2019-12-20 153 瀏覽
今日係星期四,但仍然決定放縱一下自己,因為終於唔駛加班,去左銅鑼灣Zeng。Zeng位於三十樓,坐室外的話能夠將維港美景盡收眼底,可惜zeng每晩幾乎坐無虛席,今日無緣坐室外。不過室內環境亦非常舒服,樓底高令人無咁有壓迫感,加上柔和既燈光,整個人更加放鬆,更能享受cocktail同shisha。飲酒同shisha前決定醫嗰肚仔先,我地叫左兩款主菜。蟹肉丼既蟹肉同米份量1:1,中間放左一隻性感溫泉蛋,撈勻後每一啖都嚐到蟹肉既鮮甜。另外餐廳用咗珍珠米,飯粒特別煙韌。龍蝦沾麵份量比較迷你,龍蝦湯幾香濃。雖然麵條比較稔身少少,但湯底比較稠身,所以都掛到湯。Whisky sour一向係我cocktail不二之選。Zeng既Whisky Sour酸度比較低,入口伴隨香滑泡沫。Shisha方面,職員根據我哋要求Mix左一款果味香啲嘅shisha,成份包括peach、grape同kiwi。果味天然,而且味道夠出。希望下次嚟Zeng嘅時候能夠坐室外,一邊Shisha一邊欣賞維港夜景

飲酒同shisha前決定醫嗰肚仔先,我地叫左兩款主菜。

蟹肉丼

龍蝦沾麵