格:CP值高,用料都新鮮和經過挑選既,食材味道都好正,所以價格定價都係較高,不過值呢個價既,食過你就知CP值高.

總結,今次食飯真係好正,係呢食左餐好正既晚餐.如果,我下次要簡地方聚餐,呢間餐廳可以成為我其中一個新的好選擇.期待下次再光臨.
門口相
甜品餐牌