餐廳位于觀塘迅達工業大廈2樓,用餐當日為公眾假期,不能于大廈正門進入,需于旁邊的殘舊停車場進入,工廈停車場環境確實令我不安,惟已訂位不想臨時更改地點。見前幾篇食評,半自助午餐都係百幾蚊一位,一坐低見餐牌先發覺中伏,完全唔係呢會事,都坐低左就冇辦法。觀塘區200幾蚊一位午餐算貴,所謂自助部份只有一張枱,提供沙律 、凍腸、餐湯、三款小蛋糕,後來發現有凍蝦、凍海螺及凍青口,雪糕需另行付款。我同朋友分別點了蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉及韓式柚子蜜山椒板燒雞扒。蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉完全食唔到海膽味,橙色忌廉汁好稀,似湯汁,扁意粉味道較咸,意粉麵質硬,未煮夠軟身就上碟,蒲燒鰻魚正常,配左橙色忌廉汁的鰻魚更咸,以女生份量黎睇尚可接受。韓式柚子蜜山椒板燒雞扒賣相不錯,兩塊雞扒算大配紫薯,實在吸睛不少。雞扒烤得剛好,惟冇配汁,好dry ,配菜以紫薯較為特別,紫薯林滑,味道可以,份量尚算足夠。凍蝦及凍青口味道正常,配以茄醬,凍蝦如一般急凍蝦般鮮味較少,口感仍有少許爽口彈牙。凍青口未煮夠熟,有未開口情況。南瓜湯冇南瓜味,溝水及湯質感較稀,且咸。沙律菜新鮮,汁醬有麻醬、醋及意大利醬三種,我選了麻醬,配沙律不錯
,工廈停車場環境確實令我不安
,惟已訂位不想臨時更改地點。

,完全唔係呢會事,都坐低左就冇辦法

觀塘區200幾蚊一位午餐算貴
,雪糕需另行付款

蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉完全食唔到海膽味
,橙色忌廉汁好稀,似湯汁
,扁意粉味道較咸
,意粉麵質硬
,未煮夠軟身就上碟,蒲燒鰻魚正常,配左橙色忌廉汁的鰻魚更咸
,以女生份量黎睇尚可接受。
蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉

韓式柚子蜜山椒板燒雞扒賣相不錯
,兩塊雞扒算大配紫薯,實在吸睛不少
。雞扒烤得剛好,惟冇配汁,好dry
,配菜以紫薯較為特別,紫薯林滑,味道可以,份量尚算足夠。
韓式柚子蜜山椒板燒雞扒

。凍青口未煮夠熟,有未開口情況

凍蝦及凍青口

南瓜湯冇南瓜味,溝水及湯質感較稀,且咸

南瓜湯及沙律

飲品我和朋友點了常温的檸茶及凍檸茶少甜少冰,冇影相,味道同茶餐廳一樣,正常。
服務一般,冇乜客情況下,只幫我地加左一次水,整體味道、體驗與價錢不相配,CP值極低
題外話/補充資料: 用餐當日為重陽節公眾假期,選擇此餐廳主要為工廠大廈應不像附近apm商場人較多,可以與朋友補慶祝生日及慢慢聊天,餐廳門外、門內及菜譜沒有說明限制用餐時間。我約於中午12時10分左右到達此餐廳,用餐至下午1時30分的時候,我再次取凍蝦時,突然有位疑似餐廳老闆走過來跟我說,我用餐時間已差不多了,我立即很驚訝,那老闆說餐廳每日用餐時間只有90鐘。我說我不知道,我是第一次來用餐,餐牌亦沒有說明用餐時間限制。老闆說我宜家同你講。我和朋友真的好不滿及無奈,我們打算公眾休閒點用餐,竟然感受到似是乞丐的用餐經驗; 以觀塘的舊工廈200蚊一個人半自助午餐實在一D都唔便宜,觀塘區這類餐廳也不少。講到尾都係怕我地食得多,其實講清楚或寫清楚就你情我願,不用理論。 我同朋友真係好耐冇見,又冇客等位想坐多陣。老闆結果比我地係度繼續坐,只係話我地唔可以再攞野食,真的王恩浩蕩。直到我們結賬離座,全餐廳由中午12時10分至下午2時30分,曾用餐的共5張枱,顧客有11個,期間餐廳尚有最少12張枱閒置的。
2023-10-23
生日