太子★Channel 3 Tapas Bar & Restaurant明明過左海不過今晚想搵個好地方同班friend黎個小慶祝,又諗起依間成日想試既西班牙特色bar,一於過番海去覓食 好方便呀係太子地鐵站行5分鐘就到喇(太子警署後面)。我地勁早6點幾黎到包場咁濟,長方形既空間應該大約容納到二三十人。叫得bar唔洗講梗係幾有情調咁暗暗地啦(不過正正因為係咁影出黎既相顏色怪怪地,仲有d手震,請見諒 ),最入果塊石磚牆上面有個好似窗簾咁一塊塊砌成既屏幕投射番電影機播緊既MV,係睇得唔係好清楚嫁啦不過勝在夠型ma~哈哈!多得個screen先抬頭留意到好靚既西班牙吊燈,即刻多左d異國風情 一坐低未嗌野食但大家個口已經好忙&無人肯睇menu,時關佢地竟然提供最愛既nachos做餐前小吃 仲要有埋白雪雪酸味味既疑似酸忌廉比你點 6個人佢比左3碟我地,我地極速已經KO晒要求refill Nachos既魅力....好啦食到咁上下都口乾要搵酒飲&嗌下Tapass唔係人地真係以為我地搵笨齋黎食nachos 個drink list好長呀勁多cocktail不過無講解唔知有咩成份..好彩情

Nachos
仲要有埋白雪雪酸味味既疑似酸忌廉比你點
6個人佢比左3碟我地,我地極速已經KO晒要求refill
Nachos既魅力....

個drink list好長呀勁多cocktail不過無講解唔知有咩成份..好彩情有獨鍾偏愛creamy類,好快已經screen淨幾杯無令選擇困難症發作,向waiter請教完都係決定試下佢所講既"白武士"先

- Kahua milk($58):
Kahua milk
之前睇相見到d酒識發光,原來係杯酒下面放左個touch light
唔識野見到杯酒得咁少都知賴野應該都幾濃下。。飲落重酒味之餘好似甜左少少,加左奶係好易入口不過酒量唔好都係慢慢品嚐好d~
p.s. 又名"White Russian",基本成份:Kahlúa, Vodka and cream。

間bar都幾有心思,朋友仔既mocktail無touch light但都有枝好得意&同杯野飲match番既攪攪棍
- 西班牙小食拼盤($118):
西班牙小食拼盤
人多唔洗諗嗌個小食拼盤咩都試下,有4款小食。
炸薯角(左上):唔係好香口果種,食落似係焗完再煎香左咁濕濕地,口感實d但薯味充足/
德國腸(右上):黑蚊蚊其實都唔係好睇到佢係咩,食落好咸
蘑菇炸丸子(左下):可能譯錯出番個英文名先"Mushroom croquettes"。脆脆地既外層入面包住d幾creamy食落好似飯粒既物體?哈哈好特別~菇味就唔係好留意到/
忌廉芝士煙三文魚波(右下):試左頭幾樣都一般般對佢都無嘜期望,但個個試完都話正。見佢成粒哈蜜瓜咁樣,原來係煙三文魚包住cream cheese,勁match呀好味道!
因為咁...後來我地再追加左個忌廉芝士煙三文魚波($62)
忌廉芝士煙三文魚波
單嗌仲有埋檸檬比你加落去fresh下減低cream cheese既飽濟感

- 西班牙雞肉辣肉腸燴飯($78):
西班牙雞肉辣肉腸燴飯
飯粒脹卜卜又上晒汁望落好似risotto咁,咬落真係幾有口感唔會好似平時d燴飯咁林口
燈光昏暗都唔係好睇到有咩餡,不過食落辣辣地幾惹味應該都係多得辣肉腸,好彩唔會好似拼盤個彩咁咸~呀..仲分到舊都幾大件既雞肉。

- 什錦大會薄脆Pizza($68):
什錦大會薄脆Pizza
到底咩係什錦大會?原來塗滿pizza餅底既辣肉醬同芝士之中隱藏左d切粒德國腸,仲有d fusion咁加左蔥同蒜頭!哈哈~蒜頭都有真係估你唔到
個薄pizza真係脆卜卜無呃人~正

- 非一般西班牙奄列($65):
非一般西班牙奄列
嘩~成晚最靚既tapas
 依個非一般既奄列勁重蛋味,落左洋蔥粒/煙肉/薯仔等等一齊去煎,味道同口感都好得!最緊要係點埋佢伴碟個醬一齊食
 正~成晚都食熱氣野,終於有d沙律菜食下

- 慢煮西班牙雞肉卷($58):
慢煮西班牙雞肉卷
慢煮製作需時,不過食落就覺得等待都值得。平時好少食慢煮食物,原來真係可以鎖住d肉汁雞肉味出晒黎
雞肉卷無骨啖啖肉,岩晒d懶人食~

- 西班牙炸奶糊($52):
西班牙炸奶糊
第一round嗌左無黎仲以為佢漏單。其實都唔知炸奶糊係咩,不過當初就係因為係雜誌見到佢好想試所以先發現依間bar。。切開個炸奶糊發現好似炸紫薯波咁紫心,原來係甜品
?!入口唔太覺有紫薯味,味道口感就係奶糊咁,甜甜地都幾好味,做今晚既甜品岩晒

其實個場都幾舒服可以坐耐d,不過中途開始有人食煙搞到好臭,又唔係好通風。。食完野就即使埋單走人喇

埋單位位$183(大約$1100/6ppl)。
整體黎講都幾鐘意依間bar
食物幾好味又有特色(除左個拼盤...),仲要係平平地細細碟既tapas就算2個人黎都可以點多幾樣野,仲要有nachos做送酒小食
哈哈!野飲選擇多,cocktail抵飲around$5x-6x。環境方面如果唔係有人食煙都幾舒適嫁,仲有一陣陣唔攻鼻既香味

值得再幫襯,已經應承左啤酒肚下次同佢黎
2016-01-12
Nachos