2020-12-31 1680 瀏覽
滬菜香港有唔少,但要吸客就要有D賣點,老實說,點解要去食係因為呢頗吸睛八式小籠包,八種口味,顏色奪目,就算口味有點怪怪的(例如芝士、鵝肝口味)都抱著一試心態。其他亦有唔少特別菜式,但可惜(芝麻醬油麥菜、海蜇頭)都未有,唯有有緣再試。今日點了八式小籠包,有原味、絲瓜、鵝肝、芝士、黑松露、蟹粉、蒜味及川味。在八款中我試了黑松露,夾起回碗中,已經聞到淡淡松露味,食落都亦一樣,不太濃,合我心水,我其實都幾怕濃濃gas味。另外還試了川味、蒜味,其實唔睇介紹的話,都可以食到該小籠包係屬咩味道,但餡料及肉質大致都一樣。呢餐仲點了京醬肉絲加中式薄餅,肉絲味道太咸,就算用薄餅包住食都覺得咸,而且薄餅有點硬身。紅油抄手、成都口水雞及涼拌粉皮,都屬於辣口味,口水雞食了一件(加10皮可要雞脾)雞脾,雖然唔錯幾滑,但好辣呀,我投降; 粉皮本身冇味,但當拌上醬汁,又係辣到溜鼻水!好彩仲有抄手反而唔辣,啱晒我,所以我差唔多食晒最後還有甜品:宮廷驢打滾,我勁推呢道甜品,好軟糯的甜品,里面有一層紅荳,糯米層帶有淡淡椰汁味,糕點再有黃豆粉包住,一試想再試

八式小籠包
成都口水雞