餐廳: 渝痴漁醉
資訊:

《渝痴漁醉 - 銅鑼灣》話說早前講過自己其實都幾食得辣😂之後有一班朋友IG推薦我去試一間有得食烤魚、雞煲放題嘅中餐館試吓,朋友話佢上次去烤魚放題人頭收費$88好抵食🤩仲要飲品任飲🤨所以我都唔執輸拉埋男朋友去試吓😝當日諗住下午茶時間上去都應該唔使book位啦,點知上到去都有七成枱係坐左人🤔咁多人四點幾唔使返工咁好嘅😅好彩我哋盲宗宗都有位坐,男朋友對佢哋嘅藥膳雞煲好有興趣😅明明我就係想上黎食烤魚🥹由於兩個人只可以叫一個雞煲、烤魚或者卜卜蜆鍋,所以今次我遷就下佢試吓個藥膳雞煲💁🏻‍♀️佢嘅收費都好簡單,下午六點前離座嘅話每人$88,就算六點過後都只係$128,其實真心好抵,而食完個雞煲之後可以用個湯底黎打邊爐,而出邊有好多火鍋配料選擇,仲要啤酒汽水任飲😝我哋兩個人嘅話即係$176就可以飲飽食醉,呢個價錢真係冇得輸;喺等個雞煲來之前我哋仲嗌咗兩款小食,分別係涼拌牛柏葉同埋紅油脆耳牛柏葉個醃料相對嚟講比較辣,牛柏葉切得薄令佢口感唔會太靭💁🏻‍♀️而個紅油脆耳係男朋友最愛兩個小食都係開胃菜,所以食完之後更加期待個雞煲大概等咗10分鐘左右,主角終於出場🥘個藥膳雞煲藥材味都好重下,一滾起湯我哋就即刻畢咗一
《渝痴漁醉 - 銅鑼灣》

紅油脆耳

兩個小食都係開胃菜,所以食完之後更加期待個雞煲
藥膳雞煲

大概等咗10分鐘左右,主角終於出場🥘個藥膳雞煲藥材味都好重下,一滾起湯我哋就即刻畢咗一碗嚟飲😎由於我哋兩個人都係湯控🥰差唔多飲晒人哋成煲湯先再斯斯然慢慢食啲雞🐔啲雞唔算好嫩滑,不過勝在夠入味,同埋講真,佢啲雞都幾多下,好似話兩個人半隻雞😂食完之後當然係出去拎火鍋配料返嚟打邊爐啦,由於啲湯俾我哋飲晒嘅關係唯有加番啲普通清湯落去繼續打邊爐,食第一round嘅時候都仲有啲藥材味嘅,佢嘅火鍋配料都係一般放題食點會有嘅丸類、蔬菜類、急凍肥牛、雞件嗰啲囉,唔算好特別🤔飲品方面都係以啤酒汽水果汁果茶為主🥲如果可以提供無糖茶嘅話就好啦🤔始終有啲人唔鍾意飲有糖份嘅嘢架嘛😅最後我哋食咗90分鐘左右,清曬枱面上既野😎買單總共$286😆兩個人捧住個肚走
2022-07-14
紅油脆耳