朋友生日關係, 決定去間優雅D既地方食fine dinebook位既野都係朋友搞其實本身係book左食另一間餐廳但當日佢話突然想睇下維港......咁就即刻轉左埸我地收工時間比較準時, 18:30就黎到Aqua呢個鐘數可以望到維港黃昏景, 晏少少又望到夜景!我會建議各位朋友早少少book位, request番想要近窗位因為我地太即興既關係, 坐既位置比較入 今次我地係無飲酒既, 淨係order左兩份set dinner好勒, 講到肚餓終於有得食! 先上餐包據waiter講個sauce係mayonnaise sauce加左少少cheese (無記錯的話) 成功的餐廳係要在乎每一個details  個sauce係甜甜地又帶少少酸, 好開胃!接住黎就係頭盤 - 「藜麥蟹肉沙律配牛油果伴溫室青瓜」雖然我不太愛吃青瓜, 但覺得青瓜好fresh, 好適合食main course前食!(最後我食左兩啖, 就交番俾朋友搞店 )另一個頭盤 - 「脆炸豬腿肉配野菌伴蘋果醬」呢個就我點既, 岩番自己口味多d (無錯, 我係連頭盤都想食肉的食肉獸)第一次食豬腿肉食配apple sauce好有新觧感!然後到m
朋友生日關係, 決定去間優雅D既地方食fine dine

book位既野都係朋友搞
其實本身係book左食另一間餐廳
但當日佢話突然想睇下維港......咁就即刻轉左埸

我地收工時間比較準時, 18:30就黎到Aqua
呢個鐘數可以望到維港黃昏景, 晏少少又望到夜景!
因為我地太即興既關係, 坐既位置比較入

好勒, 講到肚餓終於有得食! 先上餐包
成功的餐廳係要在乎每一個details

個sauce係甜甜地又帶少少酸, 好開胃!
餐包
接住黎就係頭盤 - 「藜麥蟹肉沙律配牛油果伴溫室青瓜」
(最後我食左兩啖, 就交番俾朋友搞店
藜麥蟹肉沙律配牛油果伴溫室青瓜
另一個頭盤 - 「脆炸豬腿肉配野菌伴蘋果醬」
第一次食豬腿肉食配apple sauce
好有新觧感!
脆炸豬腿肉配野菌伴蘋果醬
然後到main course喇
「慢煮牛面珠肉配牛肝菌薯泥伴甜洒汁」
朋友點的
可能頭盤我食哂成份豬腿肉咁制
黎到牛面珠覺得有點膩
不過overall都係好味既
慢煮牛面珠肉配牛肝菌薯泥伴甜洒汁
然後到我既main course - 「American Rib Eye」
唔知大家食牛鍾意既多成熟呢
小弟強力推薦 medium rare!
雖然話我已經食左好多肉
但面對住呢塊牛... 無力招架...
4成熟好到位
口感同質感都係5星級
Rib Eye Steak (Medium Rare)
題外話, set dinner可以揀2-dish ($500) or 3-dish ($550)
我地揀既係前者, 所以就有頭盤+主菜
後者就係頭盤+主菜+甜品
由就壽星女想去另一個地方食甜品, 所以Aqua既食評到此為止

最後總結一句
呢間餐廳環境, 食物, 服務, 衛生都係一流
不過價錢無可置疑係比較貴, 所以都係適合celebration時先去食!

2015-10-16
生日
藜麥蟹肉沙律配牛油果伴溫室青瓜
脆炸豬腿肉配野菌伴蘋果醬
慢煮牛面珠肉配牛肝菌薯泥伴甜洒汁
Rib Eye Steak (Medium Rare)
  • American Rib Eye